Keramika: žvilgsnis iš kitos perspektyvos

  • Teksto dydis:

Gyvas bendravimas ir dalijimasis patirtimi – šie elementai yra svarbiausios menininkų simpoziumų sudedamosios dalys. Jos suteikia inspiracijų kūrybiniams atradimams ir naujam žvilgsniui.

Sausio 15–24 d. pirmą kartą Kaune vykusiame tarptautiniame mažų formų kaulinio porceliano simpoziume "Dangus", kurį organizavo žinomi keramikai Živilė Bardzilauskaitė-Bergins ir Juris Bergins, menininkai iš Lietuvos, Latvijos ir Lenkijos susibūrė atskleisti gražiausių ir unikaliausių kaulinio porceliano savybių.

Duoklė istorijai

Simpoziumo pavadinimą "Dangus" galima būtų interpretuoti kaip grįžimą prie porceliano ištakų. "Lankydamiesi Šanchajuje (Kinija), gilinomės į kinų kultūrą, jos sąsajas su Lietuva. Pasirodo, nemažai kinų kalbos žodžių sutampa ar turi panašias šaknis su lietuviškais žodžiais", – pasakoja simpoziumo kuratorius J.Bergins, kuris pavadinimą sieja su Korėjos karalystės Godžiosiono įkūrėju Dangunu ir Kinijos upe Dangqu (Tibetas).

Šių žodžių skambesys nenuginčijamai panašus į lietuvišką žodį "dangus". "Dangus" – tai pagerbimas Danguno, kuris yra laikomas pirmosios Korėjos karalystės – Godžiosiono – įkūrėju, valdovu ir pirmuoju korėjiečiu. Šio didžiūno vardo skambesys nenuginčijamai siejasi su lietuvišku daiktavardžiu dangus, – pastebėjo pašnekovas.

Kiekvienas simpoziume dalyvavęs menininkas turėjo visišką laisvę interpretuoti dangaus temą ir per ją išreikšti kilusias idėjas.

Mažieji porceliano nuotykiai

Kiekvienas simpoziume dalyvavęs menininkas turėjo visišką laisvę interpretuoti dangaus temą ir per ją išreikšti kilusias idėjas.

Mažų formų kūriniuose atsiskleidžia labai plati kaulinio porceliano technikų įvairovė: presavimas į formas, liedinimas, formavimas iš plokščių, inkrustavimas spalvotomis masėmis. Kiekvienas autorius simpoziumo metu ieškojo jo koncepciją geriausiai perteikiančios formos ir estetikos dermės, kurios pasiekti padėjo simpoziumo organizatoriai, dalydamiesi darbo su porcelianu paslaptimis, pagerinančiomis, pagreitinančiomis kūrybinį procesą.

Simpoziumo dalyvė latvė Una Gura, turinti tapytojos išsilavinimą, tačiau kurianti ir keramikos srityje, eksponuojamame kūrinyje tęsia savo, kaip pati menininkė įvardija, "Pumpunela" kūrybos stilių. Per tokį trumpą laiką sukūrusi net dvi kompozicijas ("Molekulė I", "Molekulė II"), dailininkė jautriai įvaldė porceliano medžiagiškumą. Kūrinyje "Molekulė I" – iš pirmo žvilgsnio beveik nematomi, geometriškai taisyklingi taškučiai ant apvalių formų, žiūrovą nustebina, kai jis prieina labai arti ir juos išvysta. Darbas "Molekulė II" yra išraiškingas savo poetiškai tapybišku tonu ir dvelkiančia melancholija. Kurti mažų formų porceliano kūrinius U.Gurai buvo iššūkis, su kuriuo dailininkė puikiai susitvarkė.

Menininkė iš Varšuvos (Lenkija) Zofia Kosiorek kūryboje dominuojančias abstrakčias formas pritaiko prie medžiagos su kuria dirba: molio, akmens masės ar kaulinio porceliano. Kūrėjos kompozicija "Žiema. Diena ir naktis 2020" tai – dviejų dalių kūrinys, turintis sąsajų su Yin ir Yang dualistine filosofija, kontrastų kaita, netiesiogiai darbe perteikiant žiemos paros ciklą ir jos niūrumą.

Solveigos Gutautės kūrybinis žvilgsnis pilnas žaismingo grotesko ir valiūkiškumo. Ji sumaniai sudėlioja iš porceliano sukurtus dantukus į konservų dėžutę, kurią pavadina "Radinys". Danties motyvas S.Gutautei yra svarbus, nes vyrauja visuose menininkės mažų formų kūriniuose.

Užšifruotos žinutės

Kristina Ancutaitė kompozicijoje "Kolekcija" pažvelgia tiesiai į žmogaus vidų – sielą, kvestionuodama, ar tikėjimas, dvasinės vertybės, su kuriomis save tapatiname daugelis iš mūsų, iš tiesų yra tikri? Kūrėja skatina kiekvieną žiūrovą atrasti jam skirtą žinutę šioje kompozicijoje.

J.Bergins autorinės technikos kūrinyje apmąsto šiuolaikinio pasaulio problemas, o kaip atsvara filosofiškam ir rimtam menininko darbui yra Ž.Bardzilauskaitės-Bergins kurti objektai, kuriuose ryškūs žaidybiškumo, (savi)ironijos, taiklaus humoro motyvai.

Jaunosios kartos menininkės Domilės Ragauskaitės darbe – subtili, švelni estetika harmoningai susijungia su natūraliais gamtiniais elementais, kuriant fantaziją kurstantį naratyvą, galbūt kiek artimą pasakai ar mitui.

"Keramiko specialybė sudėtinga tuo, kad nepakanka būti menininku, būtinos yra ir chemiko žinios, nes labai daug ką, dirbant su kauliniu porcelianu, reikia atrasti, pajausti, išlavinti, – sako Ž.Bardzilauskaitė-Bergins. – Keramika jungiasi su kitomis dailės šakomis, nyksta ribos ir randasi plačios galimybės į šią taikomosios dailės šaką pažvelgti iš kitokios perspektyvos." Būtent tai padaryti, parodoje apsilankiusius žiūrovus, skatina simpoziumo "Dangus" dalyviai.

Parodos dalyviai

Zofia Kosiorek (PL), Una Gura (LV), Kristina Ancutaitė (LT), Solveiga Gutautė (LT), Domilė Ragauskaitė (LT), Živilė Bardzilauskaitė-Bergins (LT), Juris Bergins (LV).


Kas? Tarptautinio mažų formų kaulinio porceliano simpoziumo "Dangus" paroda.

Kur? "Dizaino salonas" (M.Valančiaus g. 5).

Kada? Veikia iki vasario 6 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kolega

Kolega portretas
Gera ir grazi PARODELE labai patiko visu darbai ACIU
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių