Pereiti į pagrindinį turinį

Pagyros valdžiai gali atsirūgti

2009-01-29 09:00
Pagyros valdžiai gali atsirūgti
Pagyros valdžiai gali atsirūgti / Mindaugo Ažušilio nuotr. Gyrė: eurokomisarė D.Grybauskaitė nepagailėjo gerų žodžių A.Kubiliaus vadovaujamai Vyriausybei, nors ir pripažino, kad padaryta klaidų.

Eurokomisarė Dalia Grybauskaitė dar nesako, ar sieks prezidento posto, bet jos pareiškimai apie paramą dabartinės Vyriausybės politikai gali sumažinti potencialios kandidatės reitingą.

Neišgirdo ko norėję

Vyriausybės rūmų antrame aukšte esantis spaudos konferencijų "kampelis" senokai nematė tiek žurnalistų. Beveik pusšimtis reporterių, fotografų ir televizijos operatorių vakar susigrūdo ten pasiklausyti į Vilnių atvykusios D.Grybauskaitės, tikėdamiesi atsakymo į pagrindinį klausimą – eis ar neis?

Bet iki šiol dėl dalyvavimo prezidento rinkimuose tylėjusi eurokomisarė ir vėl nuvylė. Ji vis dar vengia pasakyti, ar sieks valstybės vadovo posto, nors iki rinkimų teliko mažiau nei keturi mėnesiai.

"Palikime klausimą atvirą. Kai apsispręsiu, pasakysiu", – sakė D.Grybauskaitė, vakar Vilniuje susitikusi su premjeru, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų lyderiu Andriumi Kubiliumi ir jo vadovaujamos Vyriausybės nariais.

Ji kol kas nepasakė, kada paskelbs savo sprendimą, tik priminė, kad laikotarpis kelti kandidatus prasideda vasario 26-ąją ir baigiasi kovo 13-ąją.

Eurokomisarė tikino anksčiau nesvarsčiusi galimybės siekti prezidento posto: "Tokių planų neturėjau, buvau labiau linkusi investuoti į vykdomąją valdžią." Kita vertus, D.Grybauskaitė neatmetė, kad gali kelti savo kandidatūrą į Lietuvos vadovus. "Jeigu tokį sprendimą priimčiau, kandidatuočiau kaip pilietė, be jokių partijų paramos, nes prezidentą renka Lietuvos piliečiai, o ne partijos", – teigė ji.

Apklausų reikšmės nepervertina

Europos Komisijos (EK) narė nuolat yra įvairių visuomenės nuomonių apklausų lyderė, respondentų laikoma geriausia galima kandidate į prezidentus. "Nenorėčiau pervertinti apklausų reikšmės", – D.Grybauskaitė atsargiai atsakė į klausimą, ar buvimas reitingų viršūnėse neskatina jos priimti teigiamo sprendimo dėl kandidatavimo.

A.Kubilius pakartojo laukiąs, kol eurokomisarė apsispręs, ir jeigu ji sieks prezidento posto kaip nepriklausoma kandidatė, tvirtino bandysiąs įtikinti savo partiją nesiūlyti jokio kito kandidato ir pareikšti paramą D.Grybauskaitei.

"Premjero nuomonę esu daug kartų girdėjusi, bet tai neturi nieko bendra su mano apsisprendimu", – čia pat pabrėžė EK narė.

Manoma, kad rinkėjų favorite laikomos D.Grybauskaitės sprendimo, ar dalyvauti gegužės 17-ąją vyksiančiuose prezidento rinkimuose, laukia ir kiti potencialūs partiniai ir nepriklausomi kandidatai.

Padaryta ir klaidų

D.Grybauskaitė pažėrė pagyrų dabartinei Vyriausybei, priėmusiai prieštaringai įvertintų sprendimų mokesčių srityje. Pasak jos, Lietuva, kaip ir kai kurios kitos nedidelės ir ekonomiškai silpnesnės valstybės, balansuoja ties nemokumo riba. Tačiau eurokomisarė pareiškė tikinti, kad naujos valdžios priimti sprendimai padės Lietuvai stabilizuoti finansinę padėtį ir išvengti bankroto.

"Vyriausybės įgyvendinamo plano aš nevadinu antikriziniu. Tai finansinio stabilizavimo planas. Labai gerai, kad Vyriausybė dirba, mato problemas, neignoruoja jų, priima sprendimus dėl galimų išeičių. Bendros darbo tendencijos yra gana geros ir teisingos", – tvirtino eurokomisarė.

Bet D.Grybauskaitė pripažino, kad skubėdama Vyriausybė padarė šiokių tokių klaidų. "Viena jų – nebuvo bendraujama ir aiškinama žmonėms, kodėl priimami sprendimai būtini", – teigė ji.

Eurokomisarė taip pat pripažino, kad valdančioji dauguma galėjo priimti neteisingų sprendimų, ypač smulkiojo ir vidutinio verslo apmokestinimo srityje. Tačiau, pasak jos, Vyriausybė pripažįsta padariusi klaidų ir žada jas artimiausiu metu ištaisyti.

Ji prognozavo, kad pavasarį ministrų kabinetas turės pateikti Seimui šių metų valstybės biudžeto pataisų projektą, kuriuo valdymo išlaidos būtų dar sumažintos. "Neatmetu, kad gali tekti apkarpyti ir kai kurias valstybės investicijų programas", – įspėjo eurokomisarė.

Gali ir nelaimėti

Populiariosios EK narės reitingams neigiamos įtakos gali turėti tai, kad ji giria A.Kubiliaus Vyriausybę, priėmusią daug nepopuliarių sprendimų ir pridariusią klaidų. Taip tvirtina sociologinės bendrovės "Vilmorus" vadovas Vladas Gaidys. "Tai jai eis į minusą", – neabejojo sociologaā.

"D.Grybauskaitė iki šiol buvo laikoma stipria protinga moterimi, nuolat argumentuotai pliekiančia valdžią. Tai patiko visuomenei, todėl padėjo jai susikrauti nemenką politinio populiarumo bagažą. Dabar komisarės pažeriami tokie teigiami pareiškimai apie gana prieštaringai visuomenėje sutiktus naujos valdžios sprendimus populiarumo tikrai nepridės. Sukauptas politinis bagažas, aišku, nebus išbarstytas per vieną dieną, bet tikrai pradės slinkti žemyn", – sakė V.Gaidys.

Tai, anot sociologo, gali lemti, kad apklausose dabar pirmaujanti komisarė gali ir nepasiekti pergalės prezidento rinkimuose, jeigu nuspręstų juose dalyvauti.

Ankstesnių rinkimų rezultatai rodo, kad toli gražu ne visuomet juose nugali apklausų lyderiai. 1997 m. populiariausias politikas buvo Artūras Paulauskas, bet prezidento rinkimuose jis pralaimėjo Valdui Adamkui. 2002 m. V.Adamkus buvo kur kas populiaresnis už visus kitus politikus, bet rinkimus tuomet jis pralaimėjo Rolandui Paksui.

Apsisprendimo neprognozuoja

Su tuo, kad D.Grybauskaitė, nekritiškai atsiliepdama apie dabartinę valdžią, daugiau šalininkų praranda, nei įgyja, linkęs sutikti ir politologas Algis Krupavičius. "D.Grybauskaitės populiarumą lemia tai, kad ji pastaruosius metus kritiškai vertino Lietuvos politiką. Be to, potencialiems rinkėjams patinka tai, kad eurokomisarė yra kompetentinga finansų ir ekonomikos srityse – tai ypač aktualu ekonominio sunkmečio sąlygomis", – yra sakęs politologas.

Nei sociologai, nei politologai kol kas nelinkę prognozuoti, koks bus eurokomisarės sprendimas dėl dalyvavimo rinkimuose. "Gal taip neutraliai pasakyčiau – galimybės dabar 50 ir 50, kaip, beje, ir prieš mėnesį ar du. Man atrodo, ji pati nuoširdžiai dvejoja, ar tikrai verta patekti į tą politikos mėsmalę", – teigė V.Gaidys.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų