Vilnius griežtina tvarką: už nukirstą medį gali tekti sumokėti ir milijoną eurų

Sostinės taryba trečiadienį vienbalsiai pritarė didesnėms baudoms už nukirstus brandžius medžius, jos galės siekti kelis šimtus tūkstančių eurų.

Priimtas sprendimas padidinti atkuriamosios vertės įkainius apima brandžius, storesnius nei 80 centimetrų skersmens miesto želdinius.

Konkretaus medžio vertė nustatoma pagal jo rūšį, skersmenį, augimo vietą. Tokių medžių Vilniaus centrinėje dalyje šiuo metu yra 316.

Savivaldybė nurodo, kad nelegaliai nukirtus saugomą gana brandų medį tektų sumokėti „net ir šešiaženkles ar septynženkles sumas“.

Vilniaus meras Valdas Benkunskas teigia, kad savivaldybė turi pasiųsti „labai aiškią žinią“ visiems nekilnojamo turto vystytojams, kurie galvoja, kad „nusikalsti ir kirsti medį nelegaliai apsimoka“.

Vardan savanaudiškų interesų kertamas medis yra ne tik nusikaltimas formaliąja prasme, bet ir labai skausmingas finansiškai nusikaltimas.

„Priėmus naują, kur kas griežtesnę nei anksčiau tvarką, mes sakome, kad vardan savanaudiškų interesų kertamas medis yra ne tik nusikaltimas formaliąja prasme, bet ir labai skausmingas finansiškai nusikaltimas“, – pranešime cituojamas V. Benkunskas.

Nuo šių metų gegužės mėnesio įsigaliojo Želdynų įstatymo pataisos, kurios leidžia savivaldybėms pačioms nustatyti medžių atkuriamąją vertę – prievolę už nukirstą ar sužalotą medį sumokėti į savivaldybės biudžetą atitinkamą kompensaciją, už kurią vėliau sodinami nauji želdiniai. Papildomai dar reikia atsodinti medelių, kad jų kamienų skersmenų suma būtų tolygi nupjauto medžio kamieno skersmeniui.

Atkuriamosios vertės nereikėtų mokėti tik už kertamus invazinius augalus, tarp jų – uosialapius klevus, baltažiedes robinijas, taip pat iki 20 centimetrų kamieno storio medžius fizinių asmenų sklypuose, vaismedžius, labai pažeistus, nudžiūvusius, sergančius ir keliančius pavojų medžius, želdinius, augančius elektros tinklų, ryšių ar kitų tinklų apsaugos zonoje. Taip pat tai negalioja želdiniams sodų bendrijose.

Kitame tarybos posėdyje bus siūloma pritarti, kad miesto medžių vertė būtų indeksuojama pagal medžių augimo vietą – brangiau įkainojami pavieniai, centre ar prie gatvių augantys medžiai. Išlieka medžių rūšių skirstymas į keturias vertės grupes. Brangiausiai, kaip ir anksčiau, įvertinti ąžuolai, klevai, skroblai, uosiai, taip pat reti dekoratyviniai augalai. Mažiausia atkuriamoji vertė nustatyta baltalksniams, blindėms, drebulėms, kai kurių rūšių tuopoms.

Naujuosius želdinių atkuriamosios vertės įkainius tarybos nariai dar turės patvirtinti kitame posėdyje, kuris vyks birželio 28 dieną.

Prieš daugiau nei dvi savaites Vilniaus Ceikinių gatvėje, juridiniam asmeniui priklausančiame sklype, buvo nupjautas brandus ąžuolas, įtariama, nesilaikant teisės aktuose nustatytos tvarkos, taip galimai padarant didelę žalą asmenų teisėtiems interesams. Ąžuolą nupjovusiai bendrovei „Rinktinės NT“ sostinės savivaldybė skyrė 141 tūkst. eurų baudą. Bendrovė dėl šio žingsnio atsiprašė, tačiau savo kaltę neigė ir tvirtino, jog veikė pagal galiojantį detalųjį planą, taip pat siūliusi miesto valdžiai ąžuolą perkelti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

PASAKA AR AKIŲ DUMIMAS SKIRIASI?

PASAKA  AR  AKIŲ DUMIMAS  SKIRIASI? portretas
Čia tas pats kaip vyriausybė ,seimas ir ministrai ATSISTATYDINA...

kirsti sausuolius leidžiama

kirsti sausuolius leidžiama portretas
medis gražiai virsta sausuoliui išgręžus skylę ir pripylus raundapo. Kas supaisys kas gręžė, kas pylė.

Komentaras

Komentaras portretas
Visur pasirašinėjama lengva ranka,kai gerai" patepama". Juk atsakomybės nėra, kaltų taip pat nėra.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių