Pereiti į pagrindinį turinį

Vaiko netektis privertė kovoti

2008-06-07 09:00

Šį antradienį gatvėje užmušto berniuko istorija turi tapti pamoka mums visiems. Vaiko žūties sukrėsti miestiečiai nusprendė įsitraukti į kovą dėl saugumo gatvėse ir keliuose.

„Vilniaus diena“ jau rašė apie mirtiną bejėgio aštuonmečio susidūrimą su apgirtusiu vairuotoju. Ši baisi netektis sukėlė daug skausmo ne vien berniuko šeimai – taikstytis su beprasmėmis vaikų žūtimis nebegalintys vilniečiai nusprendė įspėti vairuotojus pastatydami didelį stendą šalia sankryžos Laisvės prospekte, kur antradienio vakarą buvo suvažinėtas aštuonmetis.
Baltame fone didelėmis raidėmis vairuotojai prašomi susimąstyti, kad taip žūti gali ir jų vaikas, prašoma būti apdairesniems, lėtinti greitį, jaustis atsakingiems ir taip apsaugoti vaikus.

„Visos nelaimės kyla dėl abejingumo. Būtent dėl tokių priežasčių ir prasidėjo karas keliuose. Šokiruojami užrašai, istorijos televizijoje ir visa kita pilietinė iniciatyva turi priversti susimąstyti ir sukrėsti, mat žmonės skausmo nesugeba patirti, kol tas skausmas jų nepaliečia asmeniškai“, – teigė organizacijos „Gelbėkit vaikus“ projektų vadovė Kristina Stepanova.
Specialistai įsitikinę, kad žmonių skausmas ir pilietinės iniciatyvos labiau nei kas kitas skatina žmones susimąstyti. Kaip itin šokiruojamą pavyzdį jie pateikia akciją, vykdytą Latvijos sostinėje Rygoje: ant vairuotojų, kurie užima neįgaliesiems skirtas automobilių stovėjimo vietas, mašinų langų buvo klijuojami lipdukai, klausiantys „Ar nemanai, kad likimas turi tau kažką pasakyti?“
„Patikėkite, po tokio akibrokšto išnyksta bet koks noras automobilį palikti neleistinoje vietoje. Tad stendas turėtų tapti pamoka kitiems žmonėms“, – tvirtino K.Stepanova.
Vaikai dažniausiai nukenčia ne dėl savo kaltės. „Jais pasirūpinti yra suaugusiųjų pareiga. Tad reikia ne vien vaikus mokyti saugiai elgtis keliuose. Jeigu teisinės priemonės negelbsti, teks į vairuotojų širdis ir protus brautis morališkai“, – sakė Lietuvos automobilių kelių direkcijos atstovas Antanas Čereška.

Edvardas Černiauskas, 77 metų pensininkas:

Akivaizdu, kad stendas traukia vairuotojų akį, tačiau nemanau, kad jis priverčia susimąstyti, nes vairuotojai vieni kitiems nejaučia jokios pagarbos. Tad nenuostabu, kad į kelią išriedėjęs girtas vairuotojas net nepristabdė priartėjęs prie šviesoforo ir ketino per sankryžą važiuoti šviečiant draudžiamam šviesoforo signalui.

Jolanta Račkauskienė, 34 metų darbuotoja:

Kadangi pažinojau šį vaiką, jo motiną, žinau, kokį skausmą ji dabar jaučia. Pati turiu aštuonerių metukų sūnų. Kol neištinka tokia nelaimė, net nesusimąstome, kaip pasikeistų mūsų gyvenimas, jeigu tai nutiktų mums. Tokių stendų reikia daugiau, ir ne vien perėjose, kur buvo užmuštas vaikas ar žmogus, bet beveik kiekvienoje šalikelėje. Taip kovojant galima pasiekti teigiamų rezultatų – mažiau aukų keliuose ir daugiau pagarbos vieni kitiems.

Vytenis Petrošius, 21 metų fotografas:

Reikia ne vien stendų, bet ir kitų šokiruojamų detalių – vairuotojus puikiai gąsdintų ir šalikelėse išstatyti karstai ar avarijose smarkiai sumaitoti automobiliai. Be to, reikia ne vien moralinės kovos. Tikiuosi, kad padidintos bausmės už pažeidimus buvo vienas pirmųjų žingsnių į saugesnius kelius, o kiekvienas toks veiksmas veda prie teigiamų pokyčių.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų