Lietuvos romai ir toliau diskriminuojami: mus rodo kaip narkotikų prekeivius, vagis, žudikus

  • Teksto dydis:

Lygių galimybių kontrolierė Birutė Sabatauskaitė teigia, kad Lietuvos romai ir toliau yra diskriminuojami, ypač mėgindami susirasti būstą. Kitaip tariant, mažai kas nori, jog jų kaimynystėje įsikurtų romų šeima. Apie tai LNK reportaže buvo kalbamasi su romų visuomenės centro direktore Svetlana Novopolskaja (S.N.) ir centro darbuotoja Rumena (R).

– Ar žinote daug atvejų, kai romams sunku susirasti būstą, nes niekas nenori šalia jų gyventi?

S.N.: Daug. Su tuo susiduriame nuolatos. Tai rodo ir „Eurobarometro“ duomenys. Matome, kad 66 proc. Lietuvos gyventojų nenori gyventi šalia romų. Tas skaičius išlieka toks pat jau daug metų. Deja, niekas nesikeičia.

– Buvo kalbama apie integraciją. Lyg ir buvo prasidėjusi, kai buvo griaunamas taboras. Bet viskas tuo ir užsibaigė, tiesa?

S.N.: Taip. Be to, programoje buvo numatyti du punktai, kurie būtų buvę mums labai naudingi gaunant būstus. Pirmas – jie turėjo gauti Vilniaus miesto kompensaciją gyvenant Vilniaus rajone, antras – gauti depozitą, kad galėtų sumokėti už nuomą. Deja, nė vienas punktas negalioja. Tad lieka tik Vilniaus miestas, kuriame išnuomoti būstą yra sunku. Mūsų tarpininkai, socialiniai darbuotojai nuosekliai dirba padeda ieškoti, tartis.

– Ką galėtumėte pasakyti bijantiems, stereotipais besivadovaujantiems žmonėms?

S.N.: Gyventi didelėje šeimoje yra ne tik romų savybė. Tai yra visiškai natūralu. Jeigu sutartyje nurodyta šeima, niekas neatsives daugiau žmonių, visas taboras neateis.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Rumena, ar kada nors buvai susidūrusi su diskriminacija?

R: Su diskriminacija susiduriu visą gyvenimą, kadangi esu romė. Visada bijojau tai pasakyti aplinkiniams, nes tada tu esi nurašytas nuo aplinkos ir žmonių, negali būti savimi. Tik paskutinius trejus metus to pasakyti nebebijau. Visi romai gyvena skirtingus gyvenimus. Savo namuose jie gyvena kaip romai, išeidami iš savo namų jie pradeda gyventi lietuvišką gyvenimą. Jie visada turi prisiderinti prie kitų, bet niekas nenori prie jų prisiderinti: nei tradicijų, nei aprangos. Mes turime labai stengtis, kad įsilietume į aplinką.

– Ko reikėtų, kad jaustumėtės patogiai ir gerai?

R: Kad žmonės į mus žiūrėtų kaip į žmones. Nieko daugiau. Kad mums einant gatve jie neslėptų savo rankinės. Jie tai pradeda daryti iš karto.

– Kur jūs gyvenate?

R: Gyvenu tabore. Sąlygas noriu pasigerinti ir kas kartą vis bandau jas gerintis, bet su nuoma yra labai sunku.

– Kas turėtų atsitikti, kad Lietuvoje romų gyvenimas pagerėtų?

R: Manau, kad tai turi prasidėti nuo mokytojų bei mūsų valdžios. Kad žurnalistai pradėtų rodyti visą tiesą, o ne tik iš blogosios pusės. Mus reprezentuoja kaip narkotikų prekeivius, vagišius, žudikus. Bet gerosios mūsų pusės visiškai nerodo. Mes esame labai draugiški, galime padėti, palaikyti. Esame tokie patys žmonės, kaip ir jūs.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Narkotikus platina žydai, romai tik priedanga

Narkotikus platina žydai, romai tik priedanga portretas
Žydpalaikiai visi yra narkotikų biznyje. Nuo gydytojos išrašinėjančios psichotropikus ur antidepresantus, iki policininko ir prokuroro bei muitininkų žydo, kuris viską dengia. Jų vaikai išsigimę, defektyvūs, be narkotikų nuo hiio neišgyvena. O romų vaikai idealiai sveiki, jiems narkotikų nereikia. Ar aiškiau?

ne'Romas \\\\\.../////

ne'Romas  \\\\\...///// portretas
Kai pasimirė jau primiršto "dainininko" čigono Radžio senelis BARONAS Kijeve,tai jo rūmuose ne tik šikinykai auksiniai bet ir sienos,baldai.___Tai ko dyvijaties iš Matijošaičio auksinio tualeto.___Atsikiekam nuo čigoniško "elito" juodai.___Vykimės ir ne'diskrimituokim "vargšų".

verdiktas

verdiktas portretas
Prasmirdusius čigonus-į šikinyką,tokie parazitai tinkami tik laukams patręšti...
VISI KOMENTARAI 45

Galerijos

Daugiau straipsnių