Etnokultūros centre – trijų knygų sutiktuvės

  • Teksto dydis:

Klaipėdos etnokultūros centras (Daržų g. 10) kitą savaitę buria net į trijų knygų pristatymus.

Balandžio 3 d., antradienį, 18 val. klaipėdiečiams bus pristatytos muzikologės Rūtos Vildžiūnienės mokomosios knygos „Gyvenu, kai dainuoju“ ir „Toli mano giminėlė“. Renginyje dalyvaus jų autorė, muzikuos Klaipėdos universiteto folkloro ansamblis „Auksodis“ ir Priekulės kultūros centro folkloro ansamblis „Vėlingis“.

Mokomosios R.Vildžiūnienės knygos „Gyvenu, kai dainuoju“ ir „Toli mano giminėlė“ skirtos studentams, studijuojantiems etnokultūros, tradicinės liaudies muzikos kūrybos ar folkloro dalykus. Jose nagrinėjami senieji lietuvių etninio paveldo žanrai: dainos, žaidimai, rateliai, aptariama regioninė priklausomybė, atlikimo aplinkybės, apeiginiai momentai, analizuojamos poetinių tekstų prasmės. Šalia teorinės medžiagos leidiniuose pateikiami iš įvairiausių dainynų surinkti dainų pavyzdžiai, liudijantys savitą ne tik skirtingų Lietuvos regionų, bet ir atskirų žanrų muzikinę kalbą. Paruošta metodinė medžiaga galėtų būti naudinga ne tik studentams, bet ir etninės kultūros ugdytojams mokyklose bei ikimokyklinėse įstaigose, taip pat visiems, kuriems rūpi gyva autentiška kultūra.

Balandžio 4 d., trečiadienį, 17.30 val. Klaipėdos etnokultūros centre vyks dar vienos knygos sutiktuvės. Klaipėdos universiteto Baltijos regiono istorijos ir archeologijos instituto mokslininkai Vasilijus Safronovas ir Nijolė Strakauskaitė bei įstaigos Neringos muziejai direktorė Lina Motuzienė pristatys pernai išleistą knygą „Vaizdai iš Lietuvos: Roberto Minzloffo etnografinių scenų albumas“ (sudarytojai L.Motuzienė ir V.Safronovas).

1894 m. Tilžėje paskelbtas R.Minzloffo albumas – pirmasis etnografinių nuotraukų rinkinys apie lietuvius. Nors pavienės jo nuotraukos vėliau ne sykį reprodukuotos, visas albumas yra tapęs bibliografine retenybe. Bene vienintelį viešai prieinamą jo egzempliorių saugo Berlyno valstybinė biblioteka – beje, kurį laiką manyta, kad ir jis dingo per Antrąjį pasaulinį karą. Specialiai šiam leidiniui R.Minzloffo albumas buvo suskaitmenintas ir dabar išleistas iš naujo. Vokiečių ir pirmą kartą lietuvių kalbomis pateiktas albumas pasirodė kartu su Georgo Sauerweino tekstais bei istorikų ir menotyrininkų parašytais moksliniais įvadais. Juose atskleidžiama R.Minzloffo veikla Rytų Prūsijoje, Prūsijos Lietuvoje ir Kuršių nerijoje, analizuojami kontekstai, kuriuose pasirodė nuotraukų albumas ir G.Sauerweino kūrinys, atkreipiantis dėmesį į Prūsijos lietuvių padėtį Vokietijos imperijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių