Pereiti į pagrindinį turinį

Talka Klaipėdos rajone virto politiniu šou

2012-04-25 05:00
Talka Klaipėdos rajone virto politiniu šou
Talka Klaipėdos rajone virto politiniu šou / Vytauto Petriko fotomontažas

Pilietinė akcija „Darom“ Klaipėdos rajone netikėtai tapo partinių kuopelių reklamine kampanija. Ryškia atributika pasidabinę vietos politikai taip uoliai demonstravo savo meilę gamtai, kad pilietinė akcija pavirto spalvingu partijų šou.

Žaidė V.Lenino valstybę?

„Manęs neįtikins, kad akcija “Darom„ Klaipėdos rajone nepanaudota politinei reklamai. Manyčiau, kad pilietiškas iniciatyvas partiniams tikslams naudoti neetiška“, – neslėpė vienas Gargždų gyventojas.

„Aš nenoriu, kad mūsų vyriausioji šalies valdžia rinktų šiukšles. Kodėl tai turi daryti Prezidentė, premjeras? Nuoširdžiai manau, kad jų tiesioginis darbas labai sunkus ir savaitgalį jie privalo pailsėti, o ne žaisti Lenino valstybę su šeštadienio talkomis per Iljičiaus gimtadienį“, – įsitikinęs dar vienas Klaipėdos rajono gyventojas.

„Prieš daugybę metų, balandžio 21 dieną mūsų šeimą ir daugybę kitų lietuvių ištrėmė į Sibirą. Tie įvykiai susiję su raudonųjų partijos pakalikais, dabar vėl tą pačią balandžio 21-ąją kiti partiniai laksto su vėliavomis po šiukšlynus. Pasaulyje niekas nesikeičia, tik partijų spalvos ir žmonių atmintis“, – konstatavo devintą dešimtį baigiantis senolis iš Gargždų.

Klaipėdos rajono gyventojai tik patvirtino statistinę tiesą: partijų reitingai Lietuvoje – beviltiškai žemi, o politikų lindimas į viešą erdvę bet kokiu pretekstu erzina žmones.

Rinkti šiukšlių – su vėliava

„Gargžduose tai nebuvo paprastų miestelėnų talka. Daugiausia mačiau politikų su partiniais šalikėliais, kai kurie – su vėliavomis. Pasitaikydavo kuriozų, kai vienos partijos bičiuliai netyčia pakliūdavo į savo politinių oponentų valomą teritoriją ir skubiai sprukdavo. Kaip nuo maro. Labai juokingai atrodė“, – pasakojo talkininkė iš Gargždų.

Su vėliavomis į šiukšlių rinkimo akcijas rinkdavosi ir ankstesniais metais, bet šiemet ypač aktyviai, tikino Gargždų gyventojas, jau ne vienus metus dalyvaujantis talkose.

Esą šių metų akcijoje pasireiškė net tie, kurie anksčiau niekada nedalyvaudavo.

„Nenorėčiau sakyti, kad partiškumas buvo pagrindinis dalykas. Žmonės dirbo labai nuoširdžiai. Šalikėlių neturėjome. Vėliavėles, mačiau, vaikai laikė, tas tiesa. Jeigu vaikas turėjo vėliavėlę, ar reikia ją iš 5–6 metų vaikučio atimti ir paslėpti? Ačiū Dievui, Lietuvoje yra laisvė ir žmonės su visokiomis vėliavėlėmis gali eiti, kur nori“, – džiaugėsi Tėvynės sąjungos Lietuvos krikščionių demokratų partijos atstovė Dalija Šeporaitienė.

Sumenkintas simbolis

Šiukšlių rinkimas su vėliavomis ir partiniais šalikėliais – spektaklis prieš rinkimus. Tuo įsitikinęs Žemaičių partijos atstovas Egidijus Skarbalius.

„Juk į talką žmonės eina tokiais rūbais, kurių negaila sutepti, o ne tam, kad pasirodytų prieš ką nors. Kai žmonės laukuose susiruošia dirbti, juk neina pasidabinę baltu šalikėliu ir su vėliava. Vadinasi, jų vėliava taip numenkinta, kad su ja eina į darbą“, – svarstė E.Skarbalius.

Čia politikas priminė tarybinių laikų posakį: „Darbas – tai šventė, o per šventes nedirbame“.

Esą per amžius žmonių visuomenėse susiklostė samprata, kur turi būti einama su vėliava. Ji yra tam ir skirta, kad sutelktų bendruomenę.

„Su vėliava einama į kovą, su vėliava einama į šventę. Į darbą einama su šakėmis, su grėbliais, su šiukšlių maišais, bet tik ne su vėliava. Yra valstybių, kurių vėliavų antspaudais puošiamos apatinės kelnaitės. Bet nemanau, kad mums tai turėtų būti pavyzdys“, – dėstė E.Skarbalius.

Skelbimas – saviems?

Prieš pat talką „Darom“ Klaipėdos rajono laikraštyje akcijos koordinatorius rajone Aivaras Vasylius išplatino skelbimą „Švarinimosi akcija vėl kviečia išlaisvinti gamtą nuo šiukšlių“.

Tačiau jame buvo paskelbti tik atsakingų asmenų už talką kontaktai seniūnijose, bet nenurodytos konkrečios vietos, kur bus dirbama.

Kitaip tariant, tie, kurie norėjo dalyvauti talkoje, turėjo skambinti seniūnui.

Po šiuo skelbimu tame pačiame laikraštyje buvo kitas kvietimas į talką. Čia jau nurodyta konkreti švarinimo vieta – Gargždų karjero pakrantės.

Skelbime liberalų ir centro sąjungos Klaipėdos rajono skyrius kvietė prisidėti prie politikų kompanijos „išvaduojant vasaros susibūrimų ir poilsio vietą nuo šiukšlių“.

Skelbimą pasirašė tas pats „Darom“ koordinatorius Klaipėdos rajone A.Vasylius. Jis – Klaipėdos rajono liberalų ir centro sąjungos skyriaus pirmininkas.

Be skiriamųjų ženklų

Tačiau liberalcentristams tikslus skelbimas nelabai padėjo jų politinei reklamai. Esą žmonės Gargžduose bijo būti tapatinami su šia partija.

„Visi buvo su savo atributika, išskyrus liberalcentristus. Kad neatbaidytų gargždiškių, jie stengėsi neišsiskirti atributika. Daug į talką atėjusių žmonių buvo savivaldybės darbuotojai, jų giminaičiai arba dirbantys savivaldybės įmonėse. O buvimas vienoje kompanijoje su opozicijoje esančiais Liberalų ir centro sąjungos atstovais reikštų, kad gali pakliūti į kažkieno nemalonę, todėl reikėjo maskuoti savo politines simpatijas“, – intrigą atskleidė akcijos „Darom“ koordinatorius ir liberalcentristų lyderis Klaipėdos rajone A.Vasylius.


Komentaras

Saulius Šiliauskas

Klaipėdos universiteto politologas

Ko tik piliečiai besiimtų, tuoj iniciatyvą pasisavina partijos. Nieko naujo, visada rinkimų kampanijos metu politinės partijos ar tie, kurie ruošiasi dalyvauti rinkimuose, stengiasi pasinaudoti viskuo. Viešomis akcijomis – taip pat, kad susikrautų sau papildomų dividendų. Nieko keisto čia nėra. Jeigu politikai nebūtų dalyvavę talkoje, žmonės vėl pirštais rodytų, sakytų, žiūrėkite – čia pilietinė akcija, o jie nerodo jokio pilietiškumo. Taigi politikai dalyvauja, bet jie stengiasi išnaudoti tą erdvę ir saviems tikslams. Ir paagituoja, ir pasireklamuoja, tai savaime suprantami dalykai. Įvertinus tai, kaip šita švaros akcija žiniasklaidoje plačiai nušviečiama, politikai negalėjo tuo nepasinaudoti. Juk dabar svarbiausia yra būti informaciniame lauke, svarbu, kad tavęs neužmirštų. Suprantu, kad žmonėms nepatinka tas partinis prieskonis. Tačiau jei politinės partijos jaučia kūrybinio bado stoką, idėjų neturi, tai naudojasi bet kokia proga pasireklamuoti, įsukti savo reklaminę kampaniją. Šiuo metu politikai stengiasi išnaudoti visas nišas, atsiradusias erdves. Politikų logika suprantama. Kiek tai yra priimtina visuomenei, parodys rinkimai. Mes jau matėme, kaip prieš ketverius metus atsirado nepolitinis nepartinis judėjimas ir kaip įvairios politinės partijos pabandė įsitraukti į tuos nepartinius sąjūdžius. Tuomet šviesaus atminimo teisininkas Kęstutis Čilinskas protestuodamas išstojo iš savo sukurto nepartinio judėjimo. Čia vėl išryškėja ta pati problema, net pilietinė akcija daroma kaip politika. Į visa tai reikėtų žvelgti per rinkimų prizmę.


Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų