Pereiti į pagrindinį turinį

Dėl mažesnių algų – maištas

2009-02-20 09:00
Dėl mažesnių algų – maištas
Dėl mažesnių algų – maištas / Vytauto Liaudanskio nuotr. Žingsnis: pasiūlytais sutarčių priedais pasipiktinę įmonės "Specialus autotransportas" darbuotojai kreipėsi į Darbo inspekciją.

Uostamiestyje gali greitai nelikti nei kam valyti sniegą, nei kam išvežti šiukšles. Prieš panorusią apkarpyti algas savo valdžią sukilo didžioji dalis šiuos darbus dirbančios įmonės darbuotojų.

Algas nori nurėžti dvigubai

Bendrovės "Specialus autotransportas" darbuotojai už galvų ėmė griebtis po to, kai prieš kelias dienas vadovai jiems pateikė pasirašyti darbo sutarčių pakeitimus, pagal kuriuos nustatomas minimalus valandinis tarifinis atlygis.

"Jei pasirašytume, algos sumažėtų daugiau nei dvigubai. Vadovybė aiškina, kad skirtumą sumokėtų premijomis, bet raštiškai to nenori patvirtinti, o žodžiai lieka žodžiais. Pasakei, ir dingo viskas. Kaip galime pasirašyti tuščias sutartis?" – piktinosi darbuotojai.

Tvarka mieste besirūpinantiems ir gatves valantiems klaipėdiečiams keista pasirodė ir tai, kad sutartį siūloma pasirašyti atgaline data.

"Jau vasario pabaiga, o sutartis įsigalioja nuo sausio 1-oios. Gruodžio pabaigoje mūsų buvo paprašyta pasirašyti kitą sutikimą, kad būtų mokami 10 proc. mažesni atlyginimai. Dauguma darbuotojų su tuo sutiko. Supratome, kad įmonės padėtis sudėtinga, mokesčiai didėjo. Praėjo kiek laiko, ir, nieko neįspėję, kitus dokumentus pateikia, kad pasirašytume", – dėstė vyrai.

Pasak pašnekovų, minėti sutarties priedai išdalyti visiems paprastiems darbuotojams – gatvių valymo mašinų, šiukšliavežių vairuotojams, šaltkalviams, krovėjams. Išskyrus administracijai.

Dalis žmonių sutiko su tokiomis sąlygomis. Sutarties priedo nepasirašę darbuotojai tvirtino, jog iš įmonės vadovų patiria spaudimą. Nors jau vasario vidurys, jiems dar nėra išmokėti atlyginimai už sausį.

"Aiškina, jog negali išmokėti algų, kol nepasirašysime. Pagal sutartį tai turėjo būti padaryta iki vasario 15 d. Niekas neklausia, iš ko gyventi reikia? Taip pat grasina, kad jei nepasirašysime sutarties, išmes iš darbo. Šantažas vidury baltos dienos", – piktinosi vyrai.

Grasino, kad išeis iš darbo

Pasak įmonės atstovų, šis sezonas buvo kaip niekada sunkus. Verstis teko su gerokai mažesnėmis pajėgomis, o dirbti be poilsio – per parą net ir po 16 valandų. Darbuotojų teigimu, praėjusį sezoną dirbo 54 žmonės, šiemet – tik 16.

"Anksčiau darbas buvo pamaininis – vieną parą dirbi, tris – laisva. Pagalvojo, kad tiek darbuotojų nereikia, ir sumažino jų skaičių. Visą parą sėdėjome prie telefono, o gavę signalą per pusvalandį turėjome atvykti į vietą. Nesvarbu – šventė, savaitgalis, diena ar naktis. Žiema buvo sunki, tris valandas pamiegi, ir vėl į darbą, o dabar atlyginimus nori sumažinti ir neišmoka, ką uždirbome", – piktinosi kelių valytojai.

Žiemos tarnybos darbuotojai pasakojo, kad įmonėje jie dirbs iki balandžio 1 d. Pasirašę naujus sutarčių priedus, jie gautų mažesnes išeitines išmokas.

Sutarčių nesirašę darbuotojai tvirtino, jog bandė tartis su vadovais, tačiau atsimušė kaip į sieną.

"Į kalbas su mumis niekas neina. Sakėme, kad nesutinkame su sutartimi ir norime išeiti. Tačiau buvo atkirsta, kad sprendimų iš situacijos ieškos juristai. Kokios paieškos čia dar gali būti. Juk yra įstatymai, kurie galioja visiems, kam čia žmones reikia tampyti. Nenori atleisti, nes reikės mokėti pinigus", – spėjo vyrai.

Darbuotojai tvirtino, jog streikuoti nežada: "Jei neateisime, būsime iš karto išmesti už pravaikštas."

Vadovas komentuoti nenori

Dėl susidariusios situacijos darbuotojai kreipėsi į Klaipėdos darbo inspekciją. Skundą pasirašė 74 bendrovės "Specialus autotransportas" darbuotojai. Pareigūnai per 20 dienų atliks patikrinimą.

"Vertimas pasirašyti sutarčių pakeitimus atgaline data be įspėjimo – pažeidimas. Pagal Darbo kodeksą darbdavys darbuotojus apie tai, kad bus keičiamos sutarties sąlygos, turi įspėti raštu ne vėliau kaip prieš mėnesį", – pabrėžė inspekcijos darbuotojos.

Bendrovės "Specialus autotransportas" generalinis direktorius Vygantas Kamarauskas atsisakė komentuoti situaciją.

"Įmonės vidaus tvarkos nekomentuosiu. Privati įmonė nėra viešas subjektas. Galite klausti, kodėl nevalytos gatvės, neišvežtos šiukšlės. Už tai žmonės moka pinigus ir turi teisę žinoti. Darbuotojas savo bėdas gali komentuoti. Aš galiu pasakoti, kaip gyvenu namuose, kaip sekasi su žmona, tačiau įmonės vidaus tvarka – įmonės reikalas. Tai yra ir etikos dalykai", – dėstė vadovas.

V.Kamarauskas prasitarė, jog darbuotojams už sausį atlyginimai bus pervesti, tačiau ar būtinai reikės pasirašyti naują sutarties priedą, nutylėjo.

Bendrovės vadovas taip pat pabrėžė nebijantis, kad nesibaigus žiemai pasitrauks darbuotojai: "Tai mūsų įmonės reikalas. Mes žinome, ką turime daryti. Galiu pasakyti tik tiek: važiuosime saugiai, šiukšlės bus išvežtos, o ar aš čia dirbsiu, ar kas kitas, nesvarbu."

Įplaukia didelės sumos

Įmonė "Specialus autotransportas" teikia paslaugas ir pagal sutartis su miesto savivaldybe ir "Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centru". Pagal gaunamas sumas bendrovė neturėtų skursti.

Įmonei "Specialus autotransportas" pinigus miesto savivaldybė moka už atliktą darbą. Iš bendrovės perkamos pagrindinių gatvių ir tiltų barstymo, budėjimo paslaugos.

Sausio pradžioje Klaipėdos savivaldybė įmonei pervedė daugiau nei 246 tūkst. litų už darbą, atliktą lapkritį, bei per 313 tūkst. už darbus, atliktus gruodį.

Dalį sumos – per 218 tūkst. litų – bendrovei miesto savivaldybė sumokėjo už sausį. Už suteiktas paslaugas sausį įmonei dar bus atseikėta beveik 369 tūkst. litų.

Savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėja Irena Šakalienė aiškino, skola atsirado dėl nesurenkamo biudžeto.

"Įmonė yra įsipareigojusi užtikrinti saugų eismą gatvėse. Turime sutartį. Jei neatliks, galėsime ja mojuoti. Iš savivaldybės bendrovė gauna nemažus pinigus. Pateikdama kainą konkurse, įmonė įvertino medžiagų, darbo sąnaudas, darbuotojų atlyginimus", – tvirtino I.Šakalienė.

Bendrovės "Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro" vadovas Šarūnas Reikalas negalėjo pasakyti, kiek už atliekų surinkimą ir išvežimą per mėnesį mokama įmonei "Specialus autotransportas". Sudarytoje sutartyje yra numatytas punktas – "Informacijos apsauga".

Tačiau dienraščio "Klaipėda" žiniomis, per mėnesį už šią paslaugą bendrovei atseikėjamas ne vienas šimtas tūkstančių litų. Suma priklauso nuo išvežto atliekų kiekio.

Skundų daugėja

Valstybinės darbo inspekcijos Klaipėdos skyrius pastaruoju metu sulaukia daugiau panašių skundų.

"Gal tokių atvejų yra daugiau, bet ne visi žmonės praneša. Daugiausiai vargo kyla, kai darbdaviai dingsta, įmonės veikla baigta, o žmonės nėra atleisti. Ieškant darbdavių, tenka kreiptis ir į policiją", – pasakojo Valstybinės darbo inspekcijos Klaipėdos skyriaus vedėjas Arūnas Džiugas.

Skyriaus vadovas darbuotojams patarė nepasirašyti aklai pateikiamų sutarčių, atidžiai jas perskaityti, žiūrėti, kad nebūtų užslėptų dalykų. Anot A.Džiugo, pasirašyti dokumentų žmogaus niekas negali priversti.

"Grasinimas, kad, nepasirašius sutarties, neišmokės atlyginimų – šantažas. Tuomet reikia kreiptis į teisėsaugos institucijas. Alga vienaip ar kitaip turi būti išmokėta. Priešingu atveju, atsiranda delspinigiai. Dėl sutarčių pasirašymo turi apsispręsti patys žmonės. Jei žmogus pasirašo tokią sutartį, vėliau jam sunku kaip nors padėti. Gal įmonės siekia mažinti atlyginimus, nes nori išsaugoti darbo vietas", – svarstė vadovas.

A.Džiugas akcentavo, jog visi darbuotojai gali visada ateiti pasikonsultuoti į Darbo inspekciją.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų