Pereiti į pagrindinį turinį

Vilniaus savivaldybė liko be butų ir pinigų

2012-02-17 05:03
Vilniaus savivaldybė liko be butų ir pinigų
Vilniaus savivaldybė liko be butų ir pinigų / Gedimino Bartuškos nuotr.

Rudens pabaigoje sostinės savivaldybė už kelis milijonus litų skelbėsi perkanti butus socialiai remtiniems žmonėms. Deja, per lėtai veikusi savivaldybė liko ir be butų, ir be pinigų.

Butų nenupirko

Paskutinėmis praėjusių metų rudens dienomis savivaldybė vertėsi per galvą skubėdama išleisti socialinio būsto plėtrai skirtus milijonus litų, už kuriuos ketino pirkti 1–2 kambarių butus. Tačiau pavėlavo ir, regis, liko be nieko.

Iš viso buvo ketinama įsigyti apie 20 naujos statybos namuose iki galo įrengtų butų.

Savivaldybė skelbiamų derybų būdu pageidavo įsigyti naujus 2005–2011 m. statybos vieno kambario butus (28–41 kv. m ploto) ir dviejų kambarių butus (42–52 kv. m ploto).

Kaip dienraštį „Vilniaus diena“ informavo Vilniaus savivaldybės Viešųjų ryšių skyrius, žadėtų butų savivaldybė neįsigijo.

Trumpas pirkimo skelbimas savivaldybės interneto svetainėje pasirodė lapkričio 28 d. Terminas, iki kada buvo priimamos paraiškos ir dokumentai, baigėsi jau po dviejų parų – lapkričio 30 d. „Valstybės žiniose“ skelbimas pasirodė savaite anksčiau.

Šitaip strimgalviais lėkusi savivaldybė galop liko nieko nepešusi – potencialūs pardavėjai į pasitaikiusią puikią progą reaguoti tiesiog nespėjo, o miesto vadovams liko raudonuoti, kad skelbimas apie planuojamą apsipirkimą pasirodė tik paskutinėmis dienomis.

Pinigai nuplaukė?

Nebūtų taip blogai, jei socialinius būstus pirkti savivaldybė būtų užsimojusi už pačios surinktus pinigus. Deja, per vėlai reagavęs miestas liko ir be būstui pirkti skirtų pinigų – nepanaudotas lėšas teko grąžinti.

Tiesa, į klausimą, ar nepanaudotus pinigus grąžino į Vyriausybės biudžetą, savivaldybės atstovai neatsakė. Tai dienraščiui patvirtino miesto Socialinių reikalų komiteto pirmininkas socialdemokratas Juras Požela. Jo žiniomis, pinigų nepanaudojusi miesto savivaldybė turėjo jų atsisakyti.

„Žinoma, man jau iš karto keistai atrodė toks pirkimas, kai lieka vos kelios dienos, kai niekas nespėja pateikti paraiškų dalyvauti konkurse. Buvo galima įtarti, kad butai nebus nupirkti“, – kalbėjo J.Požela.

Vilniaus savivaldybė buvo priversta skubėti pirkti socialinį būstą, nes Vyriausybė, matydama, kad sostinė nepanaudoja jai skirtų lėšų, nusprendė jas skirti kitiems miestas ir rajonams.

Pagal birželį Ministrų kabineto priimtą paskirstymo planą Vilniui atiteko daugiausia lėšų – 6 mln. litų. Tačiau vėliau paaiškėjo, kad sostinės savivaldybė planuoja panaudoti tik pusę šios sumos – 3 mln. litų.

Pasiūlymai netiko

Savivaldybės paskelbtame konkurse sudalyvauti suspėję verslininkai greičiausiai tikėjosi, kad skubėdami miesto valdininkai pirks viską, kas jiems bus pasiūlyta. Deja, pasiūlymai savivaldybės politikus gerokai nustebino.

„Tiksliai nepamenu, kiek pasiūlymų buvo, bet jie tikrai netiko miestui. Juk kalbama apie socialinius butus, kurie neturi būti prabangūs ir brangūs. Vienas dalyvis siūlė butus vos ne su burbulinėmis voniomis prabangiuose rajonuose miesto pakraštyje“, – sakė J.Požela.

Savivaldybė taip pat dienraštį informavo, kad pasiūlymų nupirkti butų buvo, tačiau jie neatitiko reikalavimų.

„Nė vienas pateiktas pasiūlymas neatitiko reikalavimų, pavyzdžiui, savivaldybei tiekėjai siūlė įkeistus butus“, – rašoma miesto valdžios atsiųstame atsakyme.

Dienraštis primena, jog šalies nekilnojamojo turto pardavėjai rudenį sakė, kad mielai dalyvautų tokiame konkurse ir jam turėtų puikių pasiūlymų, tačiau per kelias dienas pateikti visų reikiamų dokumentų neįstengė.


Socialinis būstas Vilniuje

Vilniaus miesto savivaldybės žinioje dabar yra maždaug 4,2 tūkst. socialinių būstų. Šiuo metu savivaldybės eilėje gauti socialinį būstą laukia dar mažiausiai 6 tūkst. vilniečių.

Dažniausiai socialinio būsto prašo skurdžiai gyvenančios šeimos su vaikais, vyresni žmonės. Socialinį būstą gali gauti tie asmenys, kurių pajamos per metus neviršija nustatytos 13,2 tūkst. litų sumos.

Šiuo metu socialinio būsto nuomininkams reikia mokėti po 1,7 lito už 1 kv. m. Be nuomos mokesčio, kiekvieną mėnesį nuomininkams tenka susimokėti ir už komunalines paslaugas.

Nedidelis maždaug 30 kv. m ploto socialinis butas vilniečiams kas mėnesį atsieina maždaug 50 litų.

Laukiančių būsto sąrašuose įrašytos jaunos šeimos, šeimos, auginančios tris ir daugiau vaikų, našlaičiai ir be tėvų globos likę asmenys, neįgalieji. Taip pat sudarytas bendrasis norinčių išsinuomoti socialinį būstą sąrašas. Iš viso šiose eilėse socialinio būsto laukia apie 5 tūkst. šeimų. Per metus butus gauna vos apie 20 šeimų.


Vyksta statybos

Vilniaus pakraščiu einančioje Linksmojoje gatvėje statomas 7 mln. litų vertės daugiabutis socialiai remtinoms šeimoms apgyvendinti. Kaip teigia miesto politikai, šis projektas nėra sustojęs ir sėkmingai tęsiamas. Nors anksčiau buvo skelbiama, kad savivaldybė pradėjo galvoti apie 2 mln. litų skyrimą socialiniam būstui įsigyti būtent tada, kai statybininkai pareiškė nesugebėsiantys jų panaudoti.

Žinia, Socialinių reikalų ir darbo ministerija Vilniaus savivaldybei skyrė 6 mln. litų socialinio būsto fondui, dar 880 tūkst. litų šiam reikalui buvo atseikėta iš politinių kalinių ir tremtinių programai įgyvendinti skirtų lėšų.

Tad už beveik 7 mln. litų miesto pakraštyje kyla bent menką dalį laukiančių žmonių galėsiantis priglausti daugiabutis. Pagal skelbiamą projektą pastatas turėtų būti 9 aukštų ir bendro daugiau kaip 5 tūkst. kv. m ploto. Iš viso planuojama įrengti 79 butus.


Noro pirkti nesuprato

Sostinės savivaldybės sprendimas už kelis milijonus litų įsigyti butų socialiniam būstui anuomet papiktino organizacijos „Caritas“ vadovus. Jie ragino savivaldybę verčiau leisti žmonėms būstą nuomotis ir grąžinti jiems nuompinigius.

Socialiniai darbuotojai kalbėjo, kad socialiai remtinų žmonių koncentraciją viename name ar rajone, kur jiems nuperkama daug butų, nebeskatina jų keistis. Nesaugiai jaučiasi ir aplinkiniai, turintys daug tokių kaimynų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų