Pereiti į pagrindinį turinį

Už ką mero bendražygiai myli "Gazpromą"?

2009-07-18 08:35
Taktika: KTE akcininkai savo nevykdomus įsipareigojimus nori pridengti didesnių investicijų pažadais.
Taktika: KTE akcininkai savo nevykdomus įsipareigojimus nori pridengti didesnių investicijų pažadais. / Evaldo Butkevičiaus nuotr.

Po Andriaus Kupčinsko pokalbio su "Gazpromo" atstovu, miesto valdžia apgynė Rusijos bendrovės valdomos Kauno termofikacijos elektrinės (KTE) siekį pretenduoti į Europos Sąjungos paramą.

Precedentas jau yra

Sėkmės koalicija ketvirtadienį nubalsavo už sprendimo projektą, kuris padės išgyventi 500 darbuotojų turinčiai įmonei "Korelita" ir esą sumažins šildymo kainas kauniečiams. Valdantieji uždegė žalią šviesą "Gazpromui" gauti europinių pinigų. ES fondų lėšas KTE ketina panaudoti garotiekiui atnaujinti.

"Šis klausimas yra politinis – prileisti "Gazpromą" prie Europos Sąjungos pinigų, kurie skirti Lietuvos smulkiajam verslui. Jiems tiesiog reikia precedento", – rėžė tarybos narys Arvydas Garbaravičius. Jis priminė Kauno konservatoriams partijos garbės pirmininko Vytauto Landsbergio perspėjimus dėl Rusijos grėsmės Lietuvai. Diskusija posėdžių salėje vyko į vienus vartus.

Ypatingo dėmesio sulaukęs klausimas buvo nustumtas į pačią posėdžio pabaigą. "Ne kartą prašėme, kad rezonansiniai klausimai būtų svarstomi posėdžio pradžioje", – apgailestavo Darbo partijos frakcijos seniūnas Pranas Paškevičius. Politikas įsitikinęs, kad valdantiesiems tiesiog reikėjo laiko, kad A.Kupčinskas spėtų susitikti su "Gazpromo" atstovu.

Garotiekiui rekonstruoti reikia daugiau kaip 11 mln. litų. 50 proc. sumos KTE tikisi gauti iš Europos Sąjungos, bet tam buvo būtinas savivaldybės, kuri išdavė šilumos tiekimo licenciją, pritarimas. Tokiu atveju įmonė turėtų padengti 10 proc., o likusi suma būtų skolinama iš banko.

Išlėkė į susitikimą

Ketvirtadienį 13 val. buvo sušauktas "Kauno energijos" valdybos posėdis, į kurį pakviestas ir A.Kupčinskas. Nors Kauno politikai domėjosi, kokie klausimai ten bus sprendžiami, meras neprisipažino susitiksiąs su "Gazpromo" atstovais.

Miesto taryboje pradėjus svarstyti KTE garotiekio modernizavimo klausimą, A.Kupčinskas atskleidė kortas. "Taip, ten buvo "Gazpromo" atstovas Denisas Fiodorovas. KTE akcininkas nusiteikęs investuoti ir statyti Kaune naują elektrinę. Apie jokį garotiekį kalbos nebuvo", – tikino miesto vadovas.

Vakar ryte A.Kupčinskas gynėsi nežinojęs, kas dalyvaus "Kauno energijos" valdybos posėdyje. Netrukus savivaldybė išplatino KTE įvaizdžiu besirūpinančios viešųjų ryšių agentūros pranešimą, kad "Gazpromas" ir Kauno valdžia pasiekė kompromisą dėl naujos elektrinės statybos.

Liko su baltomis pirštinėmis

Tarybos posėdyje buvo pamiršta, kad KTE neinvestavo sutartyje su savivaldybės valdoma "Kauno energija" numatytų pinigų į elektrinės plėtrą. Socialdemokratai Gintautas Labanauskas ir Kęstutis Kriščiūnas priminė 17 mln. litų KTE netesybas ir kritikavo miesto vadovus neveiklumu sprendžiant šitą klausimą.

"Jeigu tie 17 mln. litų būtų padėti ant lėkštutės, būtų viskas paprasta. Siūlau kritikams įsitraukti į derybų grupę ir padaryti geriau", – atsikirto meras.

Balsuojant salėje nedalyvavo Darbo partijos frakcija. Pasak jos vadovo P.Paškevičiaus, toks sprendimas priimtas nesulaukus išsamios informacijos dėl 17 mln. litų netesybų.

Balsuoti atsisakė ir Liberalų ir centro sąjungos nariai bei socialdemokratai. Iš 22 balsuoti užsiregistravusių tarybos narių 20 pritarė sprendimo projektui, vienas nebalsavo. A.Kupčinskas susilaikė.

"Tokia mano pozicija. Noriu parodyti, kad oponentai neteisūs", – išsisuko meras. Jis tikino neturįs interesų energetikos srityje.

"Toks balsavimas – draudimo poliso išrašymas. Eiliniai konservatoriai priversti balsuoti ir daryti juodą darbą, o organizatoriai lieka su baltomis pirštinėmis", – įsitikinęs K.Kriščiūnas.

"Tarybos nariai yra visi lygūs, o meras – pirmas. Jis turi prisiimti asmeninę atsakomybę. Turbūt nuo to ir nuspręsta jį apsaugoti", – mano P.Paškevičius.


Garotiekio rekonstrukcija

Projekte numatoma renovuoti apie 4038 m garo tiekimo tinklų, kuriais garą KTE tiekia bendrovei "Korelita" (buvęs "Dirbtinis pluoštas") ir Petrašiūnų elektrinei.

Garotiekis pradėtas statyti dar 1964 m. Juo garas tiekiamas iš Petrašiūnų elektrinės Kauno pramonės objektams. Vėliau garotiekis buvo dar labiau išplėtotas. 1974 m. garotiekis sujungė dvi didžiausias Kauno miesto elektrines (KTE ir Petrašiūnų elektrinę). Iki 2006 m. garotiekis priklausė AB "Kauno energijai". Per praeitą miesto tarybos kadenciją garotiekis buvo parduotas bendrovei "Energijos sistemų servisas", iš kurios vėliau garotiekį nusipirko KTE.


Savivaldybės pranešimas apie "Gazpromą"

Bendrovėje "Kauno energija" vykusiame "Gazpromo" Energetikos plėtros valdybos viršininko Deniso Fiodorovo, KTE ir "Kauno energijos" vadovų susitikime nuspręsta investuotojams leisti didinti anksčiau planuotas investicijas ir suderinti naują jų įgyvendinimo grafiką. Susitikime vėliau dalyvavo ir Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas.

"Atvykome pranešti "Gazpromo" valdybos sprendimą, kad Kauno mieste tikrai bus statoma nauja šiluminė elektrinė. Per derybas norime patikslinti investicijų formas ir įgyvendinimo grafiką", – susitikime sakė D.Fiodorovas.

Kauno meras A.Kupčinskas patvirtino, kad vietos valdžiai svarbus naujos šiluminės elektrinės atsiradimas, kad į Kauną ateitų naujos investicijos. Svarbiausia, kad gyventojams išliktų mažos šilumos kainos, tačiau būtina žinoti, kada ir kiek bus investuojama į naują elektrinę. 2003 m. pasirašyto "Kauno energijos" ir KTE investicinio susitarimo patikslinimai bei pakeitimai bus patvirtinti artimiausiu metu.

"Kauno energijos" vadovai sutiko, kad būtų didinamos investicijos į naują šiluminę elektrinę ir pakeistas jų įgyvendinimo grafikas.

Susitikimo dalyviai priėjo prie vieningos nuomonės, kad abiem investicinio susitarimo pusėms turi būti nustatytos garantijos ir padidintos baudos už galimą įsipareigojimų nevykdymą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų