Skamba kaip anekdotas: tėvai pateisino visas vaiko praleistas pamokas – net tas, kurios bus ateityje

  • Teksto dydis:

Pamokų nelankymas – viena opiausių švietimo problemų. Skaičiuojama, kad beveik kas penktas mokinys praleidžia daugiau kaip po 100 pamokų per metus. Kol kas pateisinti neribotą kiekį praleistų pamokų gali ir tėvai, bet netrukus tvarka pasikeis. Apie Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos siūlymus bei naujoves LNK žurnalistė kalbėjosi su viceministru Ramūnu Skaudžiumi.

„Tėvai, manau, gali pateisinti praleistas vaiko pamokas, nes jie yra tėvai“, – sakė gatvėje užkalbinta pašnekovė.

„Penkios dienos? Daugoka, manau. Patys tėvai pateisina praleistas pamokas, o paskui reikalauja gerų rezultatų, papildomų konsultacijų, kad su vaiku būtų dirbama. Mano nuomone, papildomos konsultacijos turėtų būti skiriamos dėl ligos pamokas praleidusiems mokiniams. Bet ne tiems, kurie piktybiškai praleidžia jas arba tiesiog su tėvais išvažiuoja poilsiauti mokslo metų laikotarpiu“, – porino kita pašnekovė.

„Penkios dienos – daug. Per mėnesį išeina viena savaitė. Užtektų, kad vaikui susirgus, sunegalavus, tėvai galėtų patys pateisinti kokias tris dienas per mėnesį ir kad nereikėtų kreiptis į gydytojus, kai paprastas peršalimas, temperatūra“, – teigė kalbinta pora.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Kokia tvarka yra dabar – kiek praleistų pamokų gali pateisinti tėvai?

– Šiuo metu galiojanti tvarka sako, kad tėvai gali pateisinti neribotą skaičių pamokų. Skamba kaip anekdotas, bet yra buvę, kai tėvas parašo raštelį, jog pateisina visas vaiko praleistas pamokas ir taip pat tas, kurias dar praleis ateityje.

Šiuo metu tėvai gali pateisinti neribotą skaičių pamokų. Skamba kaip anekdotas.

 

– Kokių ėmėtės pokyčių kartu su Sveikatos apsaugos ministerija (SAM)?

– Mūsų tikslas yra nustatyti tam tikrą pamokų skaičių, kurį gali pateisinti tėvai. O paskui jau turėtų įsijungti sistema. Jeigu tai yra dėl ligos, tuomet turėtų būti pažyma iš gydymo įstaigos. Todėl diskutuojame su SAM, kad nebūtų papildomai apkraunami gydytojai, tačiau kad užtikrintume pamokų lankomumą.

– Kiek siūlote leisti pateisinti dienų patiems tėvams, nereikalaujant gydytojo pažymos?

– Esame sutarę su SAM, kad bus penkios dienos. Mes norėtume mažesnio jų skaičiaus, bet SAM, siekdama apsaugoti pirminio lygio sveikatos priežiūros įstaigas nuo nereikalingo kreipimosi ir papildomo darbo krūvio, vis dėlto siūlo nustatyti daugiau dienų. Taigi radome kompromisą – penkias dienas.

– Ar tėvai turėtų nurodyti priežastis, dėl ko vaikas praleido pamokas?

– Lietuvos gimnazijų asociacijos vadovai sako, kad svarbiausia žinoti, kur yra vaikas. Pateisinama priežastis gali būti liga, artimųjų netektys, dalyvavimas kitoje ugdymo veikloje, susijusioje su olimpiadomis ar su sporto renginiais. Siekiama nulis tolerancijos dėl nepateisinamų pamokų. Ir tėvai neturėtų tuo piktnaudžiauti. Stebime tendenciją, kad kuo vyresnės klasės, tuo didesnis nepateisintų praleistų pamokų skaičius. Tyrimai rodo, kad jei vaikas praleidžia bent vieną pamoką per dvi savaites be pateisinamos priežasties, jo pasiekimo rezultatai yra gerokai mažesni. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Oij

Oij portretas
O kas cia tokio, nieko nematau kazko blogo ar kazko naujo. Jei palyginti zemuju klasių mokinių elgesi su mokytoju elgesiu stai cia nieko beveik nesiskiria, nes dauguma siuolaikiniu mokytoju yra neisprususio intelekto ir jas pačias dar daug ko reiktu mokyti ar bent kas menesi karta surengti joms etikos kursus ar paskaitas, nes tas paskaitas tikriausia pačios sistemiskai praleidimo būdamos studentes.

Aš portretas
O kodelgi ne? Jeigu del lygos, tai turetu buti gyd pažima. O jei del tevu noro, tai ir aišku kad ju pateisinimas

Žinoma, kad švietimo ministerija

Žinoma, kad švietimo ministerija portretas
Yra pinigų plovimas! Pažiūrėkit kiek jie pristeigę departamentų ir visokių įstaigėlių sugulovėms ir transams!
VISI KOMENTARAI 37

Galerijos

Daugiau straipsnių