Pereiti į pagrindinį turinį

Pardavinėti svaigalų – naktį

2009-01-16 09:00
Pardavinėti svaigalų – naktį
Pardavinėti svaigalų – naktį / Nerijaus Jankausko nuotr. Siekdami patraukti potencialių pirkėjų dėmesį, "prekeiviai" dailiai surikiavo butelius ir iš mašinos garsiai paleido rusišką popsą.

Ar galima uždirbti iš tik ką įsigaliojusio draudimo po 22 valandos parduotuvėse nebeprekiauti alkoholiniais gėrimais? Galima. Ir visai nemažai.

Už alkoholį – brangiau

Tai byloja trečiadienio vakarą "Klaipėdos" žurnalistų atliktas eksperimentas. Už spirituoto vyno butelį, prieš 22 valandą nupirktą už bemaž 6 litus, po 22 valandos galima gauti beveik 10 litų, už puslitrį alaus, kuris nekainavo nė 2,5 lito, – 4 ar 5, o už 20 litų kainavusį balzamo butelį – dešimčia litų daugiau.

Sunkiau vėlai vakare įsiūlyti švediškos degtinės butelį, tačiau paklausus būtų lietuviškas putojantis vynas.

Buvo ir alaus, ir "rašalo"

Tikrosios ūkinės bendrijos "Šaltinėlis" prekybininkais sumanę prisistatyti žurnalistai prie visą parą veikiančios parduotuvės Liepojos gatvėje durų apsistojo 22 val. Prieš tai prekybos centre buvo jaučiamas nedidelis sujudimas ir dauguma išeinančiųjų rankose nešėsi butelius.

Ant automobilio "Nissan Micra" variklio dangčio lyg turguje buvo išrikiuoti alkoholiniai gėrimai. Šalia jų – lapeliai su markeriu užrašytomis gerokai didesnėmis nei parduotuvėje kainomis.

Tik ką už 29,99 lito nupirktas degtinės "Absolut" butelis buvo įvertintas 45, 19,99 lito vertės "Žalių devynerių" puslitris – 30, už 2,39 lito įsigytas pusės litro talpos "Švyturio" alaus butelis – 5, toks pat litrinis "bambalis" – 8 litais.

Neapsieita ir be vadinamojo rašalo. Už spirituoto vaisių vyno "Upokšnis" butelį, kuris parduotuvėje kainuoja 5,49 lito, nutarta prašyti 9. Už vadinamąją serbentovkę – "Artojų" butelį, kainavusį 5,89 lito, – 9,5 lito.

Teisybės – į parduotuvę

Vos spėjus surikiuoti butelius, laukė netikėtumas. Į parduotuvę skubėjusi jauna moteris pamatė nelegalų asortimentą ir pratrūko rūstybe: "Kodėl pažeidinėjate įstatymus?"

Pasiteisinus, jog įstatymas po 22 valandos draudžia prekiauti alkoholiu tik parduotuvėse, o kitur šis draudimas tarsi negalioja, praeivė ėmė priekaištauti, jog prekijai tikriausiai dar ir nemoka mokesčių valstybei.

"Mokame, tikroji ūkinė bendrija "Šaltinėlis" moka – ir pridėtinės vertės, ir pelno mokestį", – mėginome atremti priekaištą.

Tačiau įpykusios moters šie argumentai neįtikino ir ji teisybės ieškoti nuskubėjo į prekybos centrą.

Ėmė dėkoti latviškai

Ši klaipėdietė – bene vienintelė, kuri reiškė nepasitenkinimą nelegalia prekyba. Kiti buvo nuosaikesni – juokėsi ir stebėjosi, tačiau niekas nemėgino trukdyti ar priekaištauti.

Vienas praeivis šypsodamasis pagyrė nelegalią iniciatyvą: "Puiki akcija".

Apsipirkti atvažiavęs jaunas vyrukas pagailėjo prekijų: "Jūs gal kur pasislėpkite, nes, neduok Dieve, blogai baigsis".

"Tai kad mes nebijome, turime "stogą", – paaiškinome. Kai vyrukas paklausė, kas mūsų "stogas", parodėme į netoliese stovintį kitą mažą automobilį: "Ten viduje sėdi, nervinasi".

Užkalbinta į parduotuvę atskubėjusi jaunuolių pora sakėsi apskritai alkoholio nevartojanti. Į pasiūlymą, jog gal laikas būtų tai pradėti daryti, atsakė, kad mieliau valgysiantys konservuotus žirnelius.

Tačiau netrukus pasinaudoti nelegalia pasiūla buvo linkusi pusamžė moteris. Apžiūrėjusi asortimentą, ji išsirinko "Upokšnio" butelį, kurį kaip suvenyrą žadėjo namo parnešti vyrui. Greičiau apsispręsti jai padėjo dar ir vieno lito naujametė nuolaida.

"Tokį daiktą geriausiai pradėti gerti nuo trečiadienio – net nepajauti, kaip savaitgalis ateina", – argumentavome. Įtikinta moteris prekeiviams padėką ėmė reikšti pradėjusi kažką deklamuoti latviškai.

Dar po kurio laiko vienai jaunai porai pavyko įsiūlyti "Žalių devynerių" puslitrį. Už jį pora nesiderėdama buvo linkusi sumokėti visus 30 litų.

Bijojo, kad alus nesušiltų

Vis dėlto paklausiausias buvo alus. Praeiviai jo geidė labiausiai, tačiau ketino įsigyti po vieną butelį, norėjo, kad jis būtų vėsus. Vienas potencialus pirkėjas susirūpino: "O kodėl jūs alų laikote ant variklio dangčio? Gali sušilti!"

Reikliausias buvo paskutinis pirkėjas, su žmona prie prekybos centro atskubėjęs 22.30 val. "Pavėlavote, jau pusė valandos, kai alkoholio parduotuvėje nenusipirksite, – perspėjome. – O mes galime pasiūlyti su nuolaida".

Nuolaidos tema vyrui patiko: "Imu keturis butelius, bet moku po keturis litus". Kai su tokiu pasiūlymu nesutikome, jis vis tiek ėmė įkalbinėti parduoti jam alaus. Bet primygtinai reikalavo perleisti po keturis litus už butelį ir lyg tarp kitko abejojo, ar dar žmona duos tiek pinigų. "Duos, duos, žmona visko duos", – įtikinėjome vyrą. Šis argumentas pasirodė pakankamai svarus, ir žmogus buvo jau betraukiąs piniginę.

Pelnas – beveik 34 litai

Prie prekybos centro durų pastovėjus vos pusvalandį, buvo galima parduoti puslitrį "Žalių devynerių", aštuonis butelius alaus ir butelį spirituoto vyno. Niekas nesidomėjo brangia švediška degtine, tačiau jaunos moterys teiravosi, ar neturime putojančio vyno.

Grynasis pelnas iš tokios naktinės prekybos galėjo būti 33,39 lito. Per 30 minučių – tai visai nemažai. Jei prekeiviais apsimetę žurnalistai būtų turėję putojančio vyno, uždarbis būtų buvęs dar didesnis.

Visi norėjusieji pirkti žinojo, kad alkoholį jie ketino įsigyti nelegaliai.

Dėl tokios prekybos į Klaipėdos policiją per tą pusvalandį buvo skambinta tris kartus. Visi besiskundusieji – vyrai. Nė vienas jų akis į akį neišdrįso perspėti ar mėginti sutrukdyti "nelegaliems prekeiviams". Tai padaryti nepabijojo tik vienintelė jauna moteris.

Mažėja naktinių plėšimų

Pabrangus alkoholiniams gėrimams bei uždraudus prekybą jais po 22 valandos, policijos pareigūnai prognozuoja pokyčių uostamiestyje.

"Kol kas praėjo pernelyg mažai laiko, kad galėtume neabejodami kalbėti apie pasikeitimus nelegalios prekybos alkoholiniais gėrimais tinkle, – pasakojo Klaipėdos policijos Viešosios tvarkos tarnybos viršininkas Andrius Leliuga. – Bet kai ką jau matome. Pirmiausiai tikimės, kad mieste sumažės smurtinių nusikaltimų. Pastebima, kad apiplėšiama mažiau girtų žmonių, kurie eidavo į naktį veikusias parduotuves pirkti gėrimų."

Pareigūnai prognozuoja, kad, nepaisant pasikeitusios prekybos alkoholiu tvarkos, gėrimų bus galima įsigyti ir naktį. Manoma, kad juos, kaip ir anksčiau, pardavinės taksistai. A.Leliuga spėja, kad gali atsirasti neteisėta paslauga, kai taksi vairuotojai svaigalų atveš į namus pagal užsakymą.

"Taškai" pertvarko darbą

Pastaruoju metu mieste kur kas labiau perkami pigūs spirituoti vynai. Mėgstamiausiais jaunimo gėrimas vis dar yra alus ir sidrai.

Kontrabanda iš Kaliningrado srities atgabentus gėrimus dažniau perka vidutines pajamas turintys žmonės. Klaipėdoje bei aplinkiniuose rajonuose dabar beveik nebeaptinkama pilstuko, užtat naminės gamyba ir prekyba ja klesti. Kol kas policininkai nežino, ar pasikeitė mieste parduodamos naminės degtinės kaina. Iki Naujųjų už puslitrį reikalaudavo 6 litų.

Uostamiestyje tokių nelegalių prekybos vietų gali būti apie 100, tačiau pastaruoju metu jų sumažėjo. Pavyzdžiui, Turgaus aikštėje esančiame "girtajame kieme" anksčiau buvo šeši "taškai", o pastaruoju metu liko vienas.

Policija smogė dešimtmečius veikiančiam "taškui" Naikupės gatvės 52 name. Nors pernai šioje vietoje atimta apie pusė tonos naminės degtinės, girtuokliai čia kelio nepamiršo.

Vis dar veikia ir kaimynystėje esąs "taškas" Šturmanų gatvės 14 name. Šią savaitę teismas davė sankciją ten atlikti kratą.

Degtindariai didina gamybą

Žinia apie prekybos suvaržymus bei kainos pakėlimą stipriesiems gėrimams – tikra dovana miško "bravorų" šeimininkams. Jie patobulino gamybą ir sugeba per dieną išvaryti iki tūkstančio litrų naminės.

Trečiadienį į Girininkų kaimą Šilutės rajone užgriuvo pareigūnai. Įtarimus apie netoliese veikiantį "bravorą" pasėjo VST darbuotojai, pastebėję nežinia kur dingstančius tūkstančius kilovatvalandžių elektros energijos.

Policininkai miške aptiko iki tol nematyto masto naminės fabrikėlį. Jis veikė visą parą, taip pat ir tada, kai šalia nebūdavo žmonių. Elektra varomi galingi plaktuvai kubiluose maišė raugą. Produkciją pumpavo trys siurbliai, naudoti anglies filtrai.

Esama įtarimų, kad didžioji dalis produkcijos galėjo būti realizuojama Klaipėdoje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų