Strateginės įmonės vadovų dar neturi

Gerokai užsitęsė svarbiausių šalies strateginių įmonių – Klaipėdos valstybinio jūrų uosto, "Klaipėdos naftos" ir "Smiltynės perkėlos" vadovų paieškos. Susisiekimo ministras Jaroslavas Narkevičius prasitarė, kad į uostą gali grįžti buvęs direktorius Arvydas Vaitkus. Kas pakeis buvusį "Smiltynės perkėlos" vadovą, turėtų paaiškėti šią savaitę, o dėl "Klaipėdos naftos" – kol kas tyla.

Ministras užminė mįslę

Lygiai prieš tris savaites, rugsėjo 9 d., susisiekimo ministras J.Narkevičius tvirtino, kad "šiuo metu nematantis galimybių buvusį Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos vadovą A.Vaitkų grąžinti į darbą".

Tačiau praėjusią savaitę Klaipėdoje viešėjęs ministras tuo jau nebuvo toks tikras.

Kaip skelbė ELTA, J.Narkevičiaus teigimu, konkursas į Uosto direkcijos vadovo pareigas gali ir nebūti paskelbtas, jei Apeliacinis teismas nuspręs, kad buvęs direktorius buvo atleistas neteisėtai.

Teismo sprendimas turėtų būti paskelbtas spalio 15 d., ir nuo jo esą priklausys tolesnė įvykių eiga.

Tad, jei teismas nuspręs, kad buvęs Uosto direkcijos vadovas A.Vaitkus buvo atleistas neteisėtai, konkurso gali ir neprireikti.

Atranka buvo beprasmė?

Taigi visai tikėtina, kad kovo pabaigoje iš pareigų dėl "galimų interesų konfliktų" atleistas buvęs Uosto direkcijos vadovas A.Vaitkus po daugiau nei pusės metų priverstinių atostogų gali grįžti į buvusias pareigas.

O per tą laiką Susisiekimo ministerija į šias pareigas intensyviai ieškojo kandidatų, bendradarbiaudama su vadovų paieškos agentūra "AIMS International Lietuva".

Iš pradžių buvo pranešta, kad šis paruošiamasis etapas turėtų užtrukti apie mėnesį. Konkursą planuota skelbti birželio pradžioje.

Iš pradžių buvo pranešta, kad šis paruošiamasis etapas turėtų užtrukti apie mėnesį.

Tuometis susisiekimo ministras Rokas Masiulis tvirtino, kad "Klaipėdos uostas yra strateginė valstybės įmonė, todėl ieškoma ypač kompetentingo bei aukščiausius skaidrumo standartus atitinkančio kandidato".

Netrukus neliko ir paties susisiekimo ministro, o uostui jau pusę metų laikinai vadovauja infrastruktūros direktorius Vidmantas Paukštė.

Dienraščio duomenimis, pretendentus į šį postą atrinkinėjusi agentūra pirminiame etape gavo bent 20 kandidatų paraiškas. Dauguma pretendentų šiuo metu neturi darbo. Tarp jų A.Vaitkaus pareiškimo nebuvo.

Direktorių paskirs tuoj

Nuolatinio vadovo nuo vasaros neturi ir dar viena valstybės įmonė – "Smiltynės perkėla", kurios generalinis direktorius Darius Butvydas įmonės valdybai atsistatydinimo prašymą įteikė birželio 20 d.

Bendrovės valdyba jo prašymą patenkino, o laikinuoju "Smiltynės perkėlos" vadovu paskyrė Technikos ir saugios laivybos direktorių Mindaugą Čiaką.

D.Butvydas priėmė sprendimą atsistatydinti esą "siekdamas užtikrinti stabilią įmonės veiklą bei atsižvelgdamas į bendrovės interesus".

Iškart po to buvo teigiama, kad "valdyba naujo vadovo atranką pradės netrukus". Tai užsitęsė daugiau nei tris mėnesius.

Už generalinio direktoriaus atranką yra atsakinga šios įmonės valdyba.

"Valdyba šiuo metu yra galutinėje sprendimo priėmimo stadijoje ir šią savaitę priims sprendimą. Buvo ne vienas kandidatas. Buvęs įmonės direktorius D.Butvydas į tas pareigas nepretendavo", – tvirtino bendrovės "Smiltynės perkėla" valdybos pirmininkas Valdemaras Vaičekauskas.

Po D.Butvydo atsistatydinimo "Smiltynės perkėla" išgyveno ne pačius geriausius laikus: teismas sustabdė katamarano pirkimo viešąjį konkursą, be to, Valstybinė darbo inspekcija vykdė patikrinimą, kuris pradėtas dėl galimų darbo ir poilsio laiko pažeidimų.

Valdyba šiuo metu yra galutinėje sprendimo priėmimo stadijoje ir šią savaitę priims sprendimą.

Atranka – po užraktais?

Jau du mėnesius be nuolatinio vadovo yra ir dar viena strateginė bendrovė – "Klaipėdos nafta".

Jos generalinis direktorius Mindaugas Jusius po pustrečių metų vadovavimo "priėmė sprendimą dėl asmeninių priežasčių palikti organizaciją".

Jis pareigas ėjo iki liepos pabaigos.

Pernai portalas "15min" išsiaiškino, kad "Klaipėdos naftos" viešuosius pirkimus laimi informacinių technologijų įmonė "Atea", kurios vienu vadovų dirba M.Jusiaus tėvas.

Tuometė Viešųjų pirkimų tarnybos vadovė Diana Vilytė tada pabrėžė, jog valstybės įmonės direktorius neturėtų sukurti net menkiausių įtarimų dėl skaidrumo.

Kaip rašė "15min", M.Jusius tuomet tvirtino, kad yra viešai deklaravęs apie savo tėvo darbovietę ir neturėjo nieko bendro su "Klaipėdos naftos" pirkimais, kuriuos laimėjo "Atea".

O šį atvejį svarsčiusi "Klaipėdos naftos" valdyba nusprendė, kad M.Jusius išvengė interesų konflikto, tačiau nurodė ateityje nesukelti tokių abejonių.

M.Jusius bendrovės generalinio direktoriaus pareigas pradėjo eiti 2017 m. pradžioje.

Iki tol "Klaipėdos naftos" veikloje jis dalyvavo kaip nepriklausomas valdybos narys, taip pat yra dirbęs šios bendrovės audito komitete.

Energetikos ministerijai pavaldi įmonė, skirtingai nei Uosto direkcija ar "Smiltynės perkėla", naują generalinį direktorių turėtų išsirinkti pati. Tačiau kada tai įvyks – mįslė.

"Nuo to laiko, kai kalbėjome pastarąjį kartą, daugiau komentarų neturime. Kalbėjome prieš mėnesį? Atranka vyksta, viskas vyksta, kaip suplanuota. Papildomų komentarų šiuo metu neturime. Kada turėsime? Kai bus kokie rezultatai, mes tikrai juos iškart paskelbsime viešai", – kalbėjo "Klaipėdos naftos" komunikacijos vadovė Orinta Barkauskaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonas D.

Jonas D. portretas
Arvydas Vaitkus yra teisėtas Direktorius , nes tas tipas eks - R.Masiulis jį yra laikinai atleidęs chamiškai ir pseudopolitiškai pagal bjaurų užsakymą ir išsigalvojimą .

Liūdna

Liūdna portretas
jau tokie smurgliai...tiek težino kaip savo nieko nesugebančius mulkius į svarbias įmones kišti. Visur tas šlykštus sovietinis kapitalizmas. Jokios moralės, padorumo ir profesionalumo....Niekad mūsų šalis negyvens gerovėje

Anonimas

Anonimas portretas
Nesutaria chebra det kysiu tarifu - kas , kiek ir kam duos.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių