Pereiti į pagrindinį turinį

Trakai atrado aukso gyslą

2008-06-09 09:00

Trakų miestelis savaitgalį buvo panašus į didmiestį: spūstys, minios žmonių ir beviltiškai ratus sukantys vairuotojai, ieškantys vietos automobiliui pastatyti. Tačiau trakiškių tai netrikdė. Atvirkščiai, jie rado būdą užsidirbti.

Viduramžių riterių turnyras, būriai vestuvininkų ir kibinų mėgėjų į Trakus sutraukė tūkstančius žmonių. Neradusius vietos automobiliui pastatyti guodė trakiškiai ir kvietė užsukti į savo kiemus. Žinoma, ne už dyką. Tiesa, vietų kiemuose kur kas mažiau nei savivaldybės stovėjimo aikštelėse, tačiau smarkiai skiriasi įkainiai. Už valandą savivaldybės įrengtoje aikštelėje vairuotojai moka tris litus, o vietos gyventojo kieme automobilis gali stovėti nuo ryto iki vakaro vos už dešimtinę.

Reikia licencijos

Penktą vasarą savo kiemą stovėjimo aikštele paverčiantis Vladu prisistatęs trakiškis „Vilniaus dienai“ tvirtino, kad tokiu būdu galima neblogai prisidurti, mat darbo miestelyje nėra. „Pats dirbu santechniku, man jau 58-eri, jaunimas sugeba važinėti į darbą sostinėje, tačiau man tai per sunku, o gerai mokamo darbo Trakuose nerasi“, – teigė vyras. Apie pensiją galvojantis Vladas tvirtino, jog savavališkai leisti statyti automobilį savo teritorijoje už pinigus draudžiama – gresia per penkių šimtų litų bauda. Gyventojai išsiperka licencijas, pagal kurias savivaldybei privalo grąžinti 15 proc. pelno.
Vietinių tokia tvarka nedžiugina. „Visi įsigijo jas tik tada, kai pradėjo bausti policija. Verčiau jie gaudytų įstatymų pažeidėjus, o ne iš mūsų pinigus plėštų“, – piktino kitą kiemą nuomojantis Alvydas. Vyriškis neslėpė, kad kartais pavyksta dalį pelno nuslėpti, mat čekius išrašo tik to pageidaujantiems žmonėms.

Užtikrina saugumą

„Nuolatiniai poilsiautojai žino, kad pas mus statyti automobilį apsimoka ne vien dėl kainos – mes visą dieną čia sukinėjamės, tad kol kas niekad nėra apiplėšę ar sugadinę mašinos“, – aiškino Vladas.
Vietos gyventojų pasakojimu, neseniai pagrindinėje miesto gatvėje sustatytus automobilius chuliganai subraižė vinimi. Tąkart buvo sugadinti net devyni automobiliai.
Vladas teigė, kad rytą jo kieme pasistatę automobilį žmonės dažniausiai išvažiuoja jau temstant, tad ir automobiliai čia keičiasi labai retai. „Kai vyksta šventės, būna daug ir mašinų. Mano kieme jų telpa per dešimt, tad per dieną galiu priimti vos dvidešimt mašinų“, – aiškino vyriškis.

Automatai perkaito

Nežinia, nuo pinigų melžimo ar pasibaigus spausdinimo popieriui, sekmadienio popietę beveik visi Trakuose esantys stovėjimo automatai neveikė. Sutrikę poilsiautojai bijojo palikti automobilius mokamose savivaldei priklausančiose stovėjimo aikštelėse.
Tačiau Vladas į tokią padėtį tik ranka numojo: „Apskritai Trakuose automobilį galima nemokamai palikti vietose, kuriose imama rinkliava – jau seniai matėme, kad kas blokuotų mašinų ratus ar baustų vairuotojus, jie tik susirenka pinigus iš automatų. Sklando gandai, kad dėl kyšininkavimo skandalų sugriuvus valdžiai ir šios bendrovės veikla buvo apribota“, – atskleidė Vladas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų