Taurė už Naujuosius metus Pereiti į pagrindinį turinį

Taurė už Naujuosius metus

2008-12-27 09:00
Taurė už Naujuosius metus
Taurė už Naujuosius metus / Gedimino Bartuškos nuotr. Kviečia: A.Koncijalovas pataria visiems apsilankyti specializuotose vyno parduotuvėse: čia ne tik sužinosite daugiau apie vyno kultūrą, bet ir galėsite įsigyti šio gėrimo dažnai gerokai mažesnėmis kainomis nei prekybos centruose.

Dešimt, devyni, aštuoni... Jau kitą savaitę kelsime taures už Naujuosius metus. Kad šventinio vakaro nuotaikos niekas nesugadintų, iš anksto pagalvokite, kuo jas pripildysite.

Geriausias būdas – ragauti

Specializuotose vyno parduotuvėse akys net raibsta: gėrimai iš daugybės šalių, regionų, vynuogių rūšių, sunku net suskaičiuoti. Kaip išsirinkti tinkamiausią šventiniam stalui?

"Vynas – toks gėrimas, kuris reikalauja tam tikro dėmesio, šventinio nusiteikimo. Tai ne alus, kurį būtų galima bet kada bet kaip gurkšnoti. Todėl nemanau, kad vynus būtų galima skirstyti į šventinius ir kasdieninius – tiesiog žmogus turi atrasti, kas jam tinka, pagalvoti, prie kokio maisto gėrimą derins", – kalbėjo vyno namų "Vintana" (Tilto g. 6) vadybininkas Albertas Koncijalovas.

Žinoma, idealiausias variantas būtų paragauti kiekvieno vyno pačiam, tačiau tam turbūt net gyvenimo neužtektų. "Svarbiausia – atrasti patinkančią arba nepatinkančią vynuogę. Paskiau galima atrasti valstybę. Tuomet žmogui atsirinkti bus lengviau, jis tarsi susikurs tam tikrą rotaciją, – patarė A.Koncijalovas. – Pavyzdžiui, jei man nepatinka Merlot vynuogės, niekada nepirksiu vyno, kurio sudėtyje jų bus."

Vyno namuose lankytojams papasakojama apie vynus, konsultuojama, tačiau stengiamasi leisti žmonėms apsispręsti patiems. "Bandyti jiems įpiršti savo skonį, nuomonę, pasakoti apie vyną, kaip tu tai įsivaizduoji, manau, ne visai etiška. Kiekvienas žmogus gerdamas vyną, užsikąsdamas tam tikrais užkandžiais, kiekvieną kartą jaus vis kitokį skonį net gerdamas tą patį vyną. Jeigu valgai brandintą sūrį ir užsigeri vynu, jo skonis bus vienoks, o jei su vaisiais ir daržovėmis – atsiskleis visai kitaip", – kalbėjo vyno žinovas.

Derinimas prie maisto

Nubrėžti griežtas ribas, kaip, su kuo derinti vyną labai sunku – viskas priklauso ne tik nuo maisto produktų, bet ir jų paruošimo. "Klasika, kad prie baltos mėsos, jūros gėrybių derinamas baltasis vynas. Tačiau jei tą pačią vištieną paruoši kaip nors kitaip, su įdomiu padažu, raudonąjį vyną taip pat galima puikiai priderinti. Tik nerekomenduočiau prie vištienos gerti brandinto Božolė vyno", – įspėjo A.Koncijalovas.

Prie žuvies taip pat geriausia rinktis baltąjį ar rožinį vyną. Raudonasis puikiai tiks prie brandintų sūrių ir bet kokiu būdu paruoštos raudonos mėsos – nesvarbu, ar kepsite ją ant grotelių, orkaitėje ar keptuvėje. "Bet kokiu atveju rekomenduočiau per šventes neužkandžiaujant raudonojo vyno labai daug negerti, nes padariniai gali būti liūdni", – juokėsi pašnekovas.

Šventėms – putojantis vynas

Tikruoju šampanu galima vadinti tik gėrimą, gaminamą Prancūzijoje, Šampanės regione, tačiau pasaulyje gaminama daug putojančių vynų, kokybe nenusileidžiančių šampanui. Tiesiog taip jau yra, kad šampanu vadintis jie negali. "Žmonės turėtų atkreipti dėmesį, ar vynas yra putojantis natūraliai ar ne. Nenatūraliai putojantys vynai prisotinami anglies dvideginio dirbtinai. Pagailėkime patys savęs, pirkime natūraliai putojantį vyną, tuomet bus visai kitoks malonumas jį vartoti", – sakė A.Koncijalovas.

Nors Europoje įsitvirtinęs stereotipas, kad burbuliukai taurėje simbolizuoja šventę, vyno žinovas to nesureikšmina: "Tas garsas, kamščio išlėkimas, putos pakelia nuotaiką, tai yra kaip tam tikras žaidimas. Bet jei nemėgstate putojančio vyno, nespėjote jo nusipirkti ar tiesiog nenorite – nieko baisaus. Esmė ne tai, ką vartojate, o kaip tai darote. Aplinka sukuria nuotaiką, net jei gurkšnojate paprasčiausią alų."

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra