Policijos galvos skausmas – paspirtukininkai: vairuoja nesaugiai, važinėja girti

  • Teksto dydis:

Vieniems – tai pramoga, kitiems – galimų nelaimių šaltiniai. Elektriniai paspirtukai per kelerius metus itin išpopuliarėjo ir, vos atšilus orams, jų būna visur. Visur ir eismo įvykiai, nes jais besinaudojantys vairuoja nesaugiai, nesilaiko Kelių eismo taisyklių (KET), patenka į avarijas ar jų sukelia, vairuoja išgėrę. Vien per šiuos metus pareigūnai pagavo daugiau nei 2 tūkst. neblaivių paspirtukininkų ir dviratininkų. Kaip spręsti čia problemą? Apie tai LNK pokalbis su Kelių policijos tarnybos viršininku Vytautu Grašiu.

– Elektriniai paspirtukai jums pramoga ar galvos skausmas?

– Tai transporto priemonė, kuri, dalyvaudama eisme, turi laikytis KET, bet jas vairuojantiems asmenims tai vis dar siejama su pramoga ir galbūt dėl to atsiranda skaudžių padarinių – paspirtukininkai nesilaiko KET, kelia pavojų sau ir aplinkiniams, dėl to atsitinka eismo nelaimių.

– Kokių problemų šios transporto priemonės kelia pareigūnams?

– Nesugeba pasidalyti pėsčiųjų perėjomis, šaligatviais, kur leidžiama važiuoti elektriniais paspirtukais. Pagrindinė problema – didžioji dalis visuomenės paspirtukus vis dar suvokia kaip pramogą. Išsinuomoti paspirtuką gali tik pilnametis asmuo, tačiau jais važiuoja ir vaikai. Vadinasi, suaugusieji savo vardu jais leidžia naudotis nepilnamečiams. Kita – ar vaikai dėvi šalmus? Būtų geras pavyzdys, jei vaikui kartu su elektriniu paspirtuku būtų nuperkamas ir šalmas.

– Policininkai paspirtukus priskiria dviračiams, kuriems taikomos papildomos taisyklės, kokios jos?

– KET, ir tai priskiria įstatymas. Jei važiuojama šaligatviu, prasilenkti reikia tokiu pačiu greičiu kaip pėsčiųjų – 3–7 km/val. Tamsiu paros metu važiuojant keliu turi degti žibintai – priekyje balta, gale raudona, reikia dėvėti liemenę ir t.t. Pasitaiko, kad elektriniu paspirtuku važiuoja ne vienas, o dviese – taip sukeliamas pavojus. Šioje situacijoje suaugusiam žmogui stinga blaivaus proto, kokie gali būti padariniai.

Galbūt reikėtų svarstyti, diskutuoti apie tai, kaip labiau skatinti suprasti, kad dalyvavimas eisme neblaiviam yra realus pavojus.

– Ar lakstymas paspirtukais šaligatviais yra saugus?

– Ne. Lakstymas negalimas. Realus pavojus ir partrenkti pėsčiąjį, ir pačiam patekti į incidentą. Tai problema, kurią turime kažkaip spręsti. Pirmiausia, manau, visi paspirtukininkai turi suvokti, kad tai ne pramogos priemonė. Norint pramogų, yra specialūs parkai, kur galima daryti triukus. Viešajame eisme važiuojant paspirtuku privalu laikytis KET.

– Kodėl žmonėms normalu apgirtus važiuoti paspirtuku?

– Negaliu pasakyti kodėl, galiu pasakyti jų pasiaiškinimus. Jie tai suvokia kaip pasilinksminimo priemonę, kuria galima važiuoti ir neblaiviam. Nesuvokia, kokie gali būti padariniai netinkamai valdant, kokių gali būti sužalojimų. Paspirtukas dalyvauja eisme lygiai taip pat kaip dviratis, automobilis ar kita transporto priemonė.

– Ar tiesa, kad sulaikytas prie paspirtuko apgirtęs asmuo gali netekti vairuotojo pažymėjimo?

– Ne. Skiriama tik piniginė bauda. Galbūt reikėtų svarstyti, diskutuoti apie tai, kaip labiau skatinti suprasti, kad dalyvavimas eisme neblaiviam yra realus pavojus.

– Kokia situacija dėl transporto priemonės konfiskavimo šiuo atveju?

– Kol kas tokio dalyko nėra. Galbūt reikėtų nesiimti baudų, o daugiau šviesti ir kalbėti. Labai didelę pareigą turi suaugusieji, rodydami pavyzdį savo vaikams. Taip pat niekada nederinti alkoholio su vairavimu, nepriklausomai nuo transporto priemonės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pirmiausia,

Pirmiausia, portretas
visi eismo dalyviai turetu mokytis ir atestuotis del KET ziniu! O jau po to galesime ieskoti slieku asfalte. O tai buria kiekvienas cia savo maldele,o padetis - tik blogyn.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių