S. Lileikienė: mitas, kad veganiška mityba yra nuobodi

„Nors jau ketverius metus maitinuosi veganiškai, vis dar atrandu daugybę neišbandytų receptų ir neragautų patiekalų“, – sako dviejų dukrų mama Simona Lileikienė. Dėl sveikatos laikinai pakeitusi mitybą, prie ankstesnių įpročių ji nebegrįžo. Šiandien veganiškai maitinasi visa Simonos šeima, besimėgaujanti tikra skonių jūra.

Sunerimo dėl alergijos

S.Lileikienė pasakoja, kad visada domėjosi sveikesne mityba, tačiau niekada neplanavo vieną dieną tapti vegane. Pakoreguoti įpročius vilnietę paskatino vyriausios dukrelės gimimas.

„Dukrai sulaukus keturių mėnesių, ant jos odelės pastebėjau bėrimų. Tai buvo signalas, kad ji gali būti alergiška mano vartojamiems produktams. Dažniausi alergenai yra pieno gaminiai, kiaušiniai, kviečiai. Tad keletui mėnesių jų atsisakiau ir, tiesą pasakius, nė nepasigedau. Iš pradžių kiek trūko nebent kiaušinių, iš kurių galima pasigaminti greitą ir sotų patiekalą. Tačiau netrukus atradau jiems alternatyvų“, – atskleidžia pašnekovė.

Į mitybą ji įtraukė daugiau ankštinių, daržovių, pamėgo humusą. „Šie produktai – ne tik sotūs ir skanūs, juose gausu baltymų, tad tapo puikiais pakaitalais, – tikina S.Lileikienė. – Šiuo laikotarpiu teko žiūrėti dokumentinį filmą apie žmonių elgesį su gyvūnais pavadinimu „Earthlings“ (liet. Žemės gyventojai). Jis mane labai nuliūdino ir paskatino pamąstyti apie produktų, iš kurių gaminu maistą, pasirinkimą. Supratau, kad produktų, kurių atsisakiau, man netrūksta ir bent jau kol kas nenoriu grįžti prie senų įpročių. Veganiškai maitinuosi ketverius metus, bet nė karto per šį laikotarpį nejutau, kad turėčiau save stabdyti ar riboti. Viskas natūraliai susidėliojo į savas vietas, per daug galvoti nė nereikėjo.“

Kitoks maistas nėra tabu

Naujajam žmonos mitybos planui neliko abejingas ir Simonos vyras Valentas, kuris savęs veganu nevadina, bet mielai valgo mylimosios ruoštus augalinius patiekalus. Moteris veganiškai maitina ir vyriausią dukrelę, kuriai greitai sukaks penkeri. Mergaitė noriai valgo daržoves, o užsimaniusi ko nors saldaus mielai renkasi šviežius vaisius. Mėgstamas dukrelės užkandis yra obuolio griežinėliai su riešutų sviestu.

Pasak Simonos, augalinį maistą jos pirmagimė valgo nuo pat primaitinimo pradžios. Ji yra ragavusi ir mėsos, ir kitų gyvūninės kilmės produktų, tačiau mažylei jie nepadarė didelio įspūdžio. Vis dėlto, jei šalia kas nors valgo ne augalinį maistą, pašnekovė su vyru atžalai visada pasiūlo jo paragauti. Tai Lileikių šeimoje tikrai nėra tabu.

„Prisijaukinusi veganišką mitybą pastebėjau, kad pagerėjo virškinimas, sumažėjo odos problemų, o energijos turiu dar daugiau. Be to, reguliariai atliekame kraujo tyrimus, tad žinau, kad tiek mano, tiek dukters kraujo rodikliai atitinka normą. Jaučiuosi išties gerai, tad bent jau kol kas nieko keisti neketinu, – atskleidžia pašnekovė. – Be abejonės, maitinantis veganiškai, svarbu užtikrinti, kad mityba būtų visavertė, nepritrūktų svarbių maistinių medžiagų ir vitaminų. Todėl gaminti maistą stengiuosi iš kuo įvairesnių produktų: skirtingų daržovių, vaisių, kruopų, sėklų, riešutų. Kita vertus, šis principas svarbus ne tik veganams, bet ir visavalgiams. Žmogus turi valgyti įvairių, kuo palankesnių sveikatai produktų, daug daržovių.“

Nuo mažens: augalinį maistą Simonos pirmagimė valgo nuo pat primaitinimo pradžios. / Asmeninio archyvo nuotr.

Veganiškų patiekalų įvairovė

Receptais, patarimais ir veganiškos kasdienybės akimirkomis S.Lileikienė dalijasi savo instagramo paskyroje „Toks tyras“. Čia apsilanko ne tik prisijaukinę augalinę mitybą, bet ir visavalgiai, ieškantys naujų receptų ir neatrastų skonių, alergiški žmonės, kuriems tenka koreguoti mitybą dėl kai kurių produktų netoleravimo.

Pasak pašnekovės, ji nesiekia paskatinti sekėjų pereiti prie veganizmo. Kai kuriems tokia mityba gali ir netikti. Tačiau kodėl gi nepaįvairinus savo meniu keliais augaliniais patiekalais? Simona pastebi, kad, galvojant apie veganišką mitybą, neretai daugiau dėmesio skiriama tam, ko veganai nevalgo. Vis dėlto verta pasidomėti produktais, kurie sudaro veganiškos mitybos pagrindą, nes jų yra daugybė. Tai padės geriau suprasti, koks įvairus gali būti veganizmas.

„Veganai valgo visas daržoves, vaisius, kruopas – nuo grikių iki sorų, bolivinių balandų. Riešutai, džiovinti ir švieži vaisiai yra ne tik puikus užkandis, iš jų galima gaminti skaniausių desertų, netgi ledų. Iš įvairių sėklų galima pasigaminti augalinio pieno, – vardija S.Lileikienė. – Daržovių paruošimo būdų taip pat galima sugalvoti begales – gaminti troškinius, sriubas, padažus, daržovių kotletus ar kepsnius. Tereikia pasitelkti išradingumą ir pagalvoti, kaip puikiai žinomus ingredientus panaudoti visiškai kitaip. Pavyzdžiui, saldžiosios bulvės dažniausiai naudojamos kaip garnyras. Tačiau iš jų taip pat galima iškepti puikų pyragą, pagaminti šokoladinį desertą. Po ketverių metų veganizmo vis dar atrandu būdų, kaip kitaip panaudoti tuos pačius produktus ir pagaminti ką nors labai skanaus ir įdomaus.“

Pasak S.Lileikienės, šiais laikais galima atrasti kone visų patiekalų veganiškų alternatyvų. Pati pašnekovė labai mėgsta veganiškus suvožtinius su daržovių maltinukais. Ieškantiems įdomesnių skonių  rekomenduoja išbandyti veganišką omletą ar kiaušinienę, marinuotas morkas, kurios primins sūdytas lašišas, įvairiausių skonių humusus.

„Nuostabiu atradimu tapo sluoksniuota bemielė tešla, kurios sudėtis yra veganiška. Jos, jau paruoštos gaminti ir užšaldytos, yra visose parduotuvėse. Iš šios tešlos labai paprastai ir greitai galima pagaminti ne vieną gardumyną – saldžių skanėstų arba pikantišką patiekalą su daržovėmis“, – sako pašnekovė.

Atrado pasaulio skonius

Skanų ir sveiką maistą mėgstanti S.Lileikienė dievina keliones. Svečiose šalyse ji ne tik domisi vietine kultūra, bet ir atranda dar neragautų veganiškų skonių. Pašnekovė yra viena keliavusi po Japoniją, o su vyru Valentu prieš šešerius metus išmaišė JAV Vakarinę pakrantę.

„Labai smagia kelionių dalimi tampa vietinės virtuvės atradimai. Didelį įspūdį paliko Portugalijos sostinės Lisabonos veganiško maisto pasiūla. Čia išragavome įvairiausių skanėstų ir patiekalų. Tradicinėje portugališkoje virtuvėje gausu žuvų ir jūrų gėrybių. Tačiau įdomu tai, kad šioje šalyje galima rasti nemažai veganiškų žuvies alternatyvų, – pasakoja Simona. – Dažniausiai veganiška žuvis gaminama iš tofu ir džiovintų jūros dumblių, kurie ir suteikia žuvies skonį. Beje, pati gamindama veganišką žuvį, mėgstu naudoti žuvies tekstūrą primenančius bananų žiedus, kurių galima įsigyti ir Lietuvos parduotuvėse. Portugalijoje teko ragauti veganiškų kiaušinių. Vieni buvo pagaminti iš tofu, o kiti – iš kelių skirtingų ingredientų pagal slaptą to restorano receptą. Vis dėlto labiausiai nudžiugino tai, kad čia pavyko rasti ir paragauti veganiškai pagamintų žymiųjų pastéis de nata – pyragaičių iš sviestinės tešlos ir plikyto kremo.“

Pasak pašnekovės, veganų rojumi būtų galima pavadinti ir Londoną, kuriame Lileikių šeima kurį laiką gyveno. Tuo metu Simona dar nebuvo veganė, tačiau su vyru neretai apsilankydavo kitoniškesnio maisto siūlančiuose kavinėse ar restoranuose.

„Džiugu, kad Vilniuje taip pat galima rasti nemažai veganams tinkamų kavinių. Net ir atsikrausčius iš Londono, Vilniuje maisto atžvilgiu nebuvo jokio nusivylimo. Nors kituose Lietuvos miestuose augalinio maisto pasirinkimas dar mažokas, pastebiu, kad kavinių ir restoranų valgiaraščiai jau vis dažniau pasipildo vienu kitu veganišku patiekalu. Labiausiai džiugina, kai net mažų miestelių virtuvės pagamina išradingo veganiško maisto, kuris išties skanus ir maistingas“, – džiaugiasi pašnekovė.

Atradimai Lietuvoje

Gimus dukroms, Lileikiai ėmė keliauti po Lietuvą. Be to, tolimesnes keliones pristabdė ir prasidėjusi pandemija. Tačiau Simona dėl to nė kiek nenusimena. Jos teigimu, gimtojoje šalyje yra gausybė nuostabių vietų, kurias verta aplankyti.

Gaminti maistą stengiuosi iš kuo įvairesnių produktų: skirtingų daržovių, vaisių, kruopų, sėklų, riešutų. Kita vertus, šis principas svarbus ne tik veganams, bet ir visavalgiams.

„Po tolimų kelionių ir kelerių metų gyvenimo užsienyje su vyru pradėjome kitaip vertinti Lietuvą. Šiandien mums smagu pasivaikščioti po Vilniaus senamiestį ar aplankyti netoliese esantį pažintinį taką. Įdomu apsilankyti ir mažesniuose miesteliuose, o vasarą mėgaujamės Kuršių nerija, kurioje veganiško maisto pasirinkimas taip pat nemažas. Žinoma, kelionės su vaikais šiek tiek kitokios, tačiau nieko nėra nuostabiau už bendras patirtis, – tikina Simona. – Kadangi skanus ir maistingas maistas yra svarbi mūsų gyvenimo dalis, išvykose nepamirštame ir jo. Pasiimame lauknešėlį ir patinkančioje gamtos užuovėjoje surengiame pikniką. Į išvykas mėgstame pasiimti salotų su makaronais ar kruopomis: grikiais, bolivinėmis balandomis. Kitas paprastas ir mėgstamas išvykų maistas – tortilijų suktinukai. Dažniausiai į juos vyniojame humusą ir daržoves arba riešutų sviestą ir vaisius.“

Minimalistinė kasdienybė – patogesnė

Rūpindamasi savo šeimos sveikata ir gyvūnų gerove, S.Lileikienė pasinėrė į veganizmą. Siekdami patogesnio ir tvaresnio gyvenimo, Lileikiai prisijaukino minimalizmą. Pašnekovė pasakoja, kad, gyvenant Londone, teko nemažai kraustytis iš vieno būsto į kitą, todėl iš pradžių minimalizmas buvo priverstinis.

„Kiekvieną kartą kraustantis tekdavo iš naujo susipakuoti visus daiktus ir juos vežtis su savimi. Todėl nusprendėme gerai apsvarstyti kiekvieną naują pirkinį. Ar mums jo tikrai reikia? Kur jį dėsime, jei reikės vėl kraustytis? Ar neužims per daug vietos? Taip pripratome gyventi su mažiau daiktų, o tada pastebėjome, kad toks gyvenimo būdas išties patogesnis, – tikina pašnekovė. – Tad ir šiandien daiktą įsigyjame tik gerai apgalvoję, mums svetima pirkti spontaniškai. Pagalvojame ne tik apie tai, ar pirkinys mums iš tikrųjų reikalingas, bet ir pasvarstome, ką su juo darysime, kai nebereikės. Ar jį bus paprasta utilizuoti? Ar pavyks atiduoti ar parduoti kitiems žmonėms?“

Anot Simonos, pasirinkus gyventi su kuo mažiau daiktų sutaupoma nemažai pinigų, o namai tampa tvarkingesni, juose atsiranda daugiau erdvės. Pašnekovė juokiasi, kad šiandien kiekvienas naujas daiktas jai su vyru sukelia galvos skausmą – juk jam dabar būste reikės ieškoti vietos, jį valyti, prižiūrėti. Tad galbūt naujo pirkinio nė nereikia?

„Minimalizmą prisijaukinome ne tik iš patogumo, bet ir rūpindamiesi planeta. Todėl stengiamės nesukurti naujos paklausos ir neretai perkame jau naudotus daiktus, o mums nebereikalingus atiduodame ar parduodame kitiems. Mėgstame vadovautis principu: vienas daiktas – į namus, vienas – iš namų“, – paaiškina ji.

Įkvepia tvariau gyventi

Norintiems išbandyti veganišką mitybą ar minimalistinį gyvenimo būdą S.Lileikienė pataria pradėti mažais žingsneliais ir išsivaduoti iš stereotipų.

„Mitas, kad augalinis maistas yra nuobodus, ribotas ar neskanus. Iš tikrųjų net iš mums puikiai žinomų produktų galima pasigaminti įvairiausių patiekalų, – tikina Simona. – Pabandžius gyventi su mažiau daiktų gali paaiškėti, kiek nedaug kasdienybėje mums iš tikrųjų reikia.“

Veganizmas ir minimalizmas Simoną įkvėpė parašyti knygą „Veganai savaitę“, kurioje ji dalijasi praktiškais patarimais, kaip į savo kasdienį meniu įtraukti daugiau augalinio maisto.

„Norėjau parodyti, kad veganiškai maitintis visai nesudėtinga. Tad sudariau savaitės meniu planą pusryčiams, pietums ir vakarienei. Visi receptai – labai paprasti ir greitai paruošiami, o svarbiausia – iš įprastų ingredientų, kurių lengvai galima rasti bet kokioje parduotuvėje. Kadangi mano gyvenime tvarumas taip pat labai svarbus, receptus susiejau, kad visi turimi ingredientai būtų sunaudoti ir nieko netektų išmesti. Maisto švaistymo tema man visada buvo labai aktuali, todėl ir pati kruopščiai planuoju, kokius maisto produktus pirksiu ir ką gaminsiu, ir kitus skatinu pirkti apgalvotai“, – savo požiūriu dalijasi pašnekovė.


Šokoladiniai sausainiai

165 g avinžirnių, konservuotų, nuskalautų ir nusausintų,

30 g avižinių miltų (galima avižinius dribsnius sutrinti smulkintuvu iki miltų konsistencijos),

25 g kakavos,

30 g kokosų cukraus (tinka ir kitoks),

2 šaukštai riešutų sviesto,

1/4 šaukštelio kepimo miltelių,

1/4 šaukštelio sodos,

1 šaukštas skysčio nuo avinžirnių,

žiupsnelis druskos,

smulkintų šokolado gabaliukų pagal skonį.

Visus ingredientus, išskyrus šokolado gabaliukus, sutrinkite maisto smulkintuvu iki vientisos konsistencijos. Formuokite rutuliukus (kiekvieną – maždaug iš dviejų šaukštų masės), suplokite juos, ant viršaus uždėkite šokolado gabaliukų ir kepkite 15 minučių 175 °C orkaitėje. Valgykite atvėsintus.

Sorų varškėtukai

150 g sorų kruopų (nevirtų),

3 šaukštai citrinų sulčių,

3–4 šaukštai viso grūdo speltų miltų,

3–4 šaukštai migdolų miltų,

1/2 banano.

Išvirkite sorų kruopas, kad gerai suvirtų. Išvirusias truputį patrinkite, bet ne iki vientisos masės. Sudėkite visus kitus ingredientus, sumaišykite tešlą ir iš jos formuokite norimo dydžio varškėtukus. Tešla truputį lips. Prieš kepdami varškėtukus apvoliokite miltuose. Kepkite keptuvėje apie 10 minučių, kol apkeps.

Avinžirnių miltų omletas

60 g avinžirnių miltų,

1 šaukštas maistinių mielių dribsnių,

1/4 šaukštelio druskos,

žiupsnelis pipirų,

1/2 šaukštelio ciberžolės,

1/4 šaukštelio česnakų miltelių,

1/2 šaukštelio kepimo miltelių,

1 šaukštelio obuolių sidro acto,

3/4 puodelio vandens (apie 180 g).

Visus ingredientus gerai sumaišykite. Į įkaitintą su aliejumi keptuvę supilkite tešlą ir kepkite apie 5 minutes. Kai kraštai sutvirtės, apverskite ir dar pakepkite apie 4 minutes. Tada uždenkite dangčiu ir pakepkite dar kelias minutes. Galima įdėti mėgstamo įdaro (pakepintų daržovių ar grybų, špinatų, sūrio, avokadų, žolelių ir pan.) ir perlenkti pusiau.

Augalinė malta mėsa

1 puodelis avižinių dribsnių,

1 puodelis vandens (verdančio),

1 šaukštas avinžirnių miltų,

mėgstamų prieskonių,

paprikos miltelių, česnako ir svogūno granulių,

druskos ir pipirų pagal skonį.

Užpilkite avižinius dribsnius verdančiu vandeniu, uždenkite ir palikite apie 30 minučių brinkti. Į išbrinkusius avižinius dribsnius suberkite avinžirnių miltus ir prieskonius, viską gerai išmaišykite. Įkaitinkite keptuvę su šiek tiek aliejaus, sukrėskite gautą masę. Palaukite, kol didelis blynas truputį apkeps. Tada pradėti maišyti mentele – smulkinti / plėšyti į gabaliukus. Maišykite, kol viskas apkeps.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jovita

Jovita portretas
Puiki graži moteris, receptai nuostabūs. Veganiškas maistas labai skanus. Žmonėms vartojantiems mėsą sunku suprasti, dėl to, kad pas juos žarnyne patogeninė mikroflora, dėl to tokie žmonės negali gyventi be mėsos. Man tapus vegane susitvarkė mažakraujystė, tyrimai puikūs. Sveikata pagerėjo, energijos daugiau. Žmonės vartojantys mėsą ir visus gyvulinius produktus gyvena žemosiose energijose, pas juos daug pykčio ir negatyvo.

Sandra

Sandra portretas
Nuostabi moteris :)

Baisu

Baisu portretas
Vargsai vaikai, del tos mamytes tai tas veganisko vargo isvagotas veidelis tai jos beda, bet vaikai...
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

  • Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)

    Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...

    1
  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
Daugiau straipsnių