V. Čmilytė-Nielsen paaiškino, kodėl nori atsisakyti visą parą trunkančios apsaugos

  • Teksto dydis:

Siūloma, kad kiti vadovybei priskiriami asmenys būtų saugomi užsienio vizitų, oficialių susitikimų metu ir kai tiesiogiai vykdo funkcijas, dėl kurių jiems skirta apsauga, praneša LNK.

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen ir premjerė Ingrida Šimonytė nori atsisakyti visą parą trunkančios apsaugos.

Jos registravo Vadovybės apsaugos įstatymo pataisą, kad 24 valandas per parą būtų saugomas tik prezidentas, o kiti vadovybei priskiriami asmenys būtų saugomi užsienio vizitų, oficialių susitikimų metu ir kai tiesiogiai vykdo funkcijas, dėl kurių jiems skirta apsauga.

„Vadovybės apsaugos tarnyba yra tos pačios komandos žmonės ir jie tikrai yra labai profesionalūs, tačiau savo dienotvarkę planuoju aš pati“, – šypsojosi Seimo pirmininkė.

Seimo pirmininkė ir premjerė norėtų, kad tvarka, susijusi su Vadovybės apsauga, būtų paprastesnė, nei yra dabar.

„Mintis gimė, nes nutarėme, kad galėtų ši tvarka (Vadovybės apsaugos – red. past.) būti paprastesnė, labiau susieta su oficialiomis pareigomis, oficialiais vizitais ir susitikimais. Tiek ministras pirmininkas, tiek Seimo pirmininkas nebebūtų saugomi 24 val. per parą, bet būtų saugomi susiejus tai su tiesiogiai vykdomomis oficialiomis pareigomis arba su grėsmės lygiu, kuris irgi gali kisti“, – teigė V. Čmilytė-Nielsen.

Seimo pirmininkė teigė nei karto nejutusi grėsmės per visą laiką, kol eina šias pareigas. 

Tiek Seimo pirmininkė, tiek premjerė oficialias pareigas atlieka didžiąją laiko dalį, tad pritarus siūlymui drastiškų pakitimų nebūtų.

„Būna laisvo laiko ir savaitgaliais, laisvalaikis nėra toks ilgas, bet mano atveju yra laiko pabūti su šeima, būna ir laisvų vakarų, ankstyvas rytas, bet didžioji dalis laiko yra praleidžiama vykdant oficialias pareigas, todėl pokyčiai, pritarus mūsų siūlymui, matyt, nebūtų drastiški. Didžiąją laiko dalį neabejotinai mes ir tie žmonės, kurie ateityje bus ministrais pirmininkais ir Seimo pirmininkais, vis tiek praleis būdami saugomi“, – aiškino Seimo pirmininkė.

Siūlymas nesusijęs su asmeninėmis pirmininkės priežastimis. Anot V. Čmilytės-Nielsen, kaimyninėse šalyse Seimo pirmininkai apskritai nėra saugomi, tad ir Lietuva galėtų pasekti šiuo pavyzdžiu.

Daugumoje šalių pirmininkai apskritai nėra saugomi.

„Galvodama apie tokią galimą iniciatyvą galvojau ne apie save kaip Seimo pirmininkę, bet apskritai apie tai, kaip man atrodo Parlamento pirmininkas galėtų būti saugomas. Kiek man teko bendrauti per šiuos pusantrų metų su pirmininkais iš kitų ES parlamentų, daugumoje šalių, ypač tose, kurios yra mūsų regione: kaimynai estai, šiaurės šalių atstovai, apskritai pirmininkai nėra saugomi. Manau, kad tai parodo, jog galima šiek tiek supaprastinti tvarką“, – teigė V. Čmilytė-Nielsen.

Pirmininkę saugantys pareigūnai – profesionalai ir neturėjo įtakos šiam siūlymui, tikino ji.

„Nesakyčiau, kad patyriau kažkokių nepatogumų, nes tarnybos pareigūnai yra nepaprastai profesionalūs ir tikrai su kiekvienu iš jų yra malonumas dirbti kartu. Šitas siūlymas susijęs su tuo, kad tvarka galėtų būti paprastesnė, mažiau resursų reikalaujanti“, – pasikartojo Seimo pirmininkė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Privatumo yra pakankamai paliekama, namuose mes esame kaip ir įprastai, nesakyčiau, kad taip dramatiškai viskas kinta tapus Seimo pirmininke“, – šypsojosi V. Čmilytė-Nielsen.

Pagal dabartinę tvarką, apsauga Seimo pirmininkę lydi net ir per atostogas.

Norėtųsi, kad Lietuva būtų vakarietiška ir šiaurietiška šalis, kur galioja racionalus ir paprastesnis požiūris į daugelį dalykų.

„Oficialių atostogų Seimo pirmininkas neturi. Yra pertraukos tarp sesijų ir per pertraukas tarp sesijų planuojamas laikas savarankiškai, tačiau aš iš savo patirties jau matau, kad laikas tarp sesijų dažnu atveju tampa intensyvesniu, nes galima ir ruoštis sesijai, ir planuoti daug susitikimų. Tarnybos pareigūnai į atostogas visada važiuoja kartu. Nei Seimo pirmininkas, nei ministras pirmininkas nelydimi apsaugos pagal dabartinį reglamentavimą negali išvykti“, – kalbėjo V. Čmilytė-Nielsen.

Be įstatymo pakeitimo bent iš dalies atsisakyti suteiktos apsaugos nėra įmanoma. Seimo pirmininkė ir premjerė siūlymą teikė pasitarusios. 

„Tai nėra susiję su kažkokiomis asmeninėmis preferencijomis ar juo labiau tuo, kad esame moterys. Tai yra susiję su tuo, kad norėtųsi, kad Lietuva būtų vakarietiška ir šiaurietiška šalis, kur galioja racionalus ir paprastesnis požiūris į daugelį dalykų, tame tarpe ir į vadovų apsaugą ar tam tikras ceremonijas, labai aiškiai atskiriant, kurios iš jų – būtinos, o kurios perteklinės“, – sakė Seimo pirmininkė.

Iškilus grėsmei būtų galima grįžti prie 24 val. per parą trunkančios apsaugos.

„Mūsų siūlomame įstatyme yra labai aiški nuostata, kad reikėtų vertinti kylančias grėsmes. Saugikliai tikrai yra sudėti ir dabartiniam laikotarpiui, ir bet kuriam kitam žvelgiant į ateitį“, – tvirtino V. Čmilytė-Nielsen.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kgpistų gmo

Kgpistų gmo portretas
Eik LAUK!

šiaip

šiaip portretas
Ji visada savo vietoje, kultūringa.

CLEN

CLEN portretas
Sita galva kraipo, CELKA vis vaidina. KGBisto sekla ..
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių