Įspėjo greičio matuoklių gadintojus: baudos išvengti tikrai nepavyks

  • Teksto dydis:

Kelio Kaunas–Prienai–Alytus 55-ajame kilometre kelio ženklas įspėja, kad čia yra įrengtas vidutinio greičio matuoklis. Sekmadienį pastebėta, kad matuoklis dingo, pranešama LNK reportaže.

Gavome pranešimą iš pravažiuojančio asmens, kad Alytaus rajone kelyje ties Geniais pastebėjo griovyje nupjautą gulintį stulpą su greičio matuoklio įrenginiu. Nuvykus policijos pareigūnams pranešimas pasitvirtino – jie šalikelės griovyje rado nupjautą metalinį stulpą su ant jo buvusiu greičio matavimo įrenginiu“, – kalbėjo Alytaus policijos atstovė Kristina Janulevičienė.

Paaiškėjo, kad paskutinį automobilį matuoklis užfiksavo sekmadienio naktį.

„Paskutinį kartą, kada nustatyta, kad greičio matuoklis vis dar veikia, buvo gegužės 22 d. naktis, paryčiai, 3.47 val.“, – tęsė K. Janulevičienė.

Nupjautą radarą išsivežė policija. Ant žemėje likusio stulpo pareigūnai užmovė maišą įkalčiams.

„Dėl šio įvykio pradėtas aplinkybių patikslinimas dėl turto sunaikinimo ar sugadinimo, pareigūnai tikslina aplinkybes, ieško įvykio liudytojų bei galimų pažeidėjų“, – teigė K. Janulevičienė.

Greičio matuoklius šalyje montuojančios įmonės atstovas perspėja, kad naikinant radarus užfiksuotos informacijos sunaikinti neįmanoma.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Radaras, greičio matuoklis ar vidutinio greičio kamera turi mobilaus ryšio antenas, kurios tą pačią akimirką duomenis perduoda į policijos nusižengimo registrą bei kelių direkcijos informacines sistemas. Tad sugadinus greičio matuoklį baudos išvengti tikrai nepavyktų“, – kalbėjo „Fima“ infrastruktūros sprendimų departamento direktorius Simonas Šidlauskas.

Radaras fiksuoja ne tik vidutinį greitį. Jis tikrina, ar transporto priemonė turi privalomą draudimą ir techninę apžiūrą.

„Pačios kameros formuoja nusižengimo protokolą, tai yra valstybiniai numeriai. Jeigu kalbama apie vidutinio greičio ruožą, tai fiksuoja vidutinio greičio ruožo pradžią bei pabaigą, koordinates, kilometrus. Visas suformuotas pažeidimas yra perduodamas policijai“, – kalbėjo S. Šidlauskas.

Sugadinus greičio matuoklį baudos išvengti tikrai nepavyktų.

Seniau matuokliai ne kartą būdavo padegami, apšaudomi ar kitaip naikinami. Prieš ketverius metus Mažeikių rajone du studentai ir moksleivis mėgino susprogdinti radarą. Iškritus savadarbiui sprogmeniui, vienas jaunuolių norėjo vėl jį įdėti į radaro vidų. Sprogmuo sprogo rankoje ir nutraukė vaikinui pirštus. Kaltę pripažinusių jaunuolių byla buvo nutraukta, jie perduoti laiduotojams.

„Anksčiau buvo dažnesni išpuoliai prieš momentinius greičio matuoklius, taip vadinamus inkilus, nes tai buvo nauja įranga, vairuotojai nebuvo prie jos pripratę. Keliuose kultūra tikrai gerėja ir tokių išpuolių mažėja“, – pasakojo S. Šidlauskas.

Lietuvoje jau yra apie 80 kelio ruožų, kuriuose matuojamas vidutinis greitis, montuojama įranga dar 50 vietų. Pastarąjį kartą testuojama radarą vandalai nupjovė Vilniuje, Pilaitėje.

„Šiuo paskutiniu projektu mes įrengėme 112 kamerų. Viso projekto vertė yra apie 1,6 mln. eurų be PVM. Tai vienos kameros su ja esančia infrastruktūra vertė yra apie 15 tūkst. eurų“, – teigė S. Šidlauskas.

Policija renka medžiagą dėl turto sunaikinimo ar sugadinimo. Kai sugadinama svarbią reikšmę nacionaliniam saugumui turinti infrastruktūra gresia bauda, laisvės apribojimas, areštas arba net laisvės atėmimas iki penkerių metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rici

Rici portretas
Matau tik nupjauta zenkla/greicio kontrole/Kur Matuoklis?

fas fas

fas fas portretas
hahahahahahahahhaa

:)))

:))) portretas
kir ka matuoklis itakoja nacionaliniam saugumui?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių