Pažintis su kaimynais prasidės nuo legendinio miuziklo

Kauno valstybiniame muzikiniame teatre – Baltarusijos nacionalinio muzikinio teatro gastrolės, per kurias kaimyninėje šalyje gyvenantys menininkai parodys garsųjį Leonardo Bernsteino miuziklą „Vestsaido istorija“.

L.Bernsteino „Vestsaido istorija“ („WestSide Story“) Baltarusijos teatro istorijoje – ypatingas įvykis, nes tai pirmasis pasaulinio lygio miuziklas kaimyninėje šalyje, pastatytas pagal legalią licenciją.

Spektaklio premjera buvo unikali ir todėl, kad Baltarusijos nacionaliniam muzikiniam teatrui buvo leista pakartoti pirmąjį autorinį pastatymą: originali režisūra ir choreografija, pagrįsta Jerome Robbins interpretacijos koncepcija.

Spektakliui sukurti sutelktos geriausios teatro pajėgos, nuveiktas nemenkas darbas atrenkant pagrindinių vaidmenų atlikėjus. Didžiulis iššūkis buvo ir teatro baleto, ir choro kolektyvams, o išmokti ir surepetuoti originalią miuziklo choreografiją jiems padėjo filipinietis choreografas Jasonas Garsia Ignasio.

Baltarusijos spauda premjerą sutiko itin palankiais straipsniais, pabrėždami tokio lygio spektaklio reikšmingumą ir girdami meninį kolektyvą ne tik už drąsą imtis veikalo, bet ir puikiai jiems įveikus sudėtingą miuziklo medžiagą.

Vienas geriausių pastatymų – simbolinė ir Baltarusijos nacionalinio muzikinio teatro premjera Kaune. Kūrybinis bendradarbiavimas su šiandienos teatro vadovybe užsimezgė baltarusių iniciatyva šiais metais, kai baltarusiai viešėjo „Operetės Kauno pilyje“ renginiuose.

Išsivežę namo gerų emocijų ir ypatingų įspūdžių, baltarusiai panoro kauniečiams parodyti ir savo teatro spektaklį.

Atvežama repertuaro puošmena – naujausia Baltarusijos nacionalinio muzikinio teatro premjera: miuziklas „Vestsaido istorija“ publikai buvo pristatytas tik šiemet gegužę.

Svečiai šiuo spektakliu tikisi patraukti įvairių kartų L.Bernsteino muzikos gerbėjų dėmesį, jų manymu, jaunimo neturėtų išgąsdinti, kad spektaklyje bus dainuojama ir kalbama rusiškai. Muzikos kalba – universali, įsitikinę menininkai iš kaimyninės Baltarusijos.


Įrašytas į aukso fondą

Mintis sukurti pjesę apie šiuolaikinius Romeo ir Džuljetą dramaturgui J.Robinui ir kompozitoriui L.Bernsteinui kilo dar 1949-aisiais. Tuomet pagausėjo puertorikiečių emigracija į turtingąją Ameriką. Dalis JAV jaunimo atvykėlius sutiko nusiteikę priešiškai, ir šis antagonizmas, ne sykį sukėlęs muštynių, smurto, šiurkščių susidūrimų, paskatino sukurti „Vestsaido istoriją“.

Tai pirmasis miuziklas, iškėlęs aktualias to meto amerikiečių jaunimo problemas, itin subtiliai pasakojęs apie tragišką dviejų mylinčių širdžių – puertorikietės Marijos ir amerikiečio Tonio – likimą.

Po premjeros Niujorke 1957-aisiais ir ypač po puikios ekranizacijos 1961-aisiais „Vestsaido istorija“ tapo garsiu miuziklu didžiosiose Amerikos, vėliau ir Europos scenose. O žymūs pasaulio balsai – ispanas Chose Kareras ir Naujojoje Zelandijoje gimusi Kiri Te Kanava, diriguojant pačiam kūrinio autoriui L.Bernsteinui, padarė tokį gerą šio veikalo įrašą, kad iki šiol jis atstovauja muzikinės fonotekos aukso fondui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių