Pereiti į pagrindinį turinį

Lietuva gali dalyvauti JT paramos misijoje Centrinės Afrikos Respublikoje

2014-01-09 16:28
BNS inf.
Reuters nuotr.

Lietuva svarsto Prancūzijos kvietimą prisijungti prie Jungtinių Tautų (JT) misijos Centrinės Afrikos Respublikoje, kuria siekiama stabilizuoti padėtį šioje valstybėje, ketvirtadienį informavo Krašto apsaugos ministerija (KAM).

Lietuvos karių dalyvavimui šioje misijoje būtų reikalingas Seimo mandatas.

Šiuo metu Seimas yra suteikęs mandatą Lietuvos kariams dalyvauti trijose NATO vadovaujamose operacijose: Afganistane, Kosove ir kovos su piratavimu operacijoje „Vandenyno skydas“ bei Europos Sąjungos vadovaujamoje kovos su piratavimu operacijoje „Atalanta“ prie Somalio krantų. Lietuvos kariai taip pat dalyvauja ir ES mokymo misijoje Malyje.

KAM teigimu, kvietimą prisijungti prie misijos Centrinės Afrikos Respublikoje Lietuva gavo 2013 metų gruodžio pabaigoje.

Dėl įvykių Centrinės Afrikos Respublikoje 2013 metų gruodžio 5 dieną JT Saugumo Taryba priėmė rezoliuciją, kuria suteikė 12 mėnesių mandatą Afrikos Sąjungos vadovaujamai tarptautinei paramos misijai. JT Saugumo Tarybos rezoliucija taip pat leido Centrinės Afrikos Respublikoje dislokuoti Prancūzijos pajėgas, kurios padės Afrikos Sąjungai įgyvendinti JT mandatą. Šiuo metu Centrinės Afrikos Respublikoje dislokuota 4,5 tūkst. karių iš Afrikos valstybių ir 1600 Prancūzijos karių.

Kariniai neramumai ir smurtas prieš civilius gyventojus Centrinės Afrikos Respublikoje prasidėjo 2013 metų kovą, kai buvęs sukilėlių lyderis Michelis Djotodia (Mišelis Džotodija) paėmė valdžią ir privertė buvusį prezidentą Francois Bozize (Fransua Bozizę) bėgti iš šalies. JT teigimu, humanitarinė situacija šalyje intensyviai blogėja, pabėgėlių skaičius per metus išaugo dvigubai ir pasiekė 935 tūkstančius. Apie 60 proc. pabėgėlių yra vaikai. Vien šalies sostinę Bangui paliko jau pusė jos gyventojų - 500 tūkst. žmonių. JT misija siekiama apsaugoti Centrinės Afrikos Respublikos civilius gyventojus ir sudaryti sąlygas humanitarinei pagalbai teikti.

Europos Sąjunga (ES), remdama šią JT misiją, yra priėmusi sprendimą jai skirti 50 mln. eurų. Sausio 10 dieną ES ambasadoriai Politikos ir saugumo komitete diskutuos dėl galimo ES trumpalaikio karinio įsitraukimo.

Lietuva nuo 2013 metų sausio 1 dienos pradėjo darbą Jungtinių Tautų Saugumo Taryboje, kuriai pagal tarptautinę teisę tenka pagrindinė atsakomybė už tarptautinės taikos ir saugumo palaikymą pasaulyje. Lietuva Saugumo Taryboje dirbs 2014 ir 2015 metais.

Nuo sausio 1 dienos Lietuva perėmė pirmininkavimą Saugumo Tarybos Kovos su terorizmu komitetui bei atitinkamai darbo grupei ir ėmėsi vadovauti naujai įsteigtam Sankcijų komitetui Centrinės Afrikos Respublikai. Vasario mėnesį Lietuva pirmininkaus visai institucijai.

Lietuva yra viena iš 10 nenuolatinių narių. Saugumo Taryboje Jungtinės Valstijos, Kinija, Rusija, Prancūzija ir Didžioji Britanija yra nuolatinės narės, jos turi veto teisę.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų