Pereiti į pagrindinį turinį

Užteks riboti, metas skatinti

2009-04-30 09:00
Siekis: analitikai įsitikinę, kad sunkmečiu Lietuva turėtų kuo greičiau stengtis įvykdyti Mastrichto kriterijus ir įsivesti eurą.
Siekis: analitikai įsitikinę, kad sunkmečiu Lietuva turėtų kuo greičiau stengtis įvykdyti Mastrichto kriterijus ir įsivesti eurą. / Reuters nuotr.

Lietuvos laukia išbandymų kupini metai. Nors nelengva metų pradžia jau įveikta, prošvaisčių dar nematyti. "Swedbank" analitikai pabrėžia, kad ekonominė aplinka metų gale pradės gerėti, jei Vyriausybė imsis žadėto verslo sąlygų gerinimo.

"Reuters" nuotr.

Remti verslą būtina

Baltijos valstybėms 2009-ieji bus sunkiausio išbandymo metai, prognozuoja "Swedbank" analitikai. Pirmo ketvirčio bendrojo vidaus produkto (BVP) smukimas 12,6 proc. patvirtina blogiausias prognozes, tačiau gana tiksliai atspindi pirmo ketvirčio įvykius Lietuvoje: drastišką valdžios išlaidų mažinimą, mokesčių reformą, vietos ir išorinio kapitalo trūkumą, mažėjantį vartojimą eksporto rinkose.

"Akivaizdu, kad Lietuvos ekonomikai reikalinga reanimacija, o valdžios pastangos didinti biudžeto pajamas nedavė norimų vaisių. Nederėtų pamiršti, kad reguliuodama mokesčius ir išlaidas valstybė veikia šalies ūkio aplinką, ir jau atėjo laikas pradėti taikyti tokias priemones, kurios skatintų, o ne ribotų verslą. Taupymas jau seniai būtina gyvenimo sąlyga, o pagrindinis iššūkis dabar yra verslo aplinkos gerinimas", – sakė "Swedbank Markets" vadovas Lietuvoje Tomas Andrejauskas.

Manoma, kad dugną Lietuvos, Latvijos ir Estijos ekonomika pasieks 2009 m. pabaigoje arba 2010 m. pradžioje. "Swedbank" analitikai skaičiuoja, kad pagal pagrindinius ekonomikos rodiklius Lietuva ir Estija tada atsidurs 2005–2006 m. lygyje, o Latvija kris iki to, kuris buvo prieš šaliai įstojant į ES.

"Swedbank" analitikai teigia, kad visų trijų Baltijos šalių vyriausybių jau artimiausiu metu laukia itin sunkūs sprendimai dėl biudžeto deficito mažinimo.

"Optimalus kelias Lietuvai yra kaip galima greitesnis euro įvedimas. Esant dabartinei padėčiai atitikti biudžeto deficito ir infliacijos Mastrichto kriterijus bus labai sunku, tačiau, tinkamai valdant situaciją, tai gali būti įmanoma 2010 m. Dėl to valstybė turi imtis žingsnių, kurie leistų sumažinti biudžeto deficitą iki ES reikalaujamų 3 proc.", – sakė "Swedbank Markets" vadovas Lietuvoje T.Andrejauskas.

Viltis deda į eksportą

Skaičiuojama, kad Lietuvos BVP 2009 m. smuks 13 proc. Ekonomikos kritimas tęsis ir 2010 m., kai BVP veikiausiai sumažės dar apie 3 proc. Vilčių teikia eksportas, kuris patirs mažesnį nuosmukį negu dėl katastrofiškai sumažėjusio vartojimo kritęs importas ir prisidės prie mažėsiančio einamosios sąskaitos deficito.

"Swedbank" analitikai prognozuoja, kad Lietuvos eksportas, per pirmus du šių metų mėnesius sumažėjęs 21,8 proc., jau patyrė pagrindinį smūgį ir per 2009 m. jo apimtis sumažės ne daugiau nei 20 proc. O importo apimčiai šiemet prognozuojamas mažėjimas 25–30 proc.

"Toks disbalanso mažėjimas, manome, leis sušvelninti Lietuvos einamosios sąskaitos deficitą iki 3 proc. dar šiais metais, tai sumažins šalies priklausomybę nuo skolinimosi tarptautinėse rinkose", – sako T.Andrejauskas.

Tiksinti nedarbo bomba

Pasak "Swedbank" analitikų, viena svarbių Lietuvos ekonomikos problemų 2009–2010 m. bus augantis nedarbas. Prognozuojama, kad šiemet nedarbas šalyje pasieks 14,5 proc. (ankstesnė prognozė buvo 9,5 proc.), o 2010 m. – 16 proc. (ankstesnė prognozė – 10 proc.). Verslas yra priverstas mažinti darbo vietų skaičių, tą patį daro ir valstybė, tai reiškia, kad per šiuos dvejus metus naujų bedarbių skaičius gali siekti apie 165 tūkst., o 2010-aisiais, kai bus pasiektas nedarbo pikas, darbo šalyje gali neturėti apie 260 tūkst. žmonių.

"Atvira ES darbo rinka gali padėti sumažinti įtampos laipsnį mūsų darbo rinkoje. Mūsų darbo jėga Europoje vis dar išlieka gerokai pigesnė nei Vakarų Europos šalyse, ir tai suteikia daugiau galimybių darbą Lietuvoje prarandantiems žmonėms. Tai vienas akivaizdžiausių narystės ES pranašumų. Tačiau, kita vertus, tuo nereikėtų perdėtai džiaugtis, nes kai Lietuva pritrūksta darbo jėgos, susigrąžinti emigrantus iš užsienio yra nepaprastai sunku", – kalbėjo T.Andrejauskas.

"Swedbank" analitikai prognozuoja, kad realus darbo užmokestis Lietuvoje šiemet sumažės apie 10 proc., ir dar 5 proc. – 2010 m. Infliacija šalyje toliau mažės, tačiau vartotojų kainų indeksas dėl administracinių sprendimų – PVM centriniam šildymui kilimo nuo 5 iki 19 proc. 2009 m. rudenį ir prognozuojamo elektros kainų kilimo 2010 m. uždarius Ignalinos atominę elektrinę – augs. 2009 m. Lietuvoje numatoma 5 proc., o 2010 m. laukiama 2 proc. infliacijos.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų