Pereiti į pagrindinį turinį

Norintieji pasigrožėti atgimusios gamtos žiedais turėtų nedelsti

2010-05-19 16:21
Norintieji pasigrožėti atgimusios gamtos žiedais turėtų nedelsti
Norintieji pasigrožėti atgimusios gamtos žiedais turėtų nedelsti / Nerijaus Jankausko nuotr.

Po pilko ir šalto metų laiko pasidžiaugti atgimstančios gamtos stebuklais galima ir neiškėlus kojos iš miesto. Vis dėlto daugelis klaipėdiečių šiaurinėje uostamiesčio dalyje įsikūrusios oazės dar "neatrado".

Nubalo vaismedžiai

Klaipėdos universiteto Botanikos sodo architektė-dendrologė Rita Goliakovienė pripažino, jog jo darbuotojai neretai sulaukia miestiečių priekaištų dėl lankytojams nepatogaus darbo laiko.

"Taip, tiesos yra. Tačiau man atrodo, kad vis tiek klaipėdiečiai galėtų daugiau iniciatyvos rodyti. Juk šeštadieniais sode galima apsilankyti iki 15 valandos", – kalbėjo specialistė.

Aktyviausi Botanikos sodo lankytojai – vaikų grupės iš mokyklų, darželių, taip pat – pensininkai.

Šiuo metų laiku čia galima pasigrožėti užburiančiu pavasariniu žydėjimu. Pirmuosius magnolijų žiedus neilgai trukus pakeis kiti. Baltu žiedų ar pumpurų sniegu jau apsipylė obelys, kriaušės, slyvos, įvairūs kiti medžiai bei krūmai.

"Šiemet vaizdas kiek blankokas, žydėjimas ne toks gražus kaip pernai, kai viskas vešėjo, tiesiog negalėjome atsigrožėti. Gal taip yra dėl to, kad šįsyk žiema buvo labai šalta", – spėliojo pašnekovė.

Ekskursijai reikia laiko

R.Goliakovienė apgailestavo, kad kai kuriuos ilgus metus puoselėtus, iš sėklelių subrandintus augalus speigas pakirto mirtinai.

"Gaila, žinoma. Išauginti augalą užtrunka ne vienus metus", – kalbėjo pašnekovė.

Prieš 17 metų Danės slėnyje įkurtas Botanikos sodas užima kiek daugiau nei 9 ha ploto. R.Goliakovienės nuomone, apeiti visą teritoriją ramiai, neskubant, užtruktų mažiausiai porą valandų, gal net pusdienį.

Specialistės teigimu, į Botanikos sodą lankytojus veja ne tik noras pasigrožėti gamtos kūriniais, bet ir praktiški tikslai.

"Neretai parduodame augalus, nes kai dauginame, jų atlieka. Tokiu būdu kažkiek ir užsidirbame, kad galėtume įsigyti naujų augalų. Ekspoziciją stengiamės atnaujinti kiekvienais metais, tačiau ryškesni pokyčiai matomi tik po ilgesnio laiko", – aiškino pašnekovė.

Šiuo metu Danės slėnio oazėje eksponuojama per 3 tūkst. taksonų augalų.

Reikia skubėti džiaugtis

Specialistė apgailestavo, jog ne kartą Botanikos sodas yra nukentėjęs ir nuo ilgapirščių, kurie nepasivargino išsikasti retesnių rūšių augalų.

Pasak R.Goliakovienės, nors dabar apstu informacijos internete, galima pasitekti gausybę specializuotų leidinių, sode dirbantys specialistai sulaukia prašymų patarti, kaip prižiūrėti vieną ar kitą augalą.

Pašnekovės teigimu, žmonės neretai susigundo įmantriais sodinukais, nepaisydami, ar jie tinkami mūsų klimatui.

"Štai imasi auginti persikus, o po to klausia, kodėl jie neauga, miršta. Nenuostabu – ne mūsų tai augalas", – kalbėjo moteris.

Norintieji pasigrožėti pirmaisiais atgimusios gamtos žiedais turėtų nedelsti, jie savo grožiu dalysis nebeilgai – kai kurie jų švyti kiek ilgiau nei savaitę, kiti – vos keletą dienų.

Pasak R.Goliakovienės, šiuo metu gamtos pokyčiai – labai spartūs.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų