Pereiti į pagrindinį turinį

Sostinės pamiškės primena padangų sąvartynus

2012-04-21 05:00
Sostinės pamiškės primena padangų sąvartynus
Sostinės pamiškės primena padangų sąvartynus / Michail Andrijanov nuotr.

Kalnai padangų, statybinės atliekos ir kitos šiukšlės jau šį savaitgalį turėtų iškeliauti iš sostinės pamiškių ir pakelių į sąvartynus. O Vilniaus rajone su šiukšlintojais kovoti padės naujas įstatymas.

Laukia teigiamų permainų

Aplinkos apsaugos departamento Vilniaus rajono agentūros vedėjas Mykolas Bekasėnas dienraščiui tvirtino, kad jo vadovaujama įstaiga jau pasirengusi aplinkos švarinimo darbams. Valdininkas vylėsi, kad daugybę metų šiukšlėmis nuolat užverčiami Vilniaus rajono miškai ir pakelės pagaliau bus iškuopti visiems laikams.

„Ačiū Vilniaus rajono tarybai, kad ji priėmė įstatymą, kuriuo bus įvestas privalomas šiukšlių išvežimo mokestis. Dabar jau negalės žmogus pasakyti: neturiu sutarties su šiukšlių vežėju, nes pas mane šiukšlių nėra. Yra tvarka, bus apskaičiuota, kiek vidutiniškai gyventojas šiukšlių “pagamina„, ir už jų išvežimą teks susimokėti. Juk taip nebūna, kad žmogus šiukšlių neturėtų“, – kalbėjo M.Bekasėnas.

Naujoji tvarka Vilniaus rajone įsigalios nuo gegužės 1 d., tad, pasak gamtosaugininko, žmonėms nebebus prasmės slėpti šiukšles ir gabenti jas į pamiškes ar pakeles.

Surenka tonas padangų

Pernai Vilniaus rajone Aplinkos apsaugos agentūros darbuotojams su akcijos „Darom“ savanoriais pavyko surinkti apie 50–60 tonų padangų. Panašus jų kiekis miškuose greičiausiai bus surinktas ir šiemet.

„Nelabai sąžiningi servisiukai ir žmonių sąmoningumo trūkumas šioje srityje pastebimas. Niekas neprisipažįsta, kad padangas išmeta, bet tai akivaizdus dalykas. Klausi servise – kur senos padangos? Sako – klientas pasiėmė, tai jo nuosavybė. Bet ar visada pasiima tas klientas, o pasiėmęs ar žino, kad keturias padangas gali nemokamai priduoti?“ – retoriškai klausė Vilniaus rajono agentūros vedėjas.

Gamta smarkiai užteršta būna ir įvairiausiomis buitinėmis šiukšlėmis, taip pat ypač aplinką teršiančiu plastiku.

„Aš pats klausiu žmogaus – kur tavo šiukšlės? Jis sako – sudeginu. Gerai, tada klausiu – o ką su plastiku darai? Aš, sako, neturiu plastiko. Na, čia jau nesąmonė, kad neturi plastiko. Milijonai tonų jo pagaminama, o jis neturi. Ir tokių ne vienas, o šimtai. Tikiuosi, naujas mokestis žmonėms sąmoningumo pridės“, – emocingai kalbėjo M.Bekasėnas.

Auga miestiečių sąmoningumas

Aplinkos apsaugos departamento Vilniaus miesto agentūros vedėjas Vytautas Eidikonis pasidžiaugė, kad miestiečių sąmoningumas auga vis labiau, o nelegalių mini sąvartynų kasmet gerokai mažėja. Be to, atsiranda vis daugiau žmonių, kurie informuoja pareigūnus apie nevalyvus kaimynus.

„Vis dar pasitaiko šiukšlintojų. Gauname nemažai skundų, užfiksuojame ir statybinių, ir mišrių išmestų atliekų. Vis dėlto labiausiai džiugina tai, kad mums pagelbsti visuomenė, gauname informacijos iš gyventojų, operatyviai reaguojame, baudžiame. Ne pirmi metai, kai situacija gerėja“, – dėstė V.Eidikonis.

Agentūros vedėjas taip pat ragino gyventojus ne laukti, kol kas nors surengs šiukšlių rinkimo akciją, o patiems imtis iniciatyvos – susitvarkyti savo kiemą, parodyti gerą pavyzdį kaimynams.

„Dabar geras oras ir galima pradėti tvarkytis. Tačiau ne tik pavasarį, – tvarkytis galima ir vasarą, ir rudenį. Juk visiems maloniau gyventi gražioje, nesuniokotoje aplinkoje“, – teigė pašnekovas.


Šiukšles suskaičiuos po akcijos

Savaitgalį į tvarkdarių gretas įsilies ir tradicinės kasmetės akcijos „Darom“ rengėjai. „Darom“ direktoriaus pavaduotoja Roberta Ažukaitė teigė, kad šiais metais šiukšlių rinkimas bus patobulintas, tad žmonėms, norintiems prisijungti prie akcijos, viskas bus gerokai aiškiau.

„Vilniuje šiukšlių maišai bus raudoni. Vietos, į kurias reikės nešti šiukšles, bus pažymėtos specialiais stulpeliais su savivaldybės ir “Darom„ skiriamaisiais ženklais. Iš viso tokių vietų bus 106, iš jų organizuotai bus išvežamos šiukšlės“, – teigė R.Ažukaitė.

Moteris pastebėjo, kad kasmet rengiamos akcijos davė teigiamą rezultatą – pilietiškų gyventojų nuolat daugėja.

„Naivu būtų tikėtis, kad šiukšlių mažėja, tiesiog jos yra geriau surenkamos. Kitas žingsnis turėtų būti skatinimas rūšiuoti. Džiugu, kad jau neverčiamos į vieną krūvą elektronikos atliekos, tačiau erdvės tobulėti dar yra“, – pabrėžė R.Ažukaitė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų