Pareigūnės griauna stereotipus apie moters vaidmenį bausmių vykdymo sistemoje

  • Teksto dydis:

Net ir šiuolaikinėje visuomenėje susiduriame su nemažai stereotipų, kad uniformuota moteris, dirbanti pataisos įstaigoje su asmenimis, įvykdžiusiais įvairiausius nusikaltimus, yra neįprasta. Ar tikrai moteris gali būti tokia stipri psichologiškai bei fiziškai ir saugoti už spygliuotų tvorų nuo visuomenės izoliuotus asmenis, skatinti jų bausmės paskirties įsisąmoninimą, ugdyti jų socialinius įgūdžius, ruošti grįžimui į visuomenę?

Kaip skelbia Kalėjimų departamentas, lyties aspektas šiuo metu netenka reikšmės. Vis daugiau moterų renkasi tarnybą Lietuvos valstybei – bausmių vykdymo sistemoje dirbančios moterys sudaro maždaug trečdalį pataisos pareigūnų skaičiaus. Teigiama, kad šiuolaikinės moterys gali turėti veiksmingų įgūdžių, kurie padeda įveikti priešiškumą bei profesinį perdegimą̨ darbo vietose, kurios anksčiau buvo laikomos labiau vyriškomis. Moksliniai tyrimai taip pat atskleidžia, kad didesnis moterų įsitraukimas į darbą pataisos įstaigose daro teigiamą poveikį „normalizuojant“ nuteistųjų elgesį. Pareigūnės moterys geba išspręsti konfliktines situacijas su nuteistaisiais rečiau naudodamos fizinę jėgą ir konfrontacijas, o tai gali padėti sumažinti įtampą ir pagerinti bendrą pataisos įstaigos atmosferą. Taigi, moterys yra neatsiejama bausmių vykdymo sistemos dalis.

Minėdamos Tarptautinę moterų solidarumo dieną, Vilniaus pataisos namų Resocializacijos skyriaus pareigūnės dalinasi savo mintimis apie moters tapatumą tarnyboje:

„Kasdien, įžengus į spygliuotomis vielomis aptvertą tvirtovę, aš palieku laisvėje savo atliekamus socialinius vaidmenis, asmeninius išgyvenimus, abejones, nepasitikėjimą... Žengiu tvirta koja, žinodama, kad atlieku atsakingą darbą – prisidedu prie nuteistųjų resocializacijos proceso vykdymo, visuomenės saugumo ir teisingumo užtikrinimo. Tarnyboje nelieka vietos lyčių skirtumams. Tu esi pareigūnė, specialistė ir savo srities profesionalė. Visus tarnaujančius sieja tik bendri tikslai, funkcijos bei misija – „Žmogus – Atsakomybė – Pokytis“.

„Moteris ir vyras, kaip jin ir jan, senovės kinų simbolis, reiškiantis tobulą pusiausvyrą. Priešingi, tačiau vienas kitą papildantys pradai. Mūsų tarnyboje mes visi esame pataisos pareigūnai, turintys vienodas teises, pareigas, visiems taikomi tie patys standartai, visi esame lygūs. Visuomenėje įsitvirtinęs mitas, kad pataisos įstaigose moterims tarnauti ne vieta yra labai primityvus. Taip, kartais esame silpnesnės, jautresnės, emocionalesnės, tačiau tai ne kliūtis tarnauti valstybei. Moteriškumas tai grožis, švelnumas, išmintis ir priėmimas. Moteris remiasi ne jėga, kova, bet lankstumu, ir tai daro Mus išskirtines. Šios savybės yra svarbios dinamiškos pataisos pareigūno profesijos atstovui“.

„Dirbdama bausmių vykdymo sistemoje 13 metų niekada neuždaviau sau klausimo, ar darbas pataisos namuose nenaikina manyje moteriškumo. Svarstydama, kodėl nekilo toks klausimas, atsakiau sau taip – ateinu į darbą ne kaip moteris, o kaip pareigūnė. Moteriškumą palieku už įkalinimo įstaigos tvoros, nes naudotis juo tarnyboje negaliu ir, manau, tai nėra profesionalu. O kai juo nesinaudoju, tuomet ir nenaikinu jo. Moteriškumas man yra labai asmeninis dalykas, kuriuo dalinuosi tik su artimiausiais žmonėmis“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

g

g portretas
moterys sistemoja tik del to jok katastrofiska truuksta vyru.... esu susipazines sumoteru darbu pataisos namuose... pasakas sekt gali.... jai kyla rimtesnes problemos deda i kojas.... nepavydziu pareiguniu kolegom vyrams nes kartais tenka saugot ne tik nuteistuosius bet ir koleges... nesupykit mielos pareigunes bet taip jau yra....
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių