Renovavę kvartalą išgelbėjo nuo dažnų remontų

  • Teksto dydis:

Atėjus šaltajam metų sezonui daugelyje senos statybos daugiabučių vėl atgyja kalbos apie brangų šildymą, neefektyviai veikiančius šilumos punktus ar nešylančius radiatorius. M.Riomerio g. 3 namo gyventojai jau antrą žiemą pasitinka ramiai – dėl įdiegtų energiją taupančių sprendimų sąskaitos už šildymą sumažėjo net iki 50 proc. Kaimynai sprendimą renovuoti namą priėmė greitai – namą administruojanti „Būsto valda“ jau buvo renovavusi beveik 30 kvartale esančių daugiabučių, tad gražėjant rajonui augo ir kaimynų supratingumas.

Visas problemas – vienu kartu

M.Riomerio g. 3 daugiabutyje gyvenantis Vaidas Šimkevičius buvo vienas iš aktyvistų, kartu su „Būsto valda“ suvienijęs savo kaimynus renovuoti namą. Anot kauniečio, pagrindinė priežastis buvo administratoriaus įdirbis – renovacija vyko visame kvartale. „Su kitais butų savininkais susitarti nebuvo sunku. Žmonės mano laiptinėje – jauni arba darbingo amžiaus, todėl tikrai supratingi. Kitose laiptinėse, kiek žinau, dar yra gyvenančių nuo namo pastatymo laikų, todėl reikėjo daugiau pastangų įkalbant. Dauguma vis dėlto suprato, kad, norint šiltai ir gražiai gyventi, reikia investuoti“, – teigė V.Šimkevičius. Renovacijos reikėjo ne tik šilumos punktui. Garantinį amžių jau seniai buvo pergyvenęs ir magistralinis vamzdynas. Prieš kurį laiką jam trūkus, vandeniu buvo užpilti butai iki pat pirmo aukšto. Kartojosi ne tik vandens stovų, bet ir elektros instaliacijos avarijos. Visos problemos išspręstos renovacijos metu, kuri baigta pernai gruodį.

„Būsto valdos“ vadovas Rokas Drąsutavičius akcentuoja, kad visuose renovuotuose daugiabučiuose išspręstos kompleksinės problemos. „Ilgalaikius investicinius planus esame patvirtinę kiekvienam namui, bet renovacija leidžia įvykdyti greičiau ir taupiau – valstybės parama energiją taupančioms priemonėms siekia iki 30 proc. ir dar suteikiamas iki 20 metų išsimokėjimo terminas. Vienu metu galima išspręsti daugelį ilgalaikių problemų, ypač kai namo inžinerinės sistemos genda nuolat“, – teigia R.Drąsutavičius.

Infrastruktūra pasirūpino savivaldybė

„Būsto valda“ Kaune, K.Baršausko ir M.Riomerio gatvių kvartale, administruoja 51 daugiabutį ir nuo 2014 m. jau yra renovavusi 32 namus (net 64 proc.). Visame Kaune įmonė per penkerius metus administravo jau virš 50 renovacijos projektų, tad turi reikšmingos patirties.

Šiuo metu vyksta arba gyventojai yra pritarę dar aštuonioms renovacijoms. Tikimasi, kad kiti kvartale esantys namai irgi seks kaimynų pavyzdžiu.

Administratoriams keisti kvartalo veidą padėjo ir Kauno miesto savivaldybė. Atnaujinus (modernizavus) visus daugiabučius, esančius M.Riomerio g. 3-23 akligatvyje, savivaldybė atnaujino infrastruktūrą: buvo sutvarkyti kiemai, automobilių ir vaikų žaidimų aikštelės, požeminės komunikacijos ir apšvietimas. Daugiabučių administratoriaus teigimu, šis kvartalas yra puikus kvartalinės renovacijos pavyzdys ne tik Kaune, bet ir visoje Lietuvoje.

Laiptinės remontas – papildomai

„Būsto valdos“ Pastatų administravimo skyriaus vadovas Arūnas Armanavičius pastebi, kad kauniečių požiūris į renovaciją jau pasikeitęs. Anksčiau žmonės būdavo skeptiški, jautė įvairių baimių dėl darbų eigos, naudojamų medžiagų, bet teigiami kaimyninių namų pavyzdžiai baimes išsklaido. „Visada perspėjame, kad statybų etapas nėra malonus – tenka suprasti, kad kurį laiką gyventi reikės statybų aikštelėje. Todėl periodiškai organizuojame susirinkimus su gyventojais ir rangovais, kartu aptariame darbų eigą“, – sako A.Armanavičius.

Vienas dažniausių nesusipratimų vykdant darbus – gyventojų lūkesčiai pasibaigus renovacijai.

„Visada akcentuojame, kad renovacija vykdoma pagal gyventojų patvirtintą investicijų planą, kuris apima namo bendrąsias inžinerines sistemas, fasadą, stogą ir kt., tačiau renovacija neapima kiemo, laiptinių, takelių sutvarkymo“, – priminė A.Armanavičius. Šių papildomų darbų renovacijos programos nefinansuoja. Todėl gyventojai iš anksto supažindinami, kad tam reikės papildomų investicijų. Ir dažnai laiptinių remonto darbus atlieka po namo renovacijos.

Tokiu pavyzdžiu sekė ir renovuoto M.Riomerio g. 3 butų savininkai. Anot įgalioto atstovo V.Šimkevičiaus, nusidėvėjusią laiptinę su kaimynais jis norėjo remontuoti dar prieš renovaciją, bet nusprendė palaukti remonto pabaigos. „Kai įsirenginėji naują namą, esi nusiteikęs, kad viską sutvarkius patalpos bus gražios. Čia mes renovavome seną namą, todėl buvome nusiteikę, kad laiptinė nukentės. Reikėjo perdažyti sienas, paslėpti telekomunikacijų laidus, pakeisti pašto dėžutes“, – apie papildomas investicijas po valstybės remiamos renovacijos pasakojo kaunietis. Vidutiniškai visos laiptinės remontas kainuoja apie 3 000 Eur.

Dabar namas – visapusiškai sutvarkytas. Gyventojai ramūs žinodami, kad ilgą laiką jokių nenumatytų investicijų į namo išlaikymą nereikės, o estetinis vaizdas pagaliau leidžia grįžti į šiuolaikiškus namus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Pirmi metai gražu ir gal šilta, antri metai - dar gražu, BET - 'šilumininkai' pareikš kad 'žiema buvo DVIGUBAI šaltesnė' (vietoje buvusių -1C NET visi 2C!!!), trečiais jau su grožiu bus nekas, ketvirtais ta 'removacija' ims gabalais byrėt ('gudručiai' AIŠKINS kad viską prižiūrėt reikia... tik mokėkit), na o penktais STAIGA paaiškės kad renovuotojų jau nebėra, jau jai ESĄ bankrutavę... o bankai ir toliau jus 20 metų MELŠ, nors tas namas jau gabalais subyrėjęs bus.

APGAULINGA PRIEDANGA

APGAULINGA PRIEDANGA portretas
Renovacija,tai pati didziausia AFERA po Nepriklausomybes! Lobistai su Valdzios pritarimu sugalvojo kaip apiplesti vargsus zmones.Suskaiciuokit kiek Lietuvoje daugiabuciu ir suprasite ,kokie milijardai krenta i lobistu rankas.Zmones nesupranta,kad jiems siuloma juoda kate maise. Galvojate,kad jus ,gerbiami zmones,kazkam rupite? NE! Kazkam rupi tik Jusu pinigai!

Taja

Taja portretas
Nebūtų sutvarkę šildymo sistemos, taip nečiulbėtų. Būtų tas pat ”Š”, tik gražiai supakuotas.
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių