Gegužės 9-osios paminėjimas Kaune: padėkos „išvaduotojams“ ir priekaištai Ukrainai

Gegužės 9-osios paminėjimas Kaune turėjo dvi dalis: naktinę, kai ant ąžuolų prikeverzota Z ir V raidžių, ir dieninę, kai buvo dedamos gėlės, braukiamos ašaros ir žeriami priekaištai Ukrainai.

Dėkojo „išvaduotojams“

Pasirėmęs lazdele kaunietis Anatolijus padeda gėlių prie Aukštuosiuose Šančiuose sovietinių karių palaidojimo teritorijoje esančio paminklo „Motina tėvynė“, tris kartus plačiai persižegnoja, nusilenkia ir dar kurį laiką žiūri į paminklo papėdėje sudėtas nedideles puokštes, pavienius žiedus, tarp kurių – ir vainikas su Rusijos vėliava.

„Mano tėvas visą karą kovojo, mama dirbo fronte, po karo tėvai turėjo daug ligų ir greitai mirė. Kare žuvo šeši mano dėdės – keturi iš mamos pusės, du  – iš tėvo pusės. Mano vaikystė buvo sunki: saldainių nemačiau, cukrų – kartais. Buvo tik duona, kopūstai ir barščiai. O dabar gyvenu, va, taip (perbraukia ties pasmakre), todėl reikia prisiminti, kam už tai mes turime būti dėkingi“, – kalbėjo Anatolijus, tvirtinantis kad dabartinę gerovę jam sukūrė Sovietų Sąjunga.

LNK reportažas:

Garbaus amžiaus vyras susijaudino išgirdęs pastabą apie Rusijos bombomis naikinamą Ukrainą.

„Čia nei nuo jūsų, nei nuo mano nuomonės nieko nepriklauso, todėl ir likime prie savo nuomonės“, – nutraukė pašnekesį tik rusiškai kalbantis kaunietis Anatolijus.

Laimučio Brundzos nuotr.

Argumentai – panašūs

Gėlių prie paminklo padėjęs kaunietis Sergėjus pabrėžė kategoriškai esantis nusistatęs prieš bet kokį karą ir tikino, kad dėl tragedijos Ukrainoje, anot jo, kalti ukrainiečiai ir Rusijos karo veiksmus išprovokavusi NATO.

Labai panašiai kalbėjo visi vyresnio amžiaus žmonės, gegužės 9-ąją atnešę gėlių į Aukštųjų Šančių karių kapines.

Nors kalbintieji teigė visą gyvenimą praleidę Kaune, tačiau lietuviškai nekalbėjo arba kalbėjo labai prastai – susidarė įspūdis, kad gyveno ir tebegyvena savotiškame sovietiniame futliare.

Karas yra tragedija.

Ragino vykti į Donbasą

Tarp atnešusiųjų gėlių buvo ir vienas kitas labai jaunas žmogus. Antai kauniete prisistačiusi Evelina tikino, kad gegužės 9-oji jai yra brangi.

„Man tai yra prisiminimas apie mano senelius, prosenelius, jie kovojo už mus. Jie mus saugojo nuo karo. Karas yra tragedija“, – kalbėjo maždaug 20 metų kaunietė ir tvirtino pasibaisėjusi valdžios sprendimais karių kapinėse nukelti sovietinius simbolius.

Vienas tokių simbolių – paminklas „Karys“ – neseniai buvo išvežtas iš Aukštųjų Šančių karių kapinių.

Vakar vidurdienį „Kario“ vietoje buvo padėta nemažai gėlių. Su didžiulėmis tulpių puokštėmis čia apsilankęs vyrų ir moterų būrelis emocingai ragino žurnalistus nuvažiuoti į Donbasą ir patiems pamatyti, kaip ten, jų tvirtinimu, žiauriai engiami rusai.

Atsėlino naktį

Gegužės 9-osios minėjimas vyko ir nakties metu – nelegaliai. Tamsiuoju laikotarpių Aukštųjų Šančių kapinėse esančioje sovietinės armijos karių palaidojimo teritorijoje ąžuolų kamienai buvo išterlioti Rusijos agresijos Ukrainoje simboliais – raudonomis V ir Z raidėmis.

Tirs: pareigūnų užduotis – nustatyti draudžiamais simboliais medžius apipaišiusius asmenis. (Laimučio Brundzos nuotr.)

Kapinių prižiūrėtoja suskaičiavo per 40 išterliotų medžių.

„Sekmadienio vakare tų ženklų ant medžių dar nebuvo. Kažkas pasidarbavo naktį“, – sakė kapinėse budėjusi policijos pareigūnė.

Vakar apie 12 val. kapinių darbuotojas kamienus su Z ir V raidėmis dažė ruda spalva.

Aukštųjų Šančių karių kapinėse buvo užfiksuotas ir Georgijaus juostele pasidabinęs senyvo amžiaus vyriškis. „Jis buvo įspėtas, į pareigūnų pastabą sureagavo – įsidėjo savo simbolį į kišenę, todėl jam bauda negresia“, – sakė Kauno apskrities policijos atstovė Odeta Vaitkevičienė.

Šiemet Seimas dėl karo Ukrainoje uždraudė šio simbolio demonstravimą. Baudos už šios simbolikos demonstravimą siekia nuo 300 iki 700 eurų.


Sulaikytas prorusiškas aktyvistas

Sostinės Antakalnio kapinėse vakar vidurdienį kelios dešimtys žmonių traukė sovietines karines dainas ir dažnutes. BNS teigimu, šiemet jos skambėjo tyliau nei įprastai, kuklesnė buvo ir gėlių, daugiausia raudonų gvazdikų, krūva prie įprastos pagarbos atidavimo vietos – sovietinių karių skulptūrų grupės.

Kaip skelbė BNS, Vilniuje, prie Antakalnio kapinių, vakar sulaikytas prorusiškas aktyvistas Laurynas Ragelskis.

Tai BNS patvirtino Policijos departamento atstovas spaudai Ramūnas Matonis. Jo teigimu, L.Ragelskis apsižodžiavo su palaikymą Ukrainai atėjusiu pareikšti humoristu Olegu Šurajevu, kilo konfliktas.

Anot R.Matonio, sulaikytasis trukdė kapinių prieigose vykusiam oficialiam renginiui, nepaisė pareigūnų nurodymų.

„Pareigūnai paprašė Ragelskio pasitraukti ir netrukdyti, jis nevykdė reikalavimų. Kelis kartus buvo įspėtas, toliau provokavo aplinkinius, todėl buvo sulaikytas“, – tvirtino policijos atstovas.

Jo teigimu, L.Ragelskiui greičiausiai bus surašytas protokolas už teisėtų pareigūnų reikalavimų nevykdymą.

Ž. Gedvilos / BNS nuotr.

O.Šurajevas teigė, kad L.Ragelskis provokavo renginio dalyvius, įžeidinėjo juos. „Jis atėjo ir pradėjo meluoti, manipuliuoti, provokavo, įžeidinėjo. Sakė, kad mano močiutė yra žydų kilmės – lyg čia būtų kažkoks įžeidimas. Mes, kaip renginio organizatoriai, turime teisę paimti ir paprašyti policijos, kad žmogų išvestų“, – žurnalistams sakė O.Šurajevas.

L.Ragelskis anksčiau yra minėtas Valstybės saugumo departamento viešai skelbtame grėsmių nacionaliniam saugumui vertinime. Žvalgybos teigimu, šis asmuo „kuruoja antivakarietiškų ir prorusiškų straipsnių iš įvairių interneto tinklapių platformą lietuvių kalba – Ldiena.lt“.

Pasak R.Matonio, taip pat sulaikytas neblaivus asmuo, įžeidinėjęs pareigūnus, rodęs necenzūrinius gestus.

Baimindamasi provokacijų, policija Antakalnio kapinėse ir keliuose šimtuose kitų vietų Lietuvoje vakar sustiprino pajėgas.


Draudžiami simboliai

Pavieniai žmonės padėti gėlių karo aukoms rinkosi ir Klaipėdoje, Daukanto gatvėje, ties memorialu žuvusiems sovietų kariams. Kaip skelbė BNS, oficialus minėjimas čia šiemet taip pat nebuvo rengiamas.

Ties memorialu nešini gėlėmis, daugiausia gvazdikais, rinkosi daugiausia garbaus amžiaus klaipėdiečiai.

„Su Pergalės diena! Valio!“, – aidėjo vieno atėjusiųjų šūksniai.

Vienas padėti gėlių atėjęs, kariška uniforma ir medaliais pasipuošęs vyriškis ties memorialu segėjo Georgijaus juostelę. „Viskas pagal įstatymą. Turiu visą teisę, priėjau prie paminklo, pagerbiau visus, kurie kariavo gindami Lietuvą“, – kalbėjo vyras.

Prie jo netrukus supuolė būrys moterų, užsagsčiusios striukę, priminusios, kad už Georgijaus juostelės ryšėjimą gresia bauda, o paskui užsipuolusios žurnalistus.

Gimtadienį šią dieną švenčianti klaipėdietė, senjorė Tatjana Kaliakina teigė gegužės 9-ąją kasmet šluostanti ašaras. „Verkiu, kadangi tai yra tokia šventė. Gera šventė. Tai laimės ašaros“, – sakė moteris.

„Mano tėvelis kiekvienais metais ateidavo, atsiklaupdavo ant kelių, nes jis buvo belaisvis ketverius metus su savo brigada, dirbo stovyklose. Prieš karą juos išlaisvino rusų kariai“, – pasakojo klaipėdietė.

T.Kaliakina teigė uždraustas Georgijaus juosteles pakabinusi ant tėvo nuotraukų. „Įsivaizduojate, pas mane visas namas apkabintas Georgijaus juostelėmis, kai ateina į svečius mane pasveikinti, vis palikdavo. Liko nuotraukos tėvelio, pakabinau juostelę. Nenori, gerai, nereikia, jei taip nenori tų juostelių“, – kalbėjo ji.

Vienas klaipėdietis pakraštyje stovėjo apsigobęs ukrainietišką vėliavą. „Laisva šalis, galiu su savo vėliava ateiti“, – sakė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių