Kaunietė jaučiasi tarsi užburtame rate: kokius simptomus turi jausti, kad paguldytų į ligoninę?

Itin prastai pasijutusią beveik 85-erių kaunietę greitosios medicinos pagalbos medikai paskutinę vasario dieną atvežė į Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Kauno ligoninės Aukštųjų Šančių padalinį. Tačiau garbaus amžiaus Albertina Levinienė į ligoninę nebuvo paguldyta, o jos savijauta ir toliau negerėja. Moters dukra neslepia – ši situacija primena užburtą ratą, nes senolei greičiausiai vėl teks važiuoti į ligoninę.

„Kokius simptomus turi jausti žmogus, kad jį paguldytų į ligoninę? – klausia garbaus amžiaus moters dukra Jolanta Levinaitė ir priduria. – Ši situacija atrodo keista, tad kalbant sukyla emocijos. Niekaip nesuprantu, kodėl taip vyksta?“

J. Levinaitė pasakoja, kad jos mama Albertina blogai pasijuto šeštadienio vakarą – ją vargino itin aukštas kraujo spaudimas, svaigo galva, pykino. Tą vakarą buvo iškviesta greitoji medicinos pagalba, tačiau vaistais šiek tiek numalšinus blogą savijautą sunegalavusioji liko namie. Sekmadienio rytą medikus kviesti buvo nuspręsta dar kartą.

„Mamai labai – iki 200 mmHg – pakilo sistolinis kraujo spaudimas, ji vėmė, sukosi galva, – pasakoja dukra. – Aš niekuo negalėjau jai padėti, tad įkalbėjau išsikviesti greitąją ir mama buvo išvežta į ligoninę. Kadangi dabar į ligoninę artimųjų neleidžia, tai mama liko priimamajame. Ji paskambino ir aš paprašiau duoti pakalbėti su gydytoja. Ir gydytoja sako: „Mes jūsų mamą paleidžiame“, – pašnekovė prisipažįsta su medike įsivėlusi į konfliktą.  – Paklausiau, kokie buvo padaryti tyrimai. Buvo atsakyta, kad atlikti kraujo tyrimai.“

Anot pašnekovės, gydytoja teigė, kad  A. Levinienės būklė nėra tokia prasta, kad ją reikėtų guldyti į ligoninę. Garbaus amžiaus moteriai buvo patarta apsilankyti pas šeimos gydytoją, vartoti paskirtus vaistus. Pašnekovės su redakcija pasidalintame ligoninės gydytojo įraše rašoma, kad pacientei taip pat rekomenduojama sekti ir koreguoti arterinį kraujo spaudimą, planine tvarka apsilankyti pas neurologą, gauti šeimos gydytojo priežiūrą. 

Vilmanto Raupelio nuotr.

„Paklausiau, ar mama paeina. Gydytoja atsakė, kad turbūt paeina. Tai kaip galima išrašyti žmogų, net nežinant, ar jis paeina? – klausė  L. Levinaitė. – Manau, kad reikia atlikti reikalingus tyrimus, nustatyti blogos savijautos priežastį, paskirti gydymą, kuris bent kelias dienas būtų taikomas gulint ligoninėje. Parsivešiu mamą namo ir ką man daryti toliau? Vėl kviesti greitąją? Praėjus šiek tiek laiko mama pranešė, kad ją veža daryti kompiuterinės tomografijos tyrimo. Tai jeigu aš nebūčiau pareikalavus, tai iki tol nieko nereikia padaryti papildomai? Bendrą kraujo tyrimą padaro ir viskas?“

Paklausiau, ar mama paeina. Gydytoja atsakė, kad turbūt paeina. Tai kaip galima išrašyti žmogų, net nežinant, ar jis paeina?

Pašnekovė pasakoja, kad mama greitosios pagalbos medikų į ligoninę buvo atvežta apie 11 valandą, o iš ligoninės dukra mamą pasiėmė apie 20 val.

„Taip, mama sąmoninga, pasiramstydama lazdele nueina iki tualeto, o kas toliau? Reikia eiti pas šeimos gydytoją, tada gauti siuntimą pas specialistą, laukti eilėje kokį mėnesį. Tokiu metu ir tokios būklės turiu ją tampyti po poliklinikas. Nesuprantu, kokius reikia jausti simptomus, kad paguldytų į ligoninę ir atliktų elementarius tyrimus? Taip, mano mama yra garbaus amžiaus, bet ji su mūsų pagalba gali savimi pasirūpinti, bet ar ji nenusipelno normalios priežiūros?“ – sakė L. Levinaitė. Anot jos, mamai būdingas „šokinėjantis“ kraujo spaudimas, tam tikri su senatve susiję sveikatos negalavimai.

A. Levinienei dar tą patį sekmadienio vakarą vėl pakilo auštas kraujo spaudimas. „Kiekvieną dieną ją vežu į polikliniką lašintis lašelinių. Būtų užtekę pagulėti ligoninėje keletą dienų, kad jai būtų atlikti visi reikalingi tyrimai, jos būklė pagerėtų ir nebūtų reikėję jos tampyti po poliklinikas“, – mano dukra.

Praėjusios savaitės pradžioje A. Levinienės būklė šiek tiek pagerėjo, tačiau po kelių dienų savijauta vėl pablogėjo – pakilo aukštas kraujo spaudimas, pykino, svaigo galva. Anot pašnekovės, šeimos gydytoja patarė vartoti vaistus, o esant ūmiai būklei ir vėl kviesti greitąją medicinos pagalbą, o tuomet vykti į ligoninę.

Portalas kauno.diena.lt dėl šios situacijos LSMU Kauno ligoninei klausimus išsiuntė praėjusią savaitę. Ligoninės atstovai į pateiktus klausimus dar neatsakė.

Gavę gydymo įstaigos atstovų komentarą, publikaciją papildysime. 


Šiame straipsnyje: Kauno ligoninėLSMU Kauno ligoninėaukštas kraujo spaudimasskaitytojo naujiena

NAUJAUSI KOMENTARAI

ALGIS

ALGIS portretas
KAI NORIT TAIP KALBĖKIT , BET T A R Y B I N I A I S LAIKAIS SU ŽMONĖMIS TAIP NESIELGĖ .

Atsipeikėkit

Atsipeikėkit  portretas
Nuo kada su pakilusiu spaudimu guldo į stacioanrą???

ant

ant portretas
kauno klinikų pulmologinis skyrius kovo 15 dieną nesulauks paciento guldymui,Jis mirė jau pereitą mėn . Ir tai mirė jaunas Žmogus ,kuris prašėsi pagalbos .Jam buvo atsakyta KĄ AŠ PADARYSIU VIETŲ NĖRA.
VISI KOMENTARAI 21

Galerijos

Daugiau straipsnių