Autobusuose – nauja „zuikių“ rūšis

Nors pastaraisiais metais miesto autobusais už dyką bandančių pasivažinėti keleivių mažėja, rugsėjį kontrolierių laukia aktyvesnė "zuikių" medžioklė. Bent jau tokias tendencijas kone kasmet stebi viešosios įstaigos "Klaipėdos keleivinis transportas" atstovai.

Tvarka duoda vaisių

Kaip pripažino jos vadovas Gintaras Neniškis, tai įprastai susiję su mokslo metų pradžioje į miesto gyventojų gretas įsiliejančių naujų studentų, profesinio ugdymo įstaigų moksleivių banga.

Tačiau "Klaipėdos keleivinio transporto" direktorius patikino, jog stiprinti kontrolės viešajame miesto transporte neplanuojama – esą jau spalį lapkritį situacija normalizuojasi.

Anot G.Neniškio, nuo to laiko, kai buvo įvesta keleivių įlaipinimo pro priekines autobuso duris tvarka, be bilietų važiuojančių keleivių skaičius stabiliai mažėjo.

Štai 2011 m. užfiksuota 4 tūkst. 700 "zuikių", 2012 m. – 4 tūkst. 100. Šiemet per 8 mėnesius į kontrolierių akiratį pateko 2 tūkst. 589 tokių keleivių, o pernai per tą patį laikotarpį – 2 tūkst. 864.

Pastebima, kad didėja ir įsigyjančiųjų bilietus skaičius – G.Neniškis spėjo, jog tai yra dalis tų, kurie anksčiau už paslaugą vengdavo susimokėti.

Bando gudrauti

Tačiau, kaip pastebėjo pašnekovas, šiemet atsirado ir nauja "zuikių" kategorija.

"Nuo šių metų intensyviau pradėjome važinėti į Klaipėdos rajoną, priemiesčius – šiuo atveju nebegalioja miesto, o reikia turėti vadinamuosius antrosios zonos bilietus. Tad pastaruoju metu išaugo keleivių, kurie ir į priemiesčius nori važiuoti su miesto bilietais, skaičius", – kalbėjo G.Neniškis.

Šiuo metu viešojo transporto keleiviams tikrinti suformuoti du kontrolierių ekipažai, dirbantys pagal tam tikrą grafiką.

"Šiandieninis patikrinimų skaičius, manau, yra pakankamas situacijai kontroliuoti. Kalbant apie perspektyvą, laikomės pozicijos, jog žmogui tai yra tam tikras stresas, nekalbant apie tai, kad sulaikomi autobusai, kartais kyla ir konfliktinių situacijų, todėl kontrolė turėtų būti minimali. Tačiau kad ji išliks – faktas, nes vengiančių susimokėti už važiavimą bus", – teigė pašnekovas.

Etatiniai skolininkai

G.Neniškis juokavo, kad "zuikiai" išradingumo nestokoja – taikydamiesi prasprūsti pro pirminę vairuotojo kontrolę, tyko prie galinių durų ar prisigalvoja kitų būdų, kaip keliauti už dyką.

Anot pašnekovo, kontrolieriams įkliūvantys "zuikiai" dažniausiai būna ir kitų įmonių skolininkai.

"Tie, kurie nemoka mokesčių, faktiškai yra ir mūsų klientai. Tai matome, kai gauname vykdomuosius antstolių raštus, paprastai juose minimos ir visos komunalinės, komunikacijų įmonės, kartais – Mokesčių inspekcija", – pastebėjo pašnekovas.

Važiuojantiems be bilieto keleiviams gresia nuo 60 iki 100 litų bauda. Jei skiriama minimali sankcija, per 10 dienų suteikiama galimybė susimokėti pusę baudos – 30 litų. Be to, keleivis už suteiktą paslaugą turi įsigyti bilietą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kl

kl portretas
Ištikrųjų seniau buvo galima nuvažiuoti vienu autobusu, o dabar reikia persėdinėti ir labai gaila, kad nebeliko 2 ir 5 mikroautobusiukų geriau aš bent nepajutau tik pablogėjo ir tas įėjimas pro priekines duris man nepatinka atrodo, kad galvojama jog visi nesąžiningi

miestietė

miestietė portretas
Nereikia čia Neniškiui nusikalbėti,kiek važiavau ir kontrolė tikrino neesu mačiusi,kad ką rastų neužsimokėjus.Visi lipa per priekines duris,vairuotojas žiūri kaip prievaizdas.Nėra ko čia šnekėti apie "zuikius".Buvęs normalus miesto autobusų eismas sudarkytas,kad reikia persėdimų nuvažiuoti į kitą miesto galą.Tai ko čia girtis?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių