Pereiti į pagrindinį turinį

Sostinės barai nuolat turi kovoti už išlikimą

2012-04-06 05:00
Sostinės barai nuolat turi kovoti už išlikimą
Sostinės barai nuolat turi kovoti už išlikimą / Visvaldo Morkevičiaus nuotr.

Į sostinės savivaldybės dangoraižį susirinkę miesto barų šeimininkai Artūrą Zuoką užvertė savomis problemomis. Miesto galva atkirto, kad blogųjų sąraše atsidūrę barai turės būti uždaryti.

Bėdų gausybės ragas

Į savivaldybę susitikti Vilniaus barų, restoranų ir kavinių šeimininkus sukvietęs meras A.Zuokas vargiai tikėjosi, kad salėje verslininkų bus daugiau nei tarybos narių per posėdžius.

„Pakelkite rankas tie, kurie norėtų gyventi virš savo barų ar naktinių klubų“, – verslininkų paprašė meras. Rankas pakėlė visi iki vieno tarybos salėje sėdintys žmonės. Tai buvo ženklas, kad su ta padėtimi, kai kiekvienas gyventojo skundas gali reikšti verslo pabaigą, barų šeimininkai taikstytis neketina.

Oficialaus mero žodžio su kreivomis šypsenomis išklausę verslininkai atsipalaidavo gavę patys praverti burnas. Pačiame sostinės centre įsikūrę barai bėdų turi tiek, kad jų darbas labiausiai primena nuolatinę kovą už būvį.

Vienas pirmųjų nepasitenkinimą savivaldybės darbu išsakė sankcijų jau sulaukusio baro „Basement“ vadovas Lukas Voiničius. Pernai savivaldybė šiam barui alkoholiu prekiauti leido tik iki 23 val.

„Kaip jūs įsivaizduojate tokią situaciją? “Basement„ sukurtas kaip naktinis kokteilių klubas. Kaip naktiniam klubui dirbti iki 23 val.?“ – mero tiesiai šviesiai klausė L.Voiničius.

„Orgazmus Lounge“ vadovas Audrius Janušauskas teigė esąs nepatenkintas policijos darbu, kuri net neradusi rimtų pažeidimų tarybos nariams rekomendavo taip pat jam priklausančiam barui „Prie parlamento“ apriboti prekybos alkoholiu laiką.

„Man įdomu, kuo remdamasi policija nusprendžia, kad triukšmas per didelis. Pernai ji važiavo keliolika kartų, nerado pažeidimų, bet laiką apribojo. Mums neatrodo patikimi jų protokolai“, – tvirtino verslininkas.

Kaimynai lipa ant galvos

Barą sostinės senamiesčio Klaipėdos gatvėje įsirengęs Linas Karalius merui sakė jau kurį laiką kovojantis su nedraugiškais kaimynais, kurie gyvena virš kavinės ir nuolat skundžiasi policijai, nors kompromisą rasti bandyta jau ne kartą.

„Nuolat skundžiamasi, kad iš baro sklinda kvapai. Specialistai atlieka tyrimus, ar tikrai tų kvapų yra. Ar žinote, kad tai kainuoja valstybei kiekvieną kartą po 1,8 tūkst. litų, tyrimai atliekami ne Lietuvoje. Aš siūlau taip: jei tyrimai pasitvirtina, už juos susimoka verslininkai, jei ne – skundikai. Kito būdo nebežinau“, – griežtą pasiūlymą merui išsakė L.Karalius.

Daugelis į savivaldybę susirinkusių barų savininkų skundėsi, kad dažniausiai verslą sužlugdyti siekia vos vienas namo gyventojas, o visiems kitiems niekas netrukdo.

Tai patvirtino ir Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė. Anot jos, kiekvienas namas Vilniaus centre turi savo skundiką, kuris ramiai neleidžia dirbti.

„Nemanau, kad visiems senamiesčio gyventojams trukdo barai. Tokių yra mažuma, tačiau ta mažuma nurungia sveiką protą dar išlaikiusius žmones“, – tvirtino E.Šiškauskienė.

Paguodos žodžio netarė

Vilniaus meras A.Zuokas verslininkams rėžė, kad jau dabar ir savivaldybė, ir miesto policija turi sudariusi gerų ir blogų barų sąrašus. Esą netrukus tokie sąrašai gali būti paviešinti.

Meras verslininkus gąsdino, kad susitvarkyti ir į pastabas atsižvelgti artimiausiu metu nespėsiantys barai gali sulaukti prekybos alkoholiu laiko apribojimo ar net reikalavimo atsisakyti verslo.

„Norime, kad Vilnius būtų gyvas ir dieną, ir naktį. Reikia rasti kompromisą, kad ir gyventojai, ir verslininkai, ir lankytojai būtų patenkinti. Visi turime suprasti, kad reikia taikytis vieniems prie kitų. Tačiau yra sąrašai gerų barų ir blogų barų, jei blogieji barai nenorės keistis, imsimės sankcijų“, – teigė meras A.Zuokas.

Savivaldybės skaičiavimais, Vilniaus centre yra maždaug 60 naktinių barų. Pernai iš viso buvo gauta 150 su jų veikla susijusių skundų – daugiausia dėl triukšmo ir nederamo lankytojų elgesio.

„Jei barų savininkai nebus linkę geranoriškai spręsti kylančių problemų, tarybai gali tekti priimti nemalonius nei jums, nei mums sprendimus. Labai noriu, kad mieste visiems būtų gera. Visada palaikiau ir palaikysiu verslą, bet reikia ieškoti išeičių“, – toliau savo kartojo A.Zuokas.

Vis dėlto dėl vieno dalyko susitikime buvo sutarta. Ketinama sudaryti darbo grupę, kuri turės pateikti leidimų išdavimo tvarkos formą barų, klubų, kavinių veiklai vykdyti, svarstys dėl galimų stacionarių vietų rūkantiems. Šiai grupei vadovaus E.Šiškauskienė, taip pat bus kviečiami klubų, restoranų, savivaldybės ir kitų atsakingų institucijų atstovai.

E.Šiškauskienė sakė norinti dalyvauti ir miesto įvaizdžio sprendimus priimančiose darbo grupėse, nes savivaldybės darbuotojų sprendimai daugeliu atveju jai kelia abejonių.


Komentarai


Linas Karalius


„Shiva Chill Bar“

Bandėme draugauti ir bendradarbiauti ir su policija, ir su kaimynais. Įsikėlėme į tokią vietą, kurioje buvo nemaža tikimybė sulaukti skundų. Tai žinodami, ėmėmės visų priemonių, bet skundų yra ir jau nebežinome, kaip viską spręsti. Siūlymas susimokėti kaimynams išlaidas policijai ir įvairiems tyrimams būtų geras būdas. Gal žmonės be reikalo, vien iš piktos valios neskambinėtų.


Lukas Voiničius


„Basement“

Sulaukus gyventojų skundų, žinoma, buvo atliekami garso matavimo tyrimai. Kiek jų buvo atlikta, tiek jokie skundai nepasitvirtino, normos nebuvo pažeistos. Taip ir likome nesupratę, kodėl nepadarę pažeidimo turime stabdyti veiklą. Naktinis baras negali veikti tik dieną.


Augustinas Beinaravičius


„Gorky“

Turėjome tiek bėdų su kaimynais, kad jau puikiai žinome apie visus teisės aktus, apie visas iškylančias problemas, visus reglamentus. Esame padarę viską, ko iš mūsų reikalavo savivaldybė, kad galėtume normaliai veikti, bet skundai nesiliauja. Ką mums tokiu atveju daryti? Skųstis teismui?


Audrius Janušauskas


„Prie parlamento“

Niekaip negaliu suprasti, kuo remiantis uždaromi barai. Man tie protokolai dėl pažeidimų atrodo nerimti. Mano vyninė jau „amžiną atilsį“. Prekybos alkoholiu laiką apribojo, dirbti nebebuvo prasmės, dabar neveikiame. Prie mūsų baro nė karto nėra kilę net jokių muštynių ar panašiai. Nuolat skundė vienas žmogus, kol galiausiai pasiekė savo. O netiko tik vienam žmogui. Su kitais mano barais gali nutikti lygiai taip pat.


Irena Marozienė


Amatininkų užeiga

Kai per krepšinio čempionatą lauke buvome susistatę staliukus, mus tikrino visos įmanomos Vilniaus kontrolės įstaigos. Darbui buvo trukdoma visaip, kaip tik įmanoma. Iš tiesų mus dėl triukšmo nuolat skundė tik vienas žmogus, kuris dirba Gariūnuose ir vis išeidamas į darbą profilaktiškai paskambindavo pasiskųsti. Mūsų kavinėje muzika iš viso neskamba. O kai prasideda skundai dėl triukšmo, tuomet jau tikrinama dėl visko.


Gintas Teslia


„Pabo Latino“

Nuolat po kiekvieno skundo pareigūnai ateina tikrinti. Ateina, nors net neturi aiškiai apibrėžtos problemos, ką padarėme negerai. Vieną kartą reikia imti ir miestą padalyti į tam tikras dalis, kad būtų visiems aišku, kuriose zonose galima triukšmauti, o kuriose – ne. Reikia iš naujo imtis miesto planavimo. Apskritai žmonės turi galvoti, kur kraustosi gyventi. Jei atsikeli virš baro ar klubo, nesitikėk ramybės.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų