Kasinėjimai Kukuliškiuose praskleidžia paslaptis

Arčiausiai jūros esantis ir vėliausiai atrastas Kukuliškių piliakalnis jį tyrinėjančiai archeologei Miglei Urbonaitei-Ubei atskleidžia vis naujų paslapčių. Aiškėja, kad čia gyvenę žmonės pirmieji visoje rytų Baltijos pakrantėje ėmė auginti lęšius, pupas ir žirnius.

Pastarojo meto kasinėjimai praskleidė ir daugiau žinių apie pajūryje prieš 2,5 tūkst. metų gyvenusius žmones.

Gyvenvietės ant piliakalnio klestėjimo laikas mokslininkų vadinamas vėlyvuoju bronzos amžiumi. Jau nustatyta, kad Kukulišlių bendruomenė pajūryje gyveno 887–406 metais prieš mūsų erą.

Kasinėjimų duomenys leidžia teigti, kad vienu metu ją sudarė iki 30 žmonių, o jų gyvenama teritorija apėmė maždaug hektaro plotą.

M.Urbonaitė-Ubė spėja, kad būtent šioje vietoje žmonės įsikūrė todėl, kad ji buvo apsaugota iš vienos pusės gilios griovos, o iš kitos ją skalavo Baltijos jūra. Dabar kadaise buvusios griovos beveik nebepastebime, ji užnešta smėliu.

Ar šiuos žmones galima vadinti baltų protėviais, neaišku, mat gentinė bendruomenė mūsų regione susiformavo tik maždaug po tūkstančio metų.

Mokslininkė įsitikinusi, kad bendruomenė buvo sėsli, čia augino avis, ožkas, kiaules, augino miežius, kviečius, soras.

Radiniai liudija, kad žmonės čia bene pirmieji Rytų Baltijos regione pradėjo auginti ankštines kultūras. Kadangi šiems augalams reikia ypatingo tręšimo, sėjos ir laukų pastovumo, jų auginimas byloja apie bendruomenės progresyvumą.

Kukulišikių gyventojai prieš daugiau nei du tūkstantmečius savo maisto racioną įvairindavo avietėmis, laukiniais obuoliais, lazdyno riešutais, sumedžiotų briedžių bei elnių mėsa.

Šių žmonių būsto konstrukcija buvo paprasta, namuose kūrenta atvira ugnis, teikusi šilumą ir galimybę pasigaminti šilto maisto.

Dalį gyvenvietės juosė medinė tvora.

Vertingiausi tuo metu buvo bronzos gaminiai, šio metalo žmonės atsigabendavo iš iš centrinės arba net pietų Europos.

Nors bronzos dirbinių Kukuliškių piliakalnio apylinkėse neaptikta, mokslininkė teigia, kad bendruomenės gyventojai mokėjo lydyti bronzą, apie tai byloja 2017 m. aptiktas tiglio fragmentas. Bronzą žmonės labai vertino ir brangino, todėl jos bet kur nemėtė.

Kasinėjimų metu rasta per 60 neapdirbtų gintaro gabalų, galbūt gintarai buvo mainų objektas įsigyjant bronzą.

Ne pirmus metus Kukuliškių piliakalnį kasinėjanti M.Urbonaitė-Ubė tikisi, kad kiekvieni tyrinėjimų metai suteiks besidomintiems šios vietos praeitimi vis daugiau žinių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

zenonas

zenonas portretas
Anksčiau tatuiruotes ir slapyvardžius turėjo teistieji, neteisti nedrįsdavo, atėjo vakarai turime ir suplyšusius džinsus, skiauteres, gumos kramtomos sočiai, pyderų net Seime į ką pavirtome, instrukcijos feisbukuose ir kt. plotmėse anglų nesuprantama augesniui kalba, sunaikinta teisinė sistema, jau teisia nukentėjusiuosius, skundiesi, reiškia įžeidinėji priėmusį sprendimą. Yra teisėjų kuriuos senai reikia teisti pačius, o jie dar teisia kitus. Klaipėdos diena žno, bet tyli, reiškia bendradarbiauja? Mano tel. 8 662 33770.

ienė

ienė portretas
Ir mane permetė ta pavardžių darkytoja? Kiek dar tradicijas gerbiančių žmonių permetė? ;)

Kariui

Kariui portretas
Turiu įtarimą kad ta mokslų daktarė tave gerai permetusi buvo, kad taip pyksti :D Nesulaukė taves iš armuchos kary? :D :D :D nugvelbė Ubas tavo merga?
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių