Ginčas teisme dėl uosto gilinimo: ar pavyks prisiteisti 120 tūkst. eurų skolą?

Šiuo metu Lietuvos teismuose sukasi byla, kuria Estijos bendrovė „Victoria Shipping“ Klaipėdos uoste siekia prisiteisti skolą dėl gilinimo.

„Victoria Shipping“ kreipėsi į teismus siekdama gauti beveik 120 tūkst. eurų skolą su beveik 12 tūkst. eurų netesybomis iš laivų remonto, narų paslaugų ir jūros dugno priežiūros darbus vykdančios bendrovės „Garant Diving“, kuri registruota Klaipėdoje. Ši bendrovė skelbiasi turinti laivą „Mintis“ ir laivą-kraną „Baltic Worker“.

Estijos kompanija nurodė, kad 2017–2018 m. Klaipėdos uoste prie 67 ir 68 krantinių pagal sutartį su „Garant Diving“ kasė gruntą. Klaipėdos uoste kartais taip būna, kad konkursus laimi įrangos stokojantys rangovai, kurie samdo subrangovus iš užsienio, dažnai iš kaimyninių šalių, nes jie gali dirbti ir už mažesnę sumą.

Estijos kompanija nurodė, kad iškasė 19 283 kubinius metrus grunto, tačiau „Garant Diving“ sumokėjusi tik už 9,8 tūkst. kubinių metrų. Likusi 119 675 eurų skola.

Pretenzijų nenurodę

Dar praėjusiais metais „Victoria Shipping“ kreipėsi į Klaipėdos apygardos teismą, kad šis uždėtų „Garant Diving“ turto sankcijas. Teismas 2019 m. rugsėjo 20 d. nutartimi „Victoria Shipping“ prašymo dėl laikinųjų apsaugos priemonių taikymo netenkino.

Pagrindinė sąlyga buvo ta, kad Estijos kompanija neįrodžiusi, jog „Garant Diving“ būtų nesąžininga, bandytų paslėpti turtą ar perleisti kitiems asmenims.

Teismas kaip argumentą atmetė tai, kad kitoje byloje „Garant Diving“ buvusios pritaikytos laikinosios apsaugos priemonės. Vėliau jos buvo panaikintos.

Konstatuota, kad tarp „Victoria Shipping“ ir „Garant Diving“ vyksta ūkinis ginčas. Lietuvos kompanija buvo pasisakiusi, kad estų kompanija darbus atlikusi nekokybiškai. „Victoria Shipping“ atstovai teiginius dėl nekokybiško darbo laikantys vengimu atsiskaityti, nes, jų teigimu, darbų priėmimo akte jokių defektų ar pretenzijų nebuvę nurodyta.

Sankcijų prašymo netenkino

Lietuvos apeliacinis teismas šių metų vasario 13 d. nutartimi paliko galioti Klaipėdos apygardos teismo 2019 m. rugsėjo 20 d. sprendimą – nepritarė, kad būtų areštuota dalis „Garant Diving“ turto.

Argumentas panašus – nėra duomenų, kurie atspindėtų sunkią „Garant Diving“ turtinę padėtį ar būtų vengiama mokėti skolą.

„Jei kiekvienu atveju, kai yra didelės sumos, teismai taikytų sankcijas turtui, tai iš esmės prieštarautų sankcijų taikymo išimtinumo procedūrai. Vien ieškinio sumos dydis, koks jis bebūtų, savaime negali patvirtinti būtinybės taikyti laikinąsias apsaugos priemones“, –
teigta Lietuvos apeliacinio teismo nutartyje.

„Garant Diving“ yra nemaža bendrovė, jos metinė apyvarta, pagal 2018 m. duomenis – per 
3 mln. eurų.

Kompanijoje dirba 33 žmonės. Jų atlyginimų vidurkis, pagal 2019 m. gruodžio mėnesio duomenis, siekė 1 940 eurų.

Ieškinio nepriėmė

Pernai rugpjūtį Estijos kompanija „Victoria Shipping“ kreipėsi į Klaipėdos apygardos teismą, kurio prašė priteisti minėtą 
119 tūkst. sumą su netesybomis ir palūkanomis.

Klaipėdos apygardos teismas jų ieškinio nepriėmė.

Jis pradžioje buvo nurodęs terminą pateikti papildomus dokumentus. To nepadarius teismas pernai rugpjūčio 29 d. iš viso atsisakė priimti ieškinį, tiksliau grąžino jį padavusiai „Victoria Shipping“. 

Galbūt tai ir lėmė, kad netrukus po to „Victoria Shipping“ prašė teismų uždėti areštą „Garant Diving“?

Minėta estų kompanija Klaipėdoje yra žinoma. Ji daugiau nei prieš dešimtmetį savarankiškai yra dalyvavusi Uosto direkcijos skelbtuose dugno valymo prie krantinių konkursuose. Tuomet juose dalyvaudavo ir jau bankrutavusi „Klaipėdos hidrotechnika“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Labai keistas straipsins, lyg ir viskas aisku, iskase daug, sumokejo uz tik uz dali. ir dabar nenori moketi likusios dalies nes sau i kisene geriau tuos pinigus pasideti ir tegul teismai iesko teisybes dabar. Idomu, kiek pas "Garant" tokiu bylu yra sio metu. aplamai, nelabai norisi po tokio straipsio su "Garantu" prasideti...

Pranas Pričkus

Pranas Pričkus portretas
Reiktų skelbt konkursą tarp teisėjų? Kuriam teisėjui nagrinėti?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių