Respublikinės Klaipėdos ligoninės intervenciniams radiologams – naujas etapas

  • Teksto dydis:

Maža adata sunaikinamas navikas ir jau kitą dieną pacientas išleidžiamas namo – tokią unikalią galimybę Vakarų Lietuvos gyventojams suteikia Respublikinės Klaipėdos ligoninės intervenciniai radiologai, pradėję taikyti minimaliai invazyvias  gydomąsias procedūras. Po jų pacientas beveik nejaučia skausmo.

Naudoja šaltį arba karštį

Respublikinės Klaipėdos ligoninės (RKL) radiologai vis labiau plečia intervencinių procedūrų spektrą, tarp jų – ir gydomųjų. Šiemet pradėta taikyti minimaliai invazyvi     abliacija – tai tokia gydomoji procedūra, kai kontroliuojant ultragarsu ar kompiuteriniu tomografu  įvedama į darinį speciali adata ir aplink ją sukuriamas reikalingos temperatūros laukas, taip suardomas naviko židinys.

Aukštai temperatūrai pasiekti taikoma mikrobangų abliacija, o žemai – krioabliacija argono dujomis. Šios procedūros pasižymi preciziškumu – navikas suardomas išsaugant ir pernelyg netraumuojant aplinkinių audinių. Atliekant abliaciją neprireikia didelio pjūvio, tad kyla mažesnė komplikacijų rizika, gerokai mažesnis pooperacinis skausmas ir pacientas greičiau pasveiksta.

Pritaikymo galimybės – plačios

Pasak RKL Radiologijos skyriaus vedėjo Artūro Čiuvašovo, invazinės radiologijos gydomųjų procedūrų galimybės dabar itin plačios, tad jas galima taikyti kepenims, inkstams, plaučiams, skydliaukei, kaulams. Abliacija tinkama tiek pirminiams, tiek išplitusiems navikams, kai siekiama radikaliai sunaikinti naviką arba sumažinti skausmą bei sunaikinti pavienes metastazes, pavyzdžiui, kepenyse, plaučiuose ar kauluose.

Kai navikai būna nepatogiose operacijai vietose, ši gydomoji procedūra padeda išsaugoti organą bei jo funkciją. Ji tampa ypač svarbi tolesnio gyvenimo kokybei, kai pacientas turi, pavyzdžiui, tik vieną inkstą. 

Kartais tokios procedūros atliekamos tausojant paciento sveikatą ir žinant, kad reikės daugiau operacijų vėžiui įveikti. Intervencinės radiologijos procedūra pasirenkama kaip alternatyva, kad žalojantis poveikis būtų kuo mažesnis. 

Ar pacientui galima atlikti abliaciją, priklauso nuo naviko dydžio, vietos bei išplitimo. „Kartais kas labai nepatogu chirurgams, labai patogu mums, – apie prieinamumą prie ligos židinio paaiškino A.Čiuvašovas. – Optimaliausias metodas parenkamas kiekvienam pacientui individualiai.“

Gydymas tikslus ir kartu minimalus

„Visi atvejai buvo gana sudėtingi, kai kuriems pacientams procedūrą teko kartoti, kad naviko židinys būtų galutinai sunaikintas“, – paaiškino vedėjas, pasidžiaugęs, kad jau kitą dieną po procedūrų pacientai buvo išleidžiami namo ir jau pirmąją dieną daugelis jų nejautė didelio skausmo.

Galimybės: pasak Radiologijos skyriaus vedėjo A.Čiuvašovo, invazinės radiologijos gydomųjų procedūrų galimybės dabar itin plačios. Vytauto Liaudanskio nuotr.

RKL gydytojas radiologas Mindaugas Lesutis atkreipė dėmesį, kad visada siekiama kuo radikaliau pašalinti naviką, todėl abliacijos zona visada daroma kiek didesnė už patį darinį. Didelis šio gydymo metodo privalumas – galimybė matyti suardymo (abliacijos) zoną procedūros metu. Ypač tikslus krioabliacijos metodas, nes susiformuojantis ledo burbulas gerai matomas KT tyrime. Kombinuojant kelias adatas, galima suformuoti norimos formos abliacijos zoną, sunaikinant naviką ir kartu saugant rizikingas struktūras.

Po procedūros kitą dieną pacientui atliekama kontrolinė apžiūra, siekiant įsitikinti, ar sunaikintas navikas. Jei navikas buvo nevisiškai suardytas, sprendžiama, ką daryti toliau: ar po kurio laiko kartoti procedūrą dar kartą, ar rinktis kitą gydymo metodą. Tolesnė priežiūra perduodama gydytojui specialistui.

Parenka tinkamiausią metodą

„Abliaciją galima naudoti kaip radikalųjį gydomąjį metodą, kai navikas neviršija 3 centimetrų – tada pacientas visiškai pasveiksta. Rizikingesniems atvejams, kai navikas yra arčiau kraujagyslių arba kyla didesnė rizika pažeisti aplinkines struktūras, gydomajai procedūrai tinkamiausia krioabliacija – šalčio panaudojimas“, – aiškino M.Lesutis.

Pasak gydytojo, abliacija gera dar tuo, kad neuždaro galimybių kitų metodų taikymui: chirurginiam, švitinimui ar kelių metodų kombinacijai. Kiekvienam pacientui individualiai parenkamas pats geriausias ir tinkamiausias gydymo metodas.  

Europoje abliacijos metodas taikomas plačiai, jis įtrauktas į gydymo gaires. Lietuvoje jis taip pat po truputį įgauna pagreitį. „Tai dar vienas nišinis metodas arba galimybė pagelbėti pacientams. Klaipėdoje kol kas esame vieninteliai, kur ši procedūra tampa įprasta ir jau formuojasi tam tikras pacientų srautas. Ligoninėje turime reikiamą įrangą, kad abliaciją galėtume atlikti abiem metodais: mikrobangomis arba krioabliaciją argonu“, – sakė gydytojas A.Čiuvašovas. 


Komentaras

Mindaugas Paserpskis, gydytojas urologas.

Abliacija labiausiai tinka mažiems inkstų dariniams iki 3  cm, kai nustatoma I vėžio stadija.  Po radiologų atliktos kompiuterinės tomografijos paaiškėja, ar darinį palikti stebėjimui, ar reikalinga imtis tam tikrų priemonių.  Kai nusprendžiama šalinti naviką, galimi trys metodai: atvira operacija, laparoskopija ar abliacija perkutaniškai per odą kompiuterinės tomografijos kontrolėje. Gydymas kiekvienam pacientui parenkamas individuliai.

Kartu su intervenciniais radiologais tariamės, ar naviką galima pašalinti minimaliai invazyviu būdu – abliacija. Tai būtų pirmojo pasirinkimo metodas, jei leidžia paciento sveikata, naviko vieta ir kiti niuansai. Tai vienas geresnių metodų, nes po šios procedūros pacientams nereikia daug priešuždegiminių, nuskausminamųjų vaistų. Pacientai po procedūros pasakoja, kad skausmas būna minimalus. Kitą dieną nieko nejaučia ir po kontrolinės kompiuterinės tomografijos jie išleidžiami namo.

RKL intervenciniai radiologai jau atliko daugiau kaip 10 tokių procedūrų, tad, pasak  skyriaus vedėjo, šias gydomąsias procedūras jau galima priskirti prie rutininių.

„Džiaugiamės galėdami pasiūlyti naują gydymo metodą kolegoms klinicistams kovoje su vėžiu bei mūsų regiono pacientams, kuriems nebereikia vykti šiam gydymui į Vilnių ar Kauną“, – reziumavo Radiologijos skyriaus vedėjas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

klaipėdoje ir prieš 10 meų taikomas

klaipėdoje ir prieš 10 meų taikomas portretas
Kaune visą inkstą išpjovė.

Jonas

Jonas portretas
Toks gydymo budas jau 20 metu taikomas Klaipedos universitetineje ligonineje.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių