Tirs vėjo jėgainės jūroje dugną

Energetikos ministerija pasirinko lietuvišką bendrovę, kuri Baltijos jūroje tirs vėjo elektrinės statybos vietą.

Pasirinko iš vieno pasiūlymo

Ištirti vėjo elektrinės Baltijos jūroje dugną kainuos 2 mln. 799 tūkst. eurų. Bus atliekami jūros dugno geofiziniai ir geotechniniai tyrimai. Juos atliks Klaipėdoje esanti bendrovė "Garant Diving". Ji konkurse buvo pasirinkta iš vienintelio pasiūlymo.

Atlikti didelės apimties jūros dugno tyrimą reikalinga specializuota technika. Ją turinčių lietuviškų kompanijų nėra daug. Užsienio kompanijos šiame konkurse nedalyvavo.

Atlikti tyrimus planuojama per 11 mėnesių, tačiau, esant nepalankioms sąlygoms, terminas galės būti pratęstas porą mėnesių.

"Garant Diving" kompanija yra žinoma. Ji kartu su kolegomis iš Lenkijos tyrė jūros dugną elektros kabeliui iš Lenkijos į Lietuvą tiesti.

Pirmasis parkas jūroje

Vėjo jėgainių elektrinių parką Lietuvos teritorijos Baltijos jūros vandenyse planuojama įrengti dviem etapais.

Pirmuoju etapu numatyta įrengti iki 700 megavatų (MW) nominalios galios parką. Jis užims 137,5 kv. km plotą. Šis vėjo jėgainių parkas bus už 38 km nuo Klaipėdos ir 29 km nuo Palangos.

Vėjo jėgainių parko vietoje yra vidutinis 35 m gylis. Toks gylis yra palankus įrengti vėjo jėgaines statant jas ant dugno.

Šį vėjo jėgainių parką Lietuvoje numatoma įrengti iki 2030 m.

Projektui, kaip ir planuojamam pradėti jūros dugno tyrimui, bus panaudota ir ES parama.

Projektas: vėjo jėgainių parko jūroje I etapo vystymo teritorija pažymėta žaliai. V. Matučio nuotr.

Tirs žemę iki dviejų kilometrų

Atliekant jūros dugno tyrimus pirmiausia bus įvertinamos galimos geologinės rizikos. Bus atliekami gilieji iki 2 km gylio seisminiai tyrimai, vertinama žemės plutos geologinė struktūra.

Tyrimų metu gali būti nustatytos ir naftos ar kitokių iškasenų vietos.

Tyrimų metu gali būti nustatytos ir naftos ar kitokių iškasenų vietos. Taip pat bus bandoma išsiaiškinti, ar būsimo vėjo jėgainių parko rajone nėra praeinančių tektoninių lūžių ribų.

Giliesiems seisminiams tyrimams atlikti bus naudojamos specialios oro patrankos.

Seisminiai tyrimai bus atliekami iš viso maždaug 880 kv. km plote.

Jau pačiame vėjo jėgainių parko rajone, minėtame 137,5 kv. km plote, bus atliekami detalesni tyrimai iki 100 m jūros dugno sluoksnio gylyje. Planuojama atlikti 50–100 m gylio jūros dugno gręžinius.

Numatyta vykdyti ir iki 5 m gylio jūros dugno gręžinius siekiant išsiaiškinti, kur ir kokie yra silpnieji paviršiniai jūros dugno gruntai. Tai ypač svarbu tvirtinant vėjo jėgainių bokštų įrangą prie jūros dugno.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ja ja

ja ja portretas
ekologišProdukt:D) Vėjo jėgainių sparnai ir kita xrenowina neperdirbama todėl kai nereiks bus užkasama į žemę... ,,Tegyvuoja žalioji energetika!"?

Tirs vėjo jėgainės jūroje dugną.....

Tirs vėjo jėgainės jūroje dugną..... portretas
žurnalistas beraštis su tokia antrašte
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių