Sugrįžimas į Klaipėdą – rudenį?

Jau šį rudenį uostamiestyje planuojamas istorinis įvykis – sukilimo operacijos vado Jono Polovinsko-Budrio ir jo žmonos Reginos Kašubaitės-Budrienės perlaidojimas vienoje iš numatytų vietų – Skulptūrų parke prie paminklo „Už laisvę žuvusiems“ arba Kopgalio kapinaitėse Smiltynėje.

Pasak Klaipėdos mero pavaduotojo Arvydo Cesiulio, vyko pasitarimas Užsienio reikalų ministerijoje, buvo aptarti klausimai, susiję su pasirengimu šiam įvykiui valstybės lygmeniu, buvo kalbama, kaip valstybė prisidės prie palaikų pergabenimo, kaip vyks transportavimas iš oro uosto.

„Tokie dalykai greitai nevyksta. Perlaidojimas laikomas sėkmingu, jeigu pavyksta iškasti, sudeginti, patalpinti į urneles per du tris mėnesius. Kitas lygmuo – mūsų pačių apsisprendimas, kur laidosime, kada laidosime ir ko reikia, kad perlaidojimas įvyktų“, – sakė A. Cesiulis.

Buvo kalbama ir apie jau minėtas dvi perlaidojimo vietas.

Tokie dalykai greitai nevyksta.

„Dvi vietos yra aptarinėjamos visuomenininkų arba besidominčių tais reikalais žmonių. Viena – Skulptūrų parke prie sukilėlių paminklo „Už laisvę žuvusiems“, kita vieta – Kopgalio kapinaitės Smiltynėje. Ir vienu, ir kitu atveju reikia atsakyti į kelis klausimus. Pirmiausia, ar yra ten vietos? Jeigu vietos yra, kokios reikalingos procedūros, kad tas perlaidojimas galėtų būti realizuojamas?“ – pažymėjo pašnekovas.

Anot jo, veikiausiai prireiks atlikti ir tam tikrą archeologinį tyrimą, kad būtų įsitikinta, ar numatytose vietose nėra palaikų arba kitų radinių.

Taip pat pažymima, kad, be palaikų, planuojama parsivežti ir paminklinį akmenį, kuriame išraižytos J. Polovinsko-Budrio ir jo žmonos pavardės bei iškaltas Klaipėdos herbas.

Visas šias procedūras, kartu ir perlaidojimą, planuojama atlikti iki rugsėjo vidurio. Tiksli data kol kas neskelbiama.

„Yra kažkokia įsimintina data, kuri ministerijai labai tinkama. Aš atsargus optimistas. Reikia optimistiškai tai vertinti, nes gali išlįsti visokių netikėtų kliūčių, bet labai norėčiau tikėti, kad mano idėja, kuri buvo subrandinta prieš trejus ar ketverius metus, visgi bus realizuota“, – sakė A. Cesiulis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nuomonė

Nuomonė portretas
Mažvydo parkas ir tinkama vieta, bet prieš tai panaikimus balvonų garbinimo simbolius

Jai taip

Jai taip portretas
O mirusisis tokio noro pareiškes nebuvo ir žmona irgi. Tai?

Algirdas

Algirdas portretas
Arvydo idėja ?
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių