Seimo pirmininkė tikisi racionalių kompromisų (interviu)

Kovo 10-ąją prasidedančioje Seimo pavasario sesijoje parlamentarų laukia karštos diskusijos dėl mokesčių, valstybės valdymo ir kitų reformų. Ar tarpusavio ginčuose paskendę politikai susitars?

Reikės ieškoti sutarimo, bet, pabrėžia Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen, ne tokio, kuris jas paverstų tik kosmetiniais pakeitimais.

Su šalies saugumu susiję teisės aktai, žmogaus teisių klausimai, mokesčių ir valstybės valdymo reformos, žvalgybos kontrolieriaus ir kiti svarbūs skyrimai – šiuos projektus kaip prioritetinius Seimo pavasario sesijoje interviu „Kauno dienai“ įvardijo Seimo pirmininkė V. Čmilytė-Nielsen.

Saugumo klausimai

– Kuriuos Seimo pavasario sesijos projektus vertinate kaip svarbiausius?

– Visus, susijusius su šalies saugumu, – reikalingus teisės aktus tiek dėl mūsų sąjungininkų įsikūrimo, tiek dėl vidinių pokyčių stiprinant pilietinio pasipriešinimo pagrindus.

Akivaizdu, patekau po karšta emocijų ranka ir nepagrįstai buvau pasirinkta taikiniu istorijoje, su kuria esu visiškai nesusijusi.

Taip pat svarbios pradėtos reformos, bus sprendžiama, ar (kaip) jos bus įgyvendintos. Bus ne vienas žmogaus teisių klausimas. Pastarosiomis savaitėmis matyti, kaip svarbu skirti žvalgybos kontrolierius. Beje, svarbių skyrimų bus ir daugiau.

– Ar tikitės, kad pavasario sesijoje mokesčių reformos paketą pavyks ne tik pateikti, bet ir priimti? Ar pagal dabartinę projektų svarstymo su koalicijos partneriais eigą vis dar tikėtina, kad tai bus reforma, o ne kosmetinis papudravimas?

– Į mokesčių sistemos pertvarkos detales dabar nenorėčiau gilintis, nes dėl jų dar bus diskutuojama. Tačiau tikiu, kad pakeitimai bus priimti, jie bus tokie, kokie yra saugiausi šiuo metu, kai yra tiek išorinių grėsmių ir sunkiai apibrėžta ateitis.

Vis dėlto sveikintina, kad numatyti pertvarkos akcentai, svarbu, kad pakeitimai netaptų papildoma našta dirbantiems ir kuriantiems verslus, kad nebūtų pernelyg netolygus pajamų apmokestinimas. Jeigu pavyks dėl to susitarti, tikiu, pertvarkai reikalingi įstatymai bus priimti.

– Koks valstybės tarnybos pertvarkos paketo likimas? Ar pavasario sesijoje jį priimsite? Ar iš didelių užmojų vėl liks tik kosmetiniai pakeitimai?

– Laukia ne mažiau karštos diskusijos, tikiuosi racionalių kompromisų. Būtų nerimta, jeigu jų paieška reformą paverstų tik kosmetiniais pakeitimais.

Kita vertus, pagal tai, kiek visose kadencijose būta kalbų apie poreikį efektyvinti valstybės tarnybą, akivaizdu, kad tai yra sudėtinga sritis,  bet to ankstesnės Vyriausybės nesiėmė.

Civilinė sąjunga

– Kokie sesijos projektai gali susilaukti daugiausia prieštaravimų? Ar bandysite grįžti prie civilinės sąjungos įstatymo?

– Koalicijai tai aktualu, šis klausimas bus pavasario sesijoje. Prieštaravimų gali būti ir dėl anksčiau minėtų reformų.

– Dėl dabar jau buvusio parlamentaro Kristijono Bartoševičiaus, priklausiusio Tėvynės sąjungai-Krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijai, skandalo opozicija neatmeta apkaltos jums ir TS-LKD frakcijos seniūnei Radvilei Morkūnaitei-Mikulėnienei galimybės. Ar manote, kad viską padarėte deramai? Gal dabar, žvelgdama iš jau šiokios tokios laiko perspektyvos, manote, jog kažką reikėjo padaryti kitaip, kad visuomenėje nekiltų Seimo reakcijų į tokį beprecedentį skandalą?

Akivaizdu, kad patekau po karšta emocijų ranka ir nepagrįstai buvau pasirinkta taikiniu istorijoje, su kuria esu visiškai nesusijusi. Įtarimai pareikšti ne mūsų partijos nariui, informacija jam taip pat nukeliavo ne iš manęs. Nekeičiu nuomonės, kad opozicija šią istoriją mėgino išnaudoti savivaldos rinkimams. Iš jų rezultatų matyti, kad nelabai pavyko.

Rezultatai nenuvylė

– Merų rinkimuose žmonės menkai balsavo už Seimo narius, šįsyk taip gausiai kandidatavusius į merus. Iš 26-ių penki dar kausis antrame ture, du iš trijų išrinktų vienmandatėse apygardose – valdančiųjų atstovai. Jų sėkmės atveju neliktų valdančiosios daugumos. Ar keliant kandidatus buvo svarstoma tokia tikimybė? Kaip, jūsų prognozėmis, tuomet vyktų Seimo darbas?

– Nemanau, kad visi trys valdančiosios koalicijos parlamentarai laimės antruose turuose, bent jau Elektrėnuose tikiuosi Liberalų sąjūdžio kandidato pergalės.

Todėl, jeigu dauguma ir susilpnėtų, tai nežymiai. Netrukus matysime, koks bus Seimas po antrojo merų rinkimų turo. Manau, labai Seimo darbo nepakeis.

– Ar nemanote, kad Seimo priimtos įstatymų pataisos dėl komitetų registravimo, eliminavusios du trečdalius potencialių konkurentų partijoms, buvo pernelyg skubotos?

Karšta: Seimas pavasario sesijoje imsis klausimų, kurie neabejotinai susilauks daug karštų diskusijų – mokesčių ir valstybės tarnybos reformų, civilinės sąjungos įstatymo projekto, svarbių skyrimų. (P. Paleckio/BNS nuotr.)

– Pakeitimai priimti siekiant labiau suvienodinti atsakomybę rinkėjams. Tie komitetai, kurie tokios atsakomybės nevengia, sugebėjo išlikti ir pasirodė tikrai neblogai. Vienadieniai dariniai, susibėgę prieš rinkimus, o po jų išsibarstę ir taip nusimetę įsipareigojimus, natūralu, neišgyveno. Manau, dėl to rinkėjai tik laimėjo.

– Savivaldybių tarybų rinkimuose valdančiosios partijos gavo mažiau mandatų nei opozicinės. Žinoma, iš dalies tai lemia savivaldos rinkimų specifika. Vis dėlto, kaip manote, gal čia iš dalies ir ženklas, kad Seimo valdančioji dauguma žmones nuvylė?

– Valdančiojoje daugumoje yra trys partijos, opozicijoje – daugiau, o skaičiuojant visas partijas, kuriose yra bent po vieną Seimo narį, susidarytų net aštuonios. Todėl savivaldos rinkimų rezultatų tikrai nevertinu kaip išskirtinio ženklo.

Liberalų sąjūdis pagerino visus rezultatus – ir bendrą mandatų nuo 120 iki 139, ir gautų balsų, ir pirmame ture laimėjusių merų skaičių. Taip, norėtųsi geresnių kai kurių didmiesčių rezultatų, bet ir juose balsų gauta daugiau, tad tai yra aiški paskata tęsti darbą.

Koalicijos kolegų rezultatų vertinti nenorėčiau, tegul jie patys įvertina, ką jiems rinkėjai norėjo pasakyti.


Vyriausybė teikia apie 100 projektų

Vyriausybė patvirtino Seimo pavasario sesijai siūlomų svarstyti teisės aktų projektų sąrašą – iš viso 92 iniciatyvas.

Tarp prioritetų – socialiai pažeidžiamų visuomenės grupių įgalinimas. Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos rengia naują Socialinių paslaugų įstatymo redakciją, kuria bus siūloma įtvirtinti laikinąjį atokvėpį kaip atskirą specialiąją socialinę paslaugą, Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo pakeitimais – didinti minimalias socialinio draudimo motinystės, tėvystės, vaiko priežiūros išmokas, patikslinti ligos išmokų mokėjimo  asmenims, besigydantiems nuo priklausomybių ir slaugantiems sergančius asmenis, nuostatas. Užimtumo įstatymo ir susijusių įstatymų pakeitimais bus siūloma Seimui apsispręsti dėl veiksmingesnių, proporcingesnių ir labiau atgrasančių sankcijų už nelegalų ir nedeklaruotą darbą, nelegalų užsieniečių įdarbinimą.

Esamos geopolitinės situacijos kontekste valstybės saugumui Vyriausybė ir toliau skiria ypač daug dėmesio. Valstybės sienos, jos apsaugos ir susijusių įstatymų pakeitimais, siūlomais Vidaus reikalų ministerijos, siekiama stiprinti sienos apsaugą ir kontrolę, užkirsti kelią piktnaudžiauti sienų valdymo ir prieglobsčio sistema, efektyviai valdyti migracijos srautus, mažinti administracinę ir finansinę naštą VSAT.

Užsienio reikalų ministerijos rengiamais Tarptautinių sankcijų įstatymo pakeitimais bus siūloma įtvirtinti galimybę Lietuvos teisės aktais nustatyti konkrečias ribojamąsias priemones reaguojant į agresiją Ukrainoje, taip pat numatyti poveikio priemones juridiniams asmenims už sankcijų pažeidimus.

Svarbios Vyriausybės iniciatyvos bus teikiamos siekiant visuomenės sveikatos gerinimo, aukštesnės gydymo įstaigų paslaugų kokybės ir gydytojams tenkančios administracinės naštos mažinimo, efektyvesnės ir paciento poreikiams palankesnės vaistų kontrolės – į tai orientuoti Sveikatos apsaugos ministerijos rengiami Sveikatos sistemos įstatymo ir lydinčiųjų įstatymų, Sveikatos draudimo įstatymo pakeitimai, taip pat Farmacijos įstatymo pakeitimai, Ilgalaikės priežiūros įstatymo ir lydinčiųjų įstatymų pakeitimai.

Ekonomikos ir inovacijos ministerija (EIM) parengė Valstybės informacinių išteklių valdymo ir poįstatyminių teisės aktų pakeitimus – šiuo paketu bus siūloma įvirtinti naują šių išteklių valdymo modelį, užtikrinsiantį kokybiškesnį valstybės duomenų valdymą ir sudarantį sąlygas kokybiškai naujai institucijų skaitmeninei darbotvarkei.

Bus teikiami Miškų įstatymo pakeitimai, siūlantys užtikrinti tvaresnę, gamtos vertybių apsaugai palankią miškininkystę, Aplinkos ministerija  taip pat rengia Aplinkos apsaugos departamento pareigūnų įgaliojimus, siūlančius praplėsti Aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės įstatymo pakeitimus, Žemės įstatymo pakeitimo ir poįstatyminių teisės aktų pakeitimo projektą, kuriuo bus siekiama įgyvendinti tolesnį žemės reformos etapą.

Asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymo pakeitimo projektu Teisingumo ministerija siūlo viešųjų konsultacijų metu identifikuotų įstatymų nuostatų taikymo problemų, įskaitant ir klausimus dėl asmens duomenų apsaugos reikalavimų žurnalistinėje veikloje, sprendimus.

Tarp svarbiausių Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos būsimoje sesijoje teiksimų įstatymų pakeitimo projektų – Neformaliojo suaugusiųjų švietimo ir tęstinio mokymosi įstatymų papildymai.

Mokestinių pasiūlymų paketu bus keliamas tikslas prisidėti prie teisingesnės, efektyvesnės ir prognozuojamos mokesčių sistemos plėtros, pažangių investicijų skatinimo, savivaldybių finansinio savarankiškumo didinimo ir aplinkosauginių tikslų įgyvendinimo.

Pavasario sesijoje Vyriausybė siūlo valstybės tarnybos pertvarkos paketą, kuris yra vienas iš penkių šios Vyriausybės strateginių tikslų, Kelių transporto kodekso pakeitimus, numatančius tolimojo susisiekimo sistemos tobulinimus, Baudžiamojo kodekso pakeitimus, sistemiškai subalansuojančius bausmių proporcingumą ir kitus pakeitimus. Bus teikiami projektai, susiję su Vietos savivaldos įstatymo naujos redakcijos tinkamu įgyvendinimu, ir kiti projektai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nori racionalumo, kompromisų? O jūs patys?

Nori racionalumo, kompromisų? O jūs patys? portretas
O kodėl rinkimų naktį mokesčių mokėtojų išlaikoma LRT neslėpė nešališkumo: konservatoriai, „laisvūnai" ar liberalai buvo kalbinami itin pagarbiai, o kai kuriuos kitus bandyta pažeminti.

Jokių

Jokių portretas
Komprimisų, Tik išrinkti negirdėjote ir negirdite didžiossios dalies tautos, naikinate tapatybę, valstybinę kalbą, "karpote" Konstituciją, slavinant Tėvynę, sau dalindamiesi ordinus ir nuopelnus. Neleisime mūsų vaikų ir anūkų atiduoti į narkoprekeivių, pedofilų grupuočių rankas. Pirmininke, ką Jums reiškia TĖVYNĖ, ką reiškia LIETUVA? Apsimelavusi esate, nesate joks autoritetas...

ei ei

ei ei portretas
o kodėl Bidonas vakar blokavo Rusijos nusikaltimų Ukrainoje faktų pateikimą Hagos tribunolui? Kokiu čia šonu išeina ir kaip ta suprast?
VISI KOMENTARAI 28

Galerijos

Daugiau straipsnių