Pereiti į pagrindinį turinį

Dėl sunkmečio sumažėjo ir skyrybų, ir santuokų

2010-01-04 05:00
Dėl sunkmečio sumažėjo ir skyrybų, ir santuokų
Dėl sunkmečio sumažėjo ir skyrybų, ir santuokų / N.Jankausko nuotr.

Nors daugelis dejuoja, kad gyvenimas pablogėjo, sunkmetyje galima įžvelgti ir teigiamų požymių – 2009-aisiais Klaipėdoje išsiskyrė mažiau porų nei 2008 metais, o kūdikių pernai gimė daugiau nei užpernai. Tikimasi, kad šiemet geri ženklai taps dar labiau pastebimi.

Skyrėsi mažiau porų

Uostamiestyje praėjusiais metais buvo užregistruota mažiau skyrybų nei 2008-aisiais, tačiau, Klaipėdos civilinės metrikacijos skyriaus vedėjos Gražinos Misevičienės teigimu, per praėjusius metus ir susituokė šiek tiek mažiau porų.

2009-aisiais mieste užregistruotos 1258 santuokos, o 2008-aisiais – 1491. Ištuokų pernai užregistruota beveik pusšimčiu mažiau nei 2008-aisiais, kai išsituokė 660 porų. Per 2009-uosius išsiskyrė 613 porų.

Anot G.Misevičienės, dėl sumažėjusių ištuokų bei santuokų skaičiaus "kalčiausias" sunkmetis. Pašnekovė vylėsi, jog skyrybų mažės kasmet, o vedybų sumažėjimas – tik laikinas.

"Praėję metai daugeliui buvo sudėtingi, galbūt dėl to mažiau porų ir tuokėsi, ir skyrėsi. 2009-aisiais sulaukėme nemažai porų, pateikusių paraiškas tuoktis, tačiau šio sprendimo atsisakiusių. Motyvas – vestuvių pokyliui neturi tiek pinigų, kiek reikėtų, o paprastos šventės nenori", – prisiminė G.Misevičienė.

Mažėjantį santuokų skaičių, jos įsitikinimu, lėmė ir tai, kad nemažai lietuvių, gyvenančių svetur, negalėjo įprastai, kaip anksčiau, sugrįžti į tėvynę. Ji įsitikinusi, kad daugelis apskritai nesiryžo atostogauti, nes bijo prarasti darbą.

Skyryboms neturi pinigų

Nors G.Misevičienė mano, jog skyrybų mažėjimą lėmė ir pinigų stygius, vis dėlto ji viliasi, jog sunkmetis išsaugos kai kurias šeimas.

Pašnekovė pabrėžė, kad nemažai porų sprendimą skirtis priima jo deramai neapgalvojusios. Tai liudija ir faktas, kad kasmet vėl susituokia vis daugiau porų, kurios prieš keletą metų išsiskyrė.

Kad lietuviai nebepuola skirtis, patvirtino ir "Skyrybų centro" vadovas Saulius Vaikšnoras. Jo duomenimis, šiemet besiskiriančių porų skaičius visos šalies mastu sumenko apie 30 proc.

Specialistas taip pat įsitikinęs, jog poros skiriasi rečiau tik dėl to, jog tam jos paprasčiausiai neturi pinigų.

"Skyrybos kainuoja – reikia nemažai pinigų pakloti ir už teismo procesą, ir advokatams, o jei dar dalijamasi bendru turtu, išlaidų dar daugiau. Dabar daugelio žmonių finansinė padėtis itin prasta, tad jie nesiskiria. Tačiau tokioms poroms tik blogiau – abu sutuoktiniai sukandę dantis gyvena kartu, tačiau jie yra nelaimingi", – įsitikinęs S.Vaikšnoras.

Jis teigė pastebėjęs, jog pastaruoju metu padaugėjo smurtaujančių vyrų, kurie savo įtūžį išlieja mušdami sutuoktines ar vaikus.

Kitos poros, jo įsitikinimu, nesiskiria ir dėl to, jog šiuo metu bankai nebeišduoda paskolų.

"Kai ekonomika kilo, visi vos šiek tiek pašlijusius santykius imdavo draskyti skyrybomis. Pamenu, vyrai ateidavo ir prašydavo, kad išskirtume juos su žmonomis kuo greičiau, nes jie ima paskolas, perka naujus butus, namus. O dabar bankai paskolomis nebesišvaisto – tai dar viena priežastis, dėl kurios neskubama inicijuoti skyrybų", – kalbėjo S.Vaikšnoras.

Vis dėlto jis mano, jog tai galbūt ir į naudą, nes kai kurios poros, išlaikiusios tam tikrus išbandymus, galbūt apskritai nutars nebesiskirti.

Panoro tuoktis neįprastai

Nors santuokų pernai būta mažiau, permainų sulaukta – Teisingumo ministerija jaunavedžiams suteikė galimybę tuoktis tose vietose, kuriose jie patys pageidauja.

Tačiau tokia nuo 2009-ųjų rugsėjo įsigaliojusia naujove klaipėdiečiai pasinaudoti neskubėjo. Tik viena pora sutuokta ne Santuokų rūmuose, o Laikrodžių muziejuje.

Vis dėlto G.Misevičienė įsitikinusi, kad šiemet norinčiųjų tuoktis išskirtinėse vietose bus gerokai daugiau – jau šių metų pradžioje planuojama dar tris poras sutuokti Laikrodžių muziejuje.

Vedėja mano, kad ši vieta ir bus pati populiariausia, joje daugiausiai jaunavedžių norės prisiekti amžiną meilę.

Su nerimu laukiama ir vasaros, kada, tikėtina, pasipils porų pageidavimai tuoktis pajūryje. Šią vasarą susituokti prie jūros norą jau pareiškė dvi poros.

"Tikiu, jog šiemet įsibėgės ši nauja tradicija tuoktis neįprastoje vietoje. Tačiau poros turėtų žinoti, jog norint įregistruoti santuoką ne rūmuose, teks pasiruošti. Ypač daug pasiruošimo reikia tuokiantis prie jūros – būtina nutiesti ne tik kietą pagrindą, pastatyti stalą, bet ir palapinę tam atvejui, jeigu vestuvių dieną oras nedžiugintų", – paaiškino G.Misevičienė.

Prie altoriaus – su vyresne

G.Misevičienė teigė, jog praėjusiais metais nė viena besituokusi pora ryškiai neišsiskyrė.

Kaip ir kasmet, buvo įregistruota santuokų su užsieniečiais – daugiausiai su Rusijos piliečiais. Taip pat nesulaukta besituokiančių porų, tarp kurių būtų didelis amžiaus skirtumas.

Pernai daugiausiai tuokėsi 22–27 metų sulaukę jaunuoliai. Vis dėlto specialistei įsiminė, kad pernai daugėjo nuotakų, kurios buvo vyresnės už jaunuosius.

G.Misevičienė pabrėžė, jog pernai Klaipėdoje įregistruotos tik dvi nepilnamečių porų vedybos.

"Nepilnamečiai tuokiasi vis rečiau. Žengti šį rimtą žingsnį pasiryžta labiau subrendę jaunuoliai. Jie pirmiau pagyvena kartu, įsitikina savo sprendimu. Pasitaiko porų, kurios pateikia prašymą sutuokti, vėliau atsiima, nes jų keliai išsiskiria. Tad sveikintina, jog sudaryti sąjungos neskubama", – kalbėjo G.Misevičienė.

Gimstamumas augo

Civilinės metrikacijos skyriaus vedėja džiaugėsi ir tuo, kad kūdikių gimsta daugiau ir užfiksuojama mažiau mirčių. Pernai mirė 2102, o užpernai – 2206 asmenys.

Jau ketvirtus metus iš eilės sulaukiama vis daugiau naujagimių. 2008-aisiais užregistruoti 2269, o 2009-aisiais – 2400 naujagimiai.

"Šie skaičiai džiugina. Tačiau bijau, kad šiemet gimdančių moterų skaičius ims vėl mažėti, nes tikrai ne paslaptis, jog ne viena pora ryžosi susilaukti vaikų dėl Vyriausybės paramos. Kadangi šiemet mažės motinystės išmokos, ypač finansinių sunkumų turinčios poros pagalvos, ar susilaukti vaikų", – įsitikinusi G.Misevičienė.


Naujagimis: Vanda Žemgulienė pirmąjį 2010-ųjų kūdikį uostamiestyje pagimdė netrukus po vidurnakčio – 1 val. 18 min.

Pašnekovė pastebėjo, kad jau keletą metų nesikeičia ir dažniausiai kūdikiams suteikiami vardai. Jau keletą metų iš lyderių pozicijų nesitraukia Emilijos, Kamilės, Gabrielės bei Mato, Luko ir Nojaus vardai.

Nemažai naujagimių mergaičių taip pat yra pavadinamos pagoniškais vardais. Populiariausi – Gabija ir Austėja.

G.Misevičienė atkreipė dėmesį, kad pastaruoju metu vėl tapo populiaru gimusius berniukus pavadinti Jonais. Tėvai vaikams dažnai duoda ir pamėgtų serialų herojų vardus.

Populiariausi vardai

Mergaitės Berniukai

2008 m. 2009 m. 2008 m. 2009 m.

Emilija Urtė Matas Dominykas

Kamilė Emilija Lukas Nojus

Gabrielė Kamilė Nojus Lukas

Gabija Gabija Kajus Matas

Austėja Ugnė Martynas Dovydas


Keisčiausi vardai

Mergaitės:

Aisel

Eiva 

Elada

Ilichija

Upė

Berniukai:

 Arsenas

 Eigminas

 Enzo

 Emyro

 Enijus

Hamza

Juelis

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų