Lietuvoje – pratybos, kaip reaguoti į ekstremalų potvynį

Lietuvoje pirmadienį prasideda dešimties dienų trukmės pratybos, skirtos tobulinti institucijų reagavimą į ekstremalų potvynį.

Kaip informavo Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas (PAGD), per pratybas bus tikrinama, kaip valstybės institucijos pasirengusios dirbti šalyje paskelbus valstybės lygio ekstremaliąją situaciją, pavyzdžiui, potvynį: likviduoti jo padarinius, koordinuoti žmonių paiešką, gelbėjimą ir skubų iškeldinimą iš apsemtų teritorijų, organizuoti jų aprūpinimą geriamuoju vandeniu, maistu, užtikrinti būtiną energijos tiekimą ir pasirūpinti kitomis gyventojų apsaugos priemonėmis.

Pratybose dalyvaus daugiau kaip 100 atstovų iš visų šalies ministerijų, kitų institucijų, taip pat 12-kos savivaldybių ekstremaliųjų situacijų operacijų centrų nariai.

Lapkričio 5–13 dienomis vyks parengiamasis pratybų etapas, jo metu savivaldybės, iš PAGD gavusios Hidrometeorologijos tarnybos informaciją apie nesiliaujančius kritulius ir prasidedantį potvynį, priims sprendimus dėl ekstremaliosios situacijos valdymo.

Aktyvioji pratybų fazė planuojama lapkričio 14–15 dienomis. Jos metu departamente veiks Valstybės ekstremaliųjų situacijų operacijų centras, o valstybės ir savivaldybės institucijose – institucijų ekstremaliųjų situacijų operacijų centrai.

Vyriausybei paskelbus valstybės lygio ekstremaliąją situaciją dėl potvynio padarinių, premjero paskirtas operacijų vadovas vadovaus ekstremaliosios situacijos likvidavimui, jos padarinių šalinimui, gyventojų ir turto apsaugos ir gelbėjimo veiksmams.

PAGD direktoriaus pavaduotojas Mindaugas Kanapickas sako, kad pratybose svarbiausia patikrinti institucijų pasirengimą atlikti teisės aktuose numatytas funkcijas, įvertinti galimybes keistis informacija, patikrinti, kaip apie gresiančią nelaimę pasirengta perspėti ir informuoti gyventojus, valstybės ir savivaldybių institucijas, įstaigas ir įmones bei „tobulinti valstybės institucijų ekstremaliųjų situacijų valdymo įgūdžius“.

Pratybose taip pat bus demonstruojami bendri Lietuvos, Latvijos ir Estijos ugniagesių-gelbėtojų pajėgumai perpumpuoti didžiulį vandens kiekį iš apsemtų teritorijų. Šiam tikslui 2009-aisiais įsteigtas modulis „BaltFloodCombat“.


Šiame straipsnyje: potvynispratybosPAGD

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių