Pereiti į pagrindinį turinį

Tvarkyti miesto – ir už pinigus, ir už bausmę

2013-01-17 11:30
Tvarkyti miesto – ir už pinigus, ir už bausmę
Tvarkyti miesto – ir už pinigus, ir už bausmę / Gedimino Bartuškos nuotr.

Sniego kastuvais apsiginklavę ir ryškiaspalvėmis liemenėmis pasidabinę vilniečiai miesto gatves iš sniego gniaužtų laisvina ir už minimumą, ir už padarytus nusikaltimus. Tiesa, kai kurie mieliau nei darbą renkasi kameros gultus.

Norinčių netrūksta

Pernai Vilniaus miesto savivaldybė patvirtino 236 darbo vietas, kuriose iš darbo biržos buvo įdarbinti 1143 bedarbiai miestiečiai. Iš viso miestą tvarkantys gyventojai susižėrė kiek daugiau nei pustrečio milijono litų. „Pernai panaudota 97 proc. lėšų, skirtų viešiesiems darbams, taip kad norinčių netrūksta ir darbai atliekami“, – teigė Vilniaus teritorinės darbo biržos Vilniaus miesto skyriaus vedėjas Eugenijus Valeika.

Už viešuosius darbus visada buvo mokamas minimalus atlyginimas, o nuo šių metų jam išaugus, tikimasi, kad darbo vietos bus visiškai užpildytos. Dažniausiai viešieji darbai siūlomi nemotyvuotiems vilniečiams ir tiems, kam sunku susirasti nuolatinį darbą, nes laikinas darbas trunka iki pusmečio.

„Su šiais darbuotojais pasitaiko visko – nemažai jų atleidžiama. Neretai tokie darbuotojai žiūri į savo darbą atsainiai, tad pasitaiko ir pravaikštų“, – apie darbo drausmės pažeidimus pasakojo E.Valeika.

Darbo biržos specialistai taip pat rengia nemenką šių darbuotojų atranką, nes jaučia atsakomybę darbdaviui. Ekonominiu sunkmečiu tokį nekvalifikuotą darbą renkasi ir diplomuoti specialistai, nors darbo biržos darbuotojai atvirauja, kad tokių darbų specialistams nelabai drįsta ir siūlyti.

Valo sniegą

Šią savaitę Vilniaus savivaldybė patvirtino planą 2013-aisiais iš viso įsteigti per 220 viešųjų darbų vietų. Tiesa, minimaliam atlyginimui paaugus iki 1000 litų, neabejojama, kad ir konkurencija gauti tokį darbą išaugs. Atlyginimams skirta beveik 3 mln. litų. Daugiausia darbo numatyta Verkių ir Antakalnio mikrorajonuose, nes čia vasarą parkuose darbo apstu.

Anot Vilniaus savivaldybės Verslo licencijavimo ir leidimų skyriaus vedėjos Virginos Skirienės, šiuo metu svarstoma galimybė įdarbinti pašalpas gaunančius vilniečius. Tokia praktika taikoma dalyje Lietuvos rajonų, kur viešuosius darbus privalo dirbti socialinę pašalpą gaunantys bedarbiai ar kompensaciją už šildymą gaunantys gyventojai.

Vilniaus mieste yra labai daug kiemsargiams nepriskirtų teritorijų, tad žiemą pagrindinė viešųjų darbininkų veikla – valyti sniegą nuo šaligatvių. O vasarą tenka prižiūrėti miesto aplinką – tūkstančiuose hektarų tenka išrankioti šiukšles, šienauti žolę, taip pat valyti vandens telkinius, prižiūrėti gėlynus, genėti medžius ir kt. Nagingesniems tenka padirbėti pagalbiniais statybose ar vykdant remonto darbus, o žiemą tie, kurie nevalo sniego, padeda senelių namų prižiūrėtojams.

Prižiūri ir senukus

Be daugiau nei 1000 viešųjų darbininkų, kuriems už darbą sumokama, mieste buvo beveik 200 vilniečių, kuriems už darbus niekas nemoka, – jie nemokamai dirba už padarytus nusikaltimus.

Tiesa, darbai prasikaltusiems niekuo nesiskiria – vasara jie taip pat tvarko aplinką, žiemą valo sniegą. Be kita ko, už bausmę tenka atlikti ir vadinamuosius nemokamus darbus. „Nemokamus darbus teismas įpareigoja atlikti sveikatos priežiūros, globos ir rūpybos ar kitose valstybinėse ar nevalstybinėse įtaigose, kurios rūpinasi neįgaliaisiais, nusenusiais ar kitais žmonėmis, kuriems reikia pagalbos, todėl asmenys šiuos nemokamus darbus dažniausiai atlieka Fabijoniškių socialinių paslaugų namuose“, – apie privalomą senelių priežiūrą nuteistiesiems pasakojo Vilniaus probacijos skyriaus viršininkė Eva Deveikytė.

Pernai dar trims dešimtims viešaisiais darbais nuteistų asmenų bausmė atsirūgo su kaupu – už vengimą dirbti miesto labui jie atsidūrė ant areštinės gultų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų