Pereiti į pagrindinį turinį

Vilnių garsina ir keisčiausiai puoštos eglės

2019-12-16 16:00

Vilniaus geležinkelio stotyje įsikūrė magiškas Kalėdų Senelio kambarys, į Vilniaus oro uostą važiuoja kalėdinis traukinys, o ten keleivius maloniai nuteikia eglutė iš rankiniame bagaže draudžiamų vežtis daiktų. Ir tai – dar ne visos vilniečius bei miesto svečius džiuginančios originalios kalėdinės dekoracijos.

Batai: Vilniaus kolegijos Menų ir technologijų fakultete praėjusią savaitę įžiebta didžiausia Lietuvoje pretenduojanti tapti batais puošta Kalėdų dekoracija. Batai: Vilniaus kolegijos Menų ir technologijų fakultete praėjusią savaitę įžiebta didžiausia Lietuvoje pretenduojanti tapti batais puošta Kalėdų dekoracija. Batai: Vilniaus kolegijos Menų ir technologijų fakultete praėjusią savaitę įžiebta didžiausia Lietuvoje pretenduojanti tapti batais puošta Kalėdų dekoracija. Batai: Vilniaus kolegijos Menų ir technologijų fakultete praėjusią savaitę įžiebta didžiausia Lietuvoje pretenduojanti tapti batais puošta Kalėdų dekoracija. Batai: Vilniaus kolegijos Menų ir technologijų fakultete praėjusią savaitę įžiebta didžiausia Lietuvoje pretenduojanti tapti batais puošta Kalėdų dekoracija. Batai: Vilniaus kolegijos Menų ir technologijų fakultete praėjusią savaitę įžiebta didžiausia Lietuvoje pretenduojanti tapti batais puošta Kalėdų dekoracija.

Ir mažiems, ir dideliems

UAB "LG Keleiviams" šiemet kviečia ne tik tradiciškai pasitikti Kalėdas su seneliu ir kalėdiniu traukinuku Vilniaus geležinkelio stotyje, bet ir žaisti. Jaukumu raginanti užeiti Vilniaus geležinkelio stotis šiemet akcentais primins namus – židinys, dovanos ir net kartu su nykštuku pasitinkantis Kalėdų Senelis.

Šioje erdvėje gruodžio 21–22 d. vyks renginiai vaikams: įrengtame Kalėdų Senelio kambaryje bus galima nusifotografuoti ir atsispausdinti nuotraukas su seneliu ir nykštuku. Stotyje linksmai nuteiks šokiai, dainos bei žaidimai. Taip pat vaikus džiugins kas valandą vykstančios vaikų ir nykštuko kelionės į geležinkelių muziejų.

Darbo dienomis erdvė veiks kaip atviras stendas nuotraukoms.

Sugrįš ir tradicinis tapęs Kalėdų traukinukas kelionėms maršrutu Vilnius–Vilniaus oro uostas–Vilnius. Jame šventinė muzika skambės gruodžio 21–22 d.

Šių metų naujiena – kalėdinis žaidimas "Nuo eglės iki eglės", kurio tikslas – keliaujant traukiniais aplankyti kuo daugiau visoje Lietuvoje papuoštų Kalėdų eglučių. Aplankiusieji 5 iš 12 Lietuvos miestų egles iškart laimės kvietimus dviem į kino teatrą bei pretenduos burtų būdu laimėti elektrinį paspirtuką. Žaidimas vyks iki pat sausio 7 d.

Pagaminta iš keleivių bagažo

Vilniaus oro uoste šiemet atsirado originali Kalėdų eglė. Saugumo darbuotojai ją padarė iš daiktų, kurių negalima gabenti rankiniame bagaže, todėl keleiviams šiuos teko palikti. Kaip "Vilniaus dieną" informavo Lietuvos oro uostų Saugos ir saugumo departamento direktorius Vidas Kšanas, idėja kalėdinę eglutę sukonstruoti iš draudžiamų gabenti daiktų kilo Vilniaus oro uosto Aviacijos saugumo kolegoms, kurie ją ir surinko.

"Idėja buvo šią eglutę sukurti labiau vidiniam kolegų ratui, tačiau, tikime, kad ją jau spėjo pamatyti nemažai ir prieš aviacijos saugumo patikrą laukiančių keleivių. Tai puiki proga prisiminti, kad oro uoste galioja griežtesnės taisyklės bagažui", – įžvelgė V.Kšanas.

Tad eglė "išaugo" iš žirklių, peilių, šovinių tūtelių, draudžiamų neštis į lėktuvą daiktų imitacijos, pavyzdžiui, žaislinių ginklų, nes bagaže draudžiama turėti bet kokių daiktų arba medžiagų, atrodančių kaip šaunamieji ginklai. Eglės viršūnę papuošė iš sūriui skirtų peilių suvirinta žvaigždė.

Kalėdų eglutės žaisliukais tapo ir nemažai žiebtuvėlių. Taisyklėse nurodoma, kad vieną pakelį paprastų degtukų ar paprastą žiebtuvėlį leidžiama vežti tik arti savęs (pvz., drabužių kišenėje, bet ne rankiniame lagamine, krepšyje). Benzininio tipo žiebtuvėlį leidžiama vežti arti savęs tik tuomet, jeigu jame esantis skystas kuras yra absorbuotas – t. y. žiebtuvėlyje yra dagtis.

Paklaustas, kiek ir kokių daiktų dažniausiai tenka konfiskuoti iš keleivių, V.Kšanas teigė, kad visų pirma reikėtų suprasti, kad apsauga nekonfiskuoja daiktų. Draudžiamus daiktus visada pirmiausia rekomenduojama palikti saugojimui ar atiduoti lydintiems asmenims. Tik tokiu atveju, jei keleivis neturi galimybių draudžiamo daikto palikti dar prieš patikrą, jis atsiduria apsaugos specialistų rankose.

Ant eglės nėra ir pačių populiariausių daiktų, kuriuos dažniausiai tenka paimti iš žmonių Lietuvos oro uostuose – dujų balionėlių.

Ant kalėdinės eglutės, pasak oro uosto atstovo, atsidūrė tik labai menka dalis to, ką keleiviams tenka palikti. Net ir metaliniai daiktai, iš kurių sukurta eglė, sudaro tik mažą dalį jų. Daugiausia tai būna maisto produktai ir skysčiai. Mat rankiniame bagaže vežami skysčiai turi būti ne didesniuose nei 100 ml talpos indeliuose, o visi jie turi tilpti į litro talpos permatomą maišelį.

Maisto produktus, kurių negalima pasiimti į orlaivį, galima atiduoti labdarai. Visuose trijuose Lietuvos oro uostuose yra sudaryta galimybė žmonėms maisto produktus ne išmesti, o atiduoti "Maisto bankui". Per metus taip labdarai surenkama iki 7 tonų maisto produktų.

Ant eglės nėra ir pačių populiariausių daiktų, kuriuos dažniausiai tenka paimti iš žmonių Lietuvos oro uostuose – dujų balionėlių. Jų negalima vežti nei rankiniame, nei registruotame bagaže. Antri pagal populiarumą – elektrošoko prietaisai, kurie taip pat įtraukti į draudžiamų gabenti lėktuvu daiktų sąrašą.

V.Kšano manymu, ši netradicinė Kalėdų eglutė pasitarnaus ir kaip puiki edukacinė priemonė, primenanti keleiviams, ko negalima neštis į lėktuvą.

"Papuošė" batais

Dar viena originali Kalėdų eglė praėjusią savaitę įžiebta Vilniaus kolegijos Menų ir technologijų fakultete. Čia sukurta didžiausia Lietuvoje pretenduojanti tapti batais puošta dekoracija.

Kaip "Vilniaus dienai" teigė Mados dizaino katedros dėstytoja Silvija Grušnienė, tokia idėja kilo, kadangi studentai ir dėstytojai daug batų porų sunešioja į fakultetą bevaikščiodami. Taip gimė keturių 1,60 m ilgio kraštinių piramidės formos eglė, kurios aukštis – daugiau nei 3 m, papuošta 793 įvairiai dekoruotais batais ir lemputėmis.

"Mūsų tikslas buvo suvienyti studentus bendram darbui, skatinti jų kūrybiškumą, Jiems buvo duotos užduotys: reikėjo dekoruoti batus, atitinkančius tam tikrą laikmetį – čia meno istorijos dalykai, buvo kompozicijos dalykų – kaip po to sudėlioti, kaip matyti visumą. O tada atėjo noras ir azartas siekti to rekordo. Juo labiau kad patikrinome – tokios idėjos ir tokios keistos eglės, nėra", – sakė dėstytoja.

Dar vienas svarbus tikslas, kurio buvo siekiama kuriant dekoraciją, – skatinti žmones būti socialiai atsakingus. Mat pradėjus rinkti batus paaiškėjo, kad žmonės jų turi gerokai per daug. Buvo net tokių, kurie buvo nenešioti ar nešioti vos kartą kitą. Ar tikrai tiek visko žmogui reikia?

"Žiūri į tokią gausą ir galvoji: mes ir ateityje panaudosime šiuos batus, po projekto juos perdarysime, panaudosime kaip puošybinį elementą, dalį atiduosime šokio pedagogikos studentams, įvaizdžio dizaineriai pritaikys rūbų įvaizdžio kūrimui, muzikinio teatro dekoracijoms, jų spektakliams. Tuos, kurie buvo jau visai baisūs, nunešioti, bet mes juos nudažėme ir dabar jie atrodo nauji, mes atsakingai  utilizuosime – išvešime ten, kur priklauso. Tačiau kiti žmonės juos meta į atliekų konteinerius, o tie konteineriai juk nėra skirti nei avalynei, nei rūbams. Tad visus raginame susimąstyti, kaip elgiamės", – pridūrė S.Grušnienė.

Tereikia fantazijos

Abi originalios Vilniaus Kalėdų eglutės, kaip "Vilniaus dienai" teigė Lietuvos rekordus registruojančios agentūros "Factum" vadovas Vytautas Navaitis, galėtų pretenduoti patekti į Lietuvos rekordų knygą. Juk ši knyga yra apie viską, tai pat ir apie Kalėdas.

"Ir mes patys ieškome įvairių originalių kūrinių, ir patys jų kūrėjai į mus kreipiasi, norėdami užregistruoti Lietuvos rekordą – įvairiai būna. Mes stebime, matuojame – kiekvienas rekordas turi turėti savo kažkokį matavimo vienetą: kiek pasiekta, ko pasiekta. Galima prisigalvoti visokių dalykų, jeigu tik žmonės turi fantazijos, ir mėginti įsiamžinti, išgarsinti savo įstaigą, savo miestą, net savo valstybę", – sakė V.Navaitis.

Mat pradėjus rinkti batus paaiškėjo, kad žmonės jų turi gerokai per daug. Buvo net tokių, kurie buvo nenešioti ar nešioti vos kartą kitą.

Šiemet agentūra "Factum" jau turi informacijos apie Kalėdų eglutę iš kojinių. Iššūkį didžiųjų miestų Kalėdų eglėms metė 9 pasvalietės -– savąją jos sudėliojo iš 2 020-ies vilnonių kojinių, kurias mezgė visus metus. Pavyzdžiui, 80-metė pasvalietė numezgė net 370 kojinių porų. O visoms 2 020-iai porų prireikė 300 kg siūlų.

"Apžiūrėjau Vilniaus ir Panevėžio egles, Širvintose buvom. Visur tos pačios, o mūsiškė – iš vilnos, pasaulyje nėra dar tokios sugalvotos", – džiaugėsi idėjos autorė Violeta Židonienė.

Kadangi Pasvalyje tokiai eglutei neatsirado tinkamos vietos, ji pastatyta Panevėžyje. Šis kūrinys pretenduoja į Lietuvos rekordų knygą, kaip kitokios Kalėdų eglės idėja ir kaip daugiausia vienoje vietoje sukabintų vilnonių kojinių. Ar ši eglė bus ne tik kalėdinė, bet ir rekordinė, paaiškės tik atlikus reikiamas procedūras.

Siekta ir anksčiau

Pernai Trakuose buvo užsibrėžta užfiksuoti ypatingą kalėdinį rekordą – pagaminti kuo daugiau Kalėdų Senelių iš antrinių žaliavų.

"Mes siekiame supažindinti vaikus su ekologija ir aplinkos tausojimu bei išmokyti juos, kaip pasigaminti gražias kalėdines dekoracijas patiems, visiškai nemokamai, iš antrinių žaliavų. Nebūtina prieš Kalėdas viską imti ir masiškai pirkti, – tada pasakojo aplinkosauginiam švietimo projektui "Kita forma" atstovaujanti Raminta Časonė.

Dalyvauti šiame projekte buvo bandoma įtraukti visas rajono mokyklas ir darželius, aiškinant projekto tikslus, esmę, planus. Iš viso projekte dalyvavo 22 Trakų rajono ugdymo įstaigos. Darželinukai ir moksleiviai buvo raginami gaminti Kalėdų Senelius ir laisvu laiku, kartu su mokytojomis, auklėtojomis, tėveliais, seneliais bei draugais.

Galiausiai gruodžio viduryje į Trakų kultūros rūmus atkeliavo 1 814 Kalėdų Senelių. Siekta, kad būtų oficialiai užregistruotas Lietuvos Kalėdų Senelių, pagamintų iš antrinių žaliavų, rekordas.

Lietuvos rekordų knygoje užregistruotas ir didžiausias Kalėdų atvirukas. Veiklūs Kėdainių "Ryto" progimnazijos pailgintos dienos grupės ir 2a klasės mokiniai gamino įvairius atvirukus. Tačiau kartą mokiniai paklausė, ar būtų galima pagaminti didesnį, neįprasto dydžio atviruką. Taip kilo mintis padaryti didžiulį atviruką ir visus Kėdainių gyventojus bei svečius pasveikinti su artėjusiomis Kalėdomis ir Naujaisiais metais.

Paskatinti pedagogų mokiniai ėmėsi naujo sumanymo. Pradėję 2018 m. lapkričio 16 d., atviruką kurti jie baigė lapkričio 29 d. Kėdainiškių kūrinys – 6,4163 m² ploto, 3,07 × 2,09 m dydžio.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų