„Amnesty International“ kirčiai Lietuvai: stabdykite apgręžimo politiką, paleiskite migrantus

Žmogaus teisių gynimo organizacija „Amnesty International“ pirmadienį sukritikavo Lietuvos pareigūnų veiksmus tvarkantis su pernai kilusia migracijos krize ir pasiūlė sustabdyti apgręžimo politiką, paleisti visus prieglobsčio prašytojus ir neteisėtus migrantus.

Organizacijos rekomendacijose Lietuva raginama „nedelsiant sustabdyti pabėgėlių ir migrantų apgręžimą į Baltarusiją ir užtikrinti, kad būtų laikomasi negrąžinimo principo, tai yra niekas nebūtų perkeltas į vietą, kurioje jam grėstų realus persekiojimo ar kitų rimtų žmogaus teisių pažeidimų pavojus arba kur jam grėstų tolesnis grąžinimas“.

„Amnesty International“ taip pat ragina „nedelsiant paleisti visus prieglobsčio prašytojus ir neteisėtus migrantus, kurie buvo savavališkai sulaikyti, įskaitant tuos, kurie buvo sulaikyti pagal laikino apgyvendinimo principą ir užtikrinti jų laisvę bei laisvę judėti Lietuvoje, nebent būtų įrodyta, kad jų teises ribojančios priemonės yra būtinos ir proporcingos atsižvelgiant į kiekvieno konkretaus atvejo aplinkybes“.

Organizacijos Europos regiono direktorius Nilsas Muižniekas ataskaitoje teigė, kad migrantai Lietuvoje „buvo ištisus mėnesius neteisėtai laikomi pasibaisėtinomis sąlygomis ir patyrė fizinį ir psichologinį smurtą bei kitokį žeminantį elgesį“.

Scanpix nuotr.

„Visi šiuose sulaikymo centruose sulaikyti asmenys privalo būti nedelsiant paleisti ir turėti galimybę pasinaudoti sąžininga prieglobsčio procedūra“, – sakė jis.

Ataskaita rėmėsi duomenimis gautais, „Amnesty International“ atstovų vizito Lietuvoje metu 2021 metų lapkričio–2022 metų gegužės mėnesiais.

Visi šiuose sulaikymo centruose sulaikyti asmenys privalo būti nedelsiant paleisti ir turėti galimybę pasinaudoti sąžininga prieglobsčio procedūra.

Jie apklausė 47 migrantus, aplankė Medininkų ir Kybartų užsieniečių registracijos centrus (URC).

Iš viso pernai iš Baltarusijos į Lietuvą neteisėtai atvyko beveik 4,2 tūkst. migrantų, daugiausiai iš Artimųjų Rytų ir Afrikos šalių. Migrantų iš Baltarusijos antplūdį Lietuva vadina Minsko režimo hibridine ataka.

Nuo pernai rugpjūčio pasieniečiai apgręžė daugiau nei 10 tūkst. neteisėtai į Lietuvą bandžiusių patekti asmenų.

Neteisėta apgręžimo politika

Organizacija kritikuoja Lietuvos vykdomą migrantų atstūmimo politiką. Ataskaitoje teigiama, jog tokia politika yra neteisėta pagal tarptautinę teisę ir pagal ES teisės aktus.

„Visiškai nesilaikant Lietuvos įsipareigojimų pagal tarptautinę ir ES teisę, bandyta įteisinti nacionaliniais teisės aktais paremtą apgręžimo politiką. Pagal tarptautinę teisę ir ES teisės aktus apgręžimas visada yra neteisėtas“, – teigiama ataskaitoje.

Taip pat pažymima, kad pabėgėliai ir migrantai nuolat pranešdavo, jog Lietuvos institucijos ir pareigūnai naudojo apgaulę ir smurtą, kad vykdytų apgręžimą. Trys „Amnesty International“ kalbinti asmenys nurodė, kad Lietuvos pasieniečiai prieš migrantus naudojo elektrošoką.

„Jie įsodino mus į baltą furgoną, šešis sirus. Jis buvo labai mažas, todėl jame nebuvo vietos. Vienas iš vyrų turėjo gliukozės kiekio kraujyje problemų. Jis tai pasakė, vienas iš vyrų šiek tiek kalbėjo angliškai, todėl paprašė Lietuvos kariuomenės pagalbos. Jie sustabdė automobilį ir išlipę paklausė, kas turi problemų dėl gliukozės kiekio kraujyje“, – ataskaitoje cituojamas Adil įvardytas siras.

„Amnesty International“ taip pat pareiškė, kad tiek Medininkų, tiek Kybartų URC yra netinkami, ypač ilgam sulaikymo laikotarpiui, juose pabėgėliai ir migrantai buvo laikomi siaubingomis sąlygomis.

Organizacijos teigimu, centrams trūko išteklių, kad būtų užtikrintos tinkamos medicininės ir psichinės sveikatos priežiūros paslaugos, trūko gydytojų, psichologų ir socialinių darbuotojų.

Ji taip pat nurodė, kad Lietuvos valdžios institucijos nepaisė tinkamo prieglobsčio prašymų nagrinėjimo proceso, trukdė prieglobsčio prašytojams susipažinti su reikalingais įrodymais ir dažnai neužtikrino tinkamo vertimo žodžiu. Organizacija tokią teisinės pagalbos sistemą įvertino kaip apgaulę.

„Ši ad hoc sistema grindžiama pavojinga interesų konflikto rizika. Pabėgėliai ir migrantai nuolatos negauna pagalbos iš tariamai jiems padėti ir juos apginti samdomų teisininkų, kurie netgi kartais teisme veikia prieš juos. Ši apgaulė – tai dar viena kliūtis apsaugos siekiantiems žmonėms“, – pranešime cituojamas N. Muižnieks.

Ministrė: neįvertintas situacijos kontekstas

„Amnesty International“ pirmadienį pateiktoje ataskaitoje apie Lietuvos institucijų elgesį su neteisėtais migrantais neįvertintas situacijos kontekstas, sako vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

„Neįvertintas pačios situacijos kontekstas, nes tai nėra šiaip migracijos procesai ir tai nėra karo pabėgėliai, kurie bėga nuo karo ir visai kiti mechanizmai įsijungia, tai yra Baltarusijos režimo organizuota hibridinė ataka“, – žurnalistams Seime pirmadienį sakė vidaus reikalų ministrė.

Atsakydama į organizacijos kritiką, kad migrantai užsieniečių registracijos centruose buvo laikomi siaubingomis sąlygomis, A. Bilotaitė teigė, jog staiga kilus jų antplūdžiui rasti tinkamos infrastruktūros buvo neįmanoma.

„Ekstremali situacija nulemia tai, kai toks didžiulis skaičius žmonių vienu metu Baltarusijos režimo pagalba pateko į Lietuvą, ir žinoma, tos infrastruktūros nebuvo, viską reikėjo sukurti ir tikrai nebuvo taip paprasta rasti vietas, buvo ir įvairūs pasipriešinimai parenkant tam tikras vietas“, – teigė ministrė.

Ji taip pat teigė, jog ankstesnė prieglobsčio prašymų nagrinėjimo sistema suteikė galimybes piktnaudžiavimu.

„Ja tiesiog buvo labai lengva piktnaudžiauti, tokia su tam tikromis spragomis. Mes turėjome aiškiai pasakyti, kad mums reikia pokyčių, kad Baltarusijos režimo naudojami procesai nebūtų panaudoti prieš mus“, – sakė ministrė.

A. Bilotaitė atmetė organizacijos kritiką, jog migrantų apgręžimas yra neteisėtas pagal tarptautinę teisę ir ES teisės aktus.

„Procedūros veikia ir žmonės naudojasi tomis procedūromis, jos tikrai neprieštarauja ES reikalavimams“, –  tvirtino ji.

V. Bakas prakalbo apie teisiamųjų suolą dešiniųjų ministrams

Opozicijai priklausančios partijos „Vardan Lietuvos“ atstovas Vytautas Bakas teigia, kad dešiniųjų Vyriausybė turės atsakyti už veiksmus, sprendžiant praėjusiais metais kilusią neteisėtų migrantų krizę. Politikas net užsiminė apie teisiamųjų suolą atsakingiems Vyriausybės nariams.

„Jeigu teisinė valstybė suveiks – Danijos, berods, ir Italijos pavyzdžiu ministrai ėjo į teisiamųjų suolus. Aš tikiuosi, kad jūs ten atsisėsite, jei prokuratūra pradės tyrimus dėl visų šių epizodų, jūs turėsite sėstis į teisiamųjų suolą“, – po pirmadienį vykusio Seimo rytinio posėdžio sakė V. Bakas.

Emocingame pasisakyme politikas ragino parlamentarus susipažinti su pirmadienį pasirodžiusia žmogaus teisių gynimo organizacijos „Amnesty International“ pristatyta ataskaita, kurioje sukritikuoti Lietuvos veiksmai tvarkantis su pernai kilusia migracijos krize.

„Organizacija „Amnesty International“ dokumentavo prievartinį elgesį, kankinimus ir kitokį žiaurų elgesį, įskaitant seksualinį išnaudojimą ir žeminimą, perteklinį jėgos panaudojimą, šunų panaudojimą ir savavališką sulaikymą siaubingomis, pavojų sveikatai keliančiomis sąlygomis“, – iš Seimo tribūnos teigė V. Bakas.

„Čia kalbama apie fiktyvias prieglobsčio procedūras, minima tokia sąvoka kaip teisinė fikcija, kada iš pažiūros lyg yra sudarytos galimybės, bet žmonės negali pasinaudoti savo teisėmis. Rasiniai išpuoliai, apsaugininkų vykdomas bauginimas ir persekiojimas rasiniu pagrindu“, – „Amnesty International“ ataskaitoje aptariamus galimai padarytus pažeidimus vardino parlamentaras.

Ir už visa tai, akcentavo V. Bakas, yra atsakinga vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė bei premjerė Ingrida Šimonytė. 

„Jau dabar apie šią ataskaitą rašo tarptautinė spauda ir, aš manau, kad tai yra vienas didžiausių Lietuvos pažeminimų, prie kurio tiesiogiai prisidėjo ministrė Bilotaitė, premjerė“, – Seimo nariams sakė V. Bakas.

Pasibaisėjo V. Bako žodžiais A. Bilotaitei

Visgi praėjus kelioms minutėms po to, kai parlamentaras Seime reiškė priekaištus priemonėms, kurių Vyriausybė ėmėsi tvarkantis su Baltarusijos režimo sukelta migrantų krize, valdantieji pradėjo baisėtis V. Bako pareiškimais.

Kaip socialiniame tinkle rašė konservatorius Andrius Navickas, V. Bakas, išsakęs savo nuomonę dėl migrantų krizės valdymo, vėliau priėjęs prie ministrės A. Bilotaitės jai skyrė itin riebų epitetą – pavadino „nužmogėjusia kale“.

„Šiandienos neeilinis posėdis. Vytautas Bakas, Žmogaus teisių komiteto narys, kalba tribūnoje ir teigia, kad „Amnesty international“ pateikė skandalingą ataskaitą, kurioje išsakyti rimti kaltinimai dėl elgesio su migrantais Lietuvoje. Įsijautęs į pažadą visą valdžią pasodinti į kalėjimą. Normalus pasisakymas ir tikrai skatina įsigilinti į minėtą ataskaitą. (...) Tačiau pagrindinis dalykas vyksta po kelių minučių. Bakas pakyla prie tos Seimo vietos, kur sėdi Bilotaitė. Paprastai Seimo narių pareiškimus klauso nedaug žmonių, bet Bilotaitė liko išklausyti. Bakas prieina prie jos ir meta: „NUŽMOGĖJUSI KALĖ“. Matau, kaip ministrė pasijunta lyg gavusi kuoka per galvą. Deja, iš savo vietos mačiau tik sceną be detalių ir Agnės reakciją. Negirdėjau Bako žodžių, po kurių jis greitai pabėgo. Tačiau viską girdėjo šalia buvęs Linas Slušnys, kuris irgi buvo priblokštas ir negalėjo patikėti tuo, kas vyksta“, – feisbuke rašė politikas.

„Juk nesmogė, nepastūmė, neįdūrė peiliu, tik smurtavo žodžiais, o Lietuvoje tai esą normalu. Be to, visada galima pradėti ieškoti – o gal auka išprovokavo? Juk kraipė galvą Bakui kalbant, ne taip reagavo į jį, kaip jis norėjo. Jei pritariate pastariesiems dviem sakiniams, geriau iš karto išsidrauginkite, nes man tai dugnas. Tik bijau, kad krisime dar žemiau...“, – feisbuke piktinosi parlamentaras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

AKM

AKM portretas
O dar vakar rašė, kad pasenieciu turima ginkluote neatitinka.... Nato standartų! Ką tai galėtų reikšti?

Vytautas

Vytautas  portretas
Tai gal tada visai visus pasieniečius atleiskime? Kam jie reikalingi? Tegul gal eina tie nelegalai kur nori? Kam dar pinigus leisti?

Siųst juos paskui

Siųst juos paskui portretas
rusų laivą.Parazituojanti globalistų šaika,kurios tikslas muslimizuoti Europą.
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių