Pereiti į pagrindinį turinį

Vietoj nemokamo paso – biurokratų labirintai

2013-04-02 21:00
Vietoj nemokamo paso – biurokratų labirintai
Vietoj nemokamo paso – biurokratų labirintai / Artūro Morozovo nuotr.

Tolimųjų reisų vairuotoju įsidarbinusiam Egidijui Kauniečiui būtina turėti Lietuvos Respublikos pasą. Už jį vyras buvo priverstas mokėti visą kainą, nors jam, kaip socialiai remtinam asmeniui, šis dokumentas neturėjo nieko kainuoti.

Paieškos baigėsi aklagatviu

45 metų kauniečio šeimoje auga trys vaikai, žmona nedirba, augina mažiausiąją atžalą, kuriai yra pusantrų metukų.

„Kai atėjau į pasų poskyrį Taikos prospekte, manęs paklausė, gal esu socialiai remtinas. Tuomet paso gamyba man nieko nekainuotų. Šeimos finansinė situacija – ne per geriausia, todėl nudžiugau. Tereikėjo pristatyti galiojančią pažymą iš Socialinės paramos skyriaus“, – pasakojo E.Kaunietis.

Pažymos paieškos baigėsi aklagatviu. „Darbo biržoje pasakė, kad dėl pažymos reikia kreiptis į “Sodrą„, – pasakojo vyras. Nedarbo socialinio draudimo išmokų skyrimo ir mokėjimo funkcijos nuo šių metų sausio 1 d. iš tiesų yra perduotos “Sodrai".

Iš „Sodros“ E.Kaunietis irgi išėjo tuščiomis. „Pažymos išduodamos tik apie išmokėtas sumas“, – paaiškino „Sodros“ Kauno skyriaus Pašalpų ir nedarbingumo kontrolės skyriaus vedėja Sandra Blekaitienė.

„Sodra“ pašalpas išmoka, taip pat gauna iš darbdavių informaciją apie to mėnesio draudžiamąsias pajamas maždaug mėnesio viduryje.

Kaltas, kad pakeitė darbą

Kauno savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja Ana Sudžiuvienė sakė, kad E.Kauniečio istorija nėra išimtis.

Esą vyrui bėdų kilo dėl to, jog neseniai įsidarbino, tad socialiai remtino statusas jam suteikiamas tik vienam mėnesiui, ir tai tik už praėjusį mėnesį, nes skyrius tik už praėjusį mėnesį ir mato asmenų pajamas bei pašalpas.

„Pasų poskyris prašo pažymos dėl asmens statuso einamąjį mėnesį. Mes šiuo metu jokiu būdu negalime tokios išduoti, nebent pristatytų reikiamas pažymas iš “Sodros„ ir darbdavio apie einamąjį mėnesį šeimos gautas ar gausiamas pajamas, pašalpas“, – kalbėjo A.Sudžiuvienė.

E.Kaunietis sakė, kad apie reikalingą pažymą iš darbdavio jam niekas nebuvo užsiminęs.

Pasak A.Sudžiuvienės, galimybė E.Kauniečiui be didelės gaišaties turėti reikalingą pažymą ir nemokamai gauti pasą atsirastų, jei jis daugiau nei mėnesį išdirbtų toje pačioje darbovietėje.

„Paso man reikia kuo greičiau. ES galiu važinėti su tapatybės kortele, o jeigu darbdavys išsiųs už ES ribų?“ – klausė vyras.

Kone pusė gauna nemokamai

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Migracijos skyriaus Kauno pasų poskyrio viršininkė Vilma Venclovienė pastebėjo, kad pastaruoju metu vos ne pusei besikreipiančių žmonių dokumentai gaminami nemokamai.

Lietuvos Respublikos pasas kainuoja 150 litų. Jį norint gauti per 5 dienas teks pakloti 200, o vos per dieną – 250 litų.

Nuo valstybės rinkliavos atleidžiami asmenys, turintys teisę gauti piniginę socialinę paramą, vaikai, kuriems nustatyta globa ir rūpyba, valstybės išlaikomi stacionariose globos įstaigose asmenys, vieniši bei didelių ar vidutinių specialiųjų poreikių turintys asmenys, sulaukę senatvės pensijos amžiaus, taip pat asmenys, kuriems nustatytas 0–40 proc. darbingumo lygis, nepilnamečiai, kuriems nustatytas neįgalumo lygis, turintieji nuo okupacijų nukentėjusio – represuoto asmens teisinį statusą.

Tam būtina pristatyti galiojančią pažymą, patvirtinančią besikreipiančiojo asmens statusą.

Nepilnamečiams ir pensininkams rinkliavos dydis sumažinamas per pusę.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų