Pereiti į pagrindinį turinį

Skolose skendintis LiCS lyderis partijai paaukojo 12 tūkst.litų

2010-01-28 11:31
Bėda: Liberalų ir centro sąjungos vadovą sostinės vicemerą G.Babravičių (kairėje) ir A.Čapliką gali paskandinti neskaidri parama partijai.
Bėda: Liberalų ir centro sąjungos vadovą sostinės vicemerą G.Babravičių (kairėje) ir A.Čapliką gali paskandinti neskaidri parama partijai. / Gedimino Bartuškos nuotr.

Manoma, kad kyšininkavimu įtariamas sveikatos apsaugos viceministras Artūras Skikas pinigus ėmė ne sau, o jį į postą pasodinusiai Liberalų ir centro sąjungai (LiCS).

Partijos lyderis Gintautas Babravičius tai neigia, bet pats, skendėdamas skolose, jai paaukojo net 12 tūkst. litų.

Slepia, iš kur pinigai

Vilniaus vicemeras G.Babravičius, kalbėdamas su portalo žurnalistu, neslėpė, kad jį vis dar kamuoja skolos, o pusę vicemero algos kas mėnesį pasiima antstoliai.

"Jos (skolos – red. past.) kokios buvo, tokios ir yra. Mano asmeninė padėtis nuo 2001 m. yra stabili. Institucijos, kuriose aš dirbu, mano atlyginimo dalį perveda kreditoriams pagal antstolių pateiktus dokumentus. Jeigu turiu kitų galimybių, įsipareigojimus padengiu. Žinote, kad ta skola susidarė dėl force majeur, kai prisiėmiau įsipareigojimus, o turto neįgijau, nes bankrutavo statybų bendrovė. Kaip sakoma, žioplą ir bažnyčioj muša", – pasakojo politikas.

Tačiau paklaustas, kaip tokiomis sąlygomis pavyko rasti 12 tūkst. litų partijai paremti, vicemeras nebebuvo toks atviras. "Atlyginimas yra atlyginimas. Bet žmona, tegul ir krizės sąlygomis, dirba brokere nekilnojamojo turto rinkoje. Taip pat galiu ir pasiskolinti lėšų tokiems reikalams, nes esu partijos pirmininkas, ir man ne vis tiek, ar bankui partija laiku sumokės palūkanas, ar sekretoriato darbuotojai laiku gaus atlyginimus", – tiesaus atsakymo vengė G.Babravičius.

Paklaustas, iš kur gavo būtent tuos 12 tūkst. litų, kuriuos į partijos kasą įnešė prieš pat Naujuosius metus (2009 12 30), skolose įklimpęs partijos lyderis pradėjo skųstis atminties sutrikimais. "Dabar iš atminties nepasakysiu. Iš pačių įvairiausių (šaltinių – red. past.). Tai yra mano asmeninis reikalas. Tos lėšos nėra vogtos, jos yra, kaip sakoma... Pradėdamas vardyti tuos žmones, kurie man šituo atveju padėjo, paprasčiausiai sukelčiau jiems papildomų problemų", – savo geradarius slėpė Vilniaus vicemeras.

Jis patikino, kad tarp "padėjusių šiuo atveju" nėra kyšininkavimu įtariamo A.Skiko.

Įžvelgia provokaciją

G.Babravičius teigė galintis griežtai paneigti kalbas, esą A.Skikas pinigus ėmė ne sau, o partijai. Tačiau STT apklausė ir G.Babravičių.

"Mūsų partija ne pirmus metus veikia politinėje rinkoje, – ekonominiais terminais kalbėjo politikas. – Įvairių kaltinimų ir insinuacijų yra buvę ir anksčiau, todėl skiriame ypatingą dėmesį, kad tokiems kaltinimams pagrindo nebūtų net teoriškai. Dėl to pajamos, kurias gauname, yra viešos. Galima apklausti visas įmones, fizinius asmenis, kurie mus remia."

LiCS lyderis teigė dar turintis vilties, kad jo partijos kolega A.Skikas sugebės įrodyti savo nekaltumą. "Norėčiau sulaukti teisėsaugos institucijų sprendimų. Dar yra viltis, tegul ir nedidelė, kad gali būti kokia nors klaida", – vylėsi G.Babravičius. Anot jo, kyšininkavimo skandalas gali būti ir prieš partiją nutaikyta provokacija.

A.Skikas įtariamas iš vienos viešosios įstaigos vadovo reikalavęs ir priėmęs 20 tūkst. litų kyšį. Dviem savaitėms suimtas viceministras tikino kyšio neėmęs, nors, pasak šaltinių, buvo sulaikytas su įkalčiais.

A.Čapliką įkalbėjo nesitraukti

Sveikatos apsaugos ministras liberalcentristas Algis Čaplikas dėl kyšininkavimo skandalo ne tik atsisakė atostogų, bet ir susigadino šventes. Vakar ministras šventė gimtadienį. G.Babravičius užsiminė, kad ministras buvo beveik pasirengęs atsistatydinti, tačiau jį esą pavyko atkalbėti.

"A.Čaplikas supranta situacijos rimtumą. Ministras informavo, kad jis nedarys skubotų sprendimų, tarkim, atsistatydinti, nepasitaręs su partija ir premjeru. Galbūt A.Čaplikas būtų linkęs greičiau priimti sprendimus. Jis to nedaro būtent mano, kaip partijos pirmininko, ir Ministro pirmininko prašymu. A.Čaplikui, kaip politikui, atsistatydinimas galbūt būtų patogiausias ir greičiausias sprendimas. Bet yra pradėtos reformos, šitai ministerijai keliami labai atsakingi uždaviniai. Pasitikime mūsų ministru ir dar nematome pagrindo priimti skubotų sprendimų", – sakė G.Babravičius.


Partija – lyg aukso avinėlis

Liberalų ir centro sąjunga (LiCS) šiuo metu yra dosniausiai remiama Lietuvos politinė partija. Kaip rodo partijos Vyriausiajai rinkimų komisijai pateiktos finansavimo ataskaitos, per praėjusius metus jai paaukota beveik 964 tūkst. litų. Artimiausias LiCS persekiotojas – prieš keletą metų nuo šios partijos atskilęs Liberalų sąjūdis, kuriam per metus paaukota beveik 906 tūkst. litų.

Kitos partijos nuo dviejų liberalų organizacijų gerokai atsilieka. Pavyzdžiui, konservatoriams per metus paaukota beveik trigubai mažesnė suma nei LiCS – 339 tūkst. litų. Kiek geriau sekasi opozicinėms partijoms. Socialdemokratams per metus paaukota 411 tūkst. litų, Darbo partijai – 504 tūkst. litų. Tiesa, pastarajai aukotojai itin dosnūs buvo paskutinį metų ketvirtį – tuomet partijai suaukota du trečdaliai visų lėšų, net 352,7 tūkst. litų. Beveik visą šią sumą paaukojo su partijos lyderiu Viktoru Uspaskichu susijusios bendrovės, skyrusios po maksimalią 39 tūkst. litų auką. Partijai Tvarka ir teisingumas per metus paaukota beveik tiek pat, kiek valdantiesiems konservatoriams, – 340 tūkst. litų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų