Būna ir taip: iš sąvartynu paversto upelio ištraukę senas padangas išklojo jomis aikštelę

  • Teksto dydis:

Pavasarį per upių, upelių bei ežerų švarinimo akciją dėmesys atkreiptas į vieną upelį Kaune. Nors jis nedidelis, tačiau vienas labiausiai užterštų visoje Lietuvoje. Žmonės į jį ne tik primeta įvairiausių šiukšlių – upelis tapo net atviru padangų sąvartynu. Iš upelio ištraukus šimtus padangų, jos buvo perdirbtos ir pavirto stalo teniso aikštelės danga. Kokia situacija mūsų šalyje su kenksmingų atliekų perdirbimu ir ar keičiasi jų kiekiai?

Plačiau papasakojo „Ekobazės“ komercijos vadovė Marina Curko.

– Kiek buvo ištraukta padangų ir į ką jos pavirto?

– Buvo ištraukta apie šimtą padangų. Jos buvo atvežtos į mūsų gamyklą Elektrėnuose ir mes jas perdirbome. Perdirbimo metu atskiriame metalinę vielą, tekstilę ir iš išlikusios gumos gaminame gumos granules. Vėliau tos gumos granulės gali būti panaudotos plačiai. Šiuo atveju jos tapo aikštelių danga.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Kokios būklės padangas gavote?

– Jos gulėjo vandenyje, aplipo samanomis, dumblu bei smėliu. Tokiu atveju, turime naudoti papildomų resursų, kad jas išvalytume. Kai gauname padangas iš servisų ar švarių aikštelių, tuomet perdirbimas žymiai paprastesnis.

– Į ką jos pavirto ir kur atsidūrė?

– Padangos pavirto į aikštelių dangą, kuri yra labai patogi ir plačiai naudojama sporto aikštynuose, vaikų žaidimo aikštelėse.

– Sakoma, kad padangų guma kenksminga. Ar jas perdirbus, jos mažiau kenksmingos?

– Tai naudojama plačiai visame pasaulyje. Tokia danga tarnauja labai ilgai ir ji atlaiko ir temperatūrų svyravimus.

– Kiek gali atlaikyti tokia danga?

– Mes tą darome kelerius metus. Visos dangos naudojamos iki šiol.

– Ar vėliau bus įmanoma vėl perdirbti šią dangą?

– Yra būdų, kaip panaudoti tokią dangą.

– Kiek aktyvus dabar tas perdirbimas? Ar mažėja šiukšlių?

– Per metus surenkame ir perdirbame apie 20 tūkst. tonų padangų. Dažniausiai šių atliekų padaugėja pavasarį ir rudenį, kai keičiamos padangos.

– Daugiausiai padangų gaunate iš privačių klientų ar iš įmonių?

– Dažniausiai gauname iš servisų, iš padangų platinimo vietų, specialių aikštelių, kur gyventojai priduoda padangas. Mes turime technologijas perdirbti visokių dydžių padangas, ne tik lengvųjų automobilių, bet ir sunkvežimių ar traktorių.

– Kiek toks perdirbimas naudingas gamtai?

– Tai labai geras panaudojimo būdas. Padangos gamtoje ne tik gadina vaizdą, bet ir kelia pavojų ekosistemoms, vandenims. Mes panaudojame visas padangų sudedamąsias dalis. Viela keliauja į metalo perdirbimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Aišku kaip dieną

Aišku kaip dieną portretas
Priima padangas ,buitinę techniką,plastiką veltui o paskui mums parduoda už gerus pinigus..

padangos puiki antrine zaliava

padangos puiki antrine zaliava portretas
a siuksliu mafija daro viska ka gyventojai padangas mestu i miskelius i upelius i ezerus... nieko asmenisko tiesiog biznis...

o

o portretas
o ne paprasciau padaryt paparastesne tvarka kad nereiktu padangu metyt i upelius, poto jas plaut, valyt nuo dubmbliu , dumblo ir dziaugtis kad is sh padare daikta ?
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių