STT: nustatydami socialinius poreikius darbuotojai per daug veikia savo nuožiūra

Nustatant socialinių paslaugų ir socialinės globos poreikius savivaldybių socialiniams darbuotojams sudaromos pernelyg didelės galimybės veikti savo nuožiūra, pirmadienį pranešė Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT).

Ji atliko šių paslaugų teikimo srities korupcijos rizikos analizę Kauno ir Alytaus miestų bei Radviliškio rajono savivaldybėse.

„Socialinio darbuotojo subjektyvus vertinimas turi lemiamą reikšmę parenkant paslaugą konkrečiam asmeniui, o socialinių paslaugų bei globos poreikio nustatymo procedūrų kontrolė, kuri padėtų valdyti rizikos veiksnius, išvengti klaidų ar pažeidimų, nėra vykdoma“, – teigiama STT pranešime.

Visoms tirtoms savivaldybėms siūloma svarstyti galimybę periodiškai atlikti socialinių paslaugų poreikio nustatymo kontrolę, taip pat užtikrinti „keturių akių“ principo įgyvendinimą ir nustatyti, kad paslaugų poreikio vertinimo klausimyną pildo ne mažiau kaip du darbuotojai, sudaryti komisiją, kuri atliktų parengtų dokumentų ir jų pagrindu priimtų sprendimų vėlesnę kontrolę.

Taip pat nustatyta, kad Socialinės paramos šeimai informacinė sistema (SPIS) nepritaikyta laukiančių asmenų eilei sudaryti. Tokios eilės sudaromos „Microsoft office“ programose, o visus duomenis apie laukiančiuosius asmenis savivaldybių darbuotojai suveda patys.

Eilių sudarymo procedūros patikra nevykdoma ir nėra įdiegtų priemonių, garantuojančių asmenų, laukiančių eilėje, duomenų keitimo atsekamumą. Todėl, pasak STT, sudaromos nepakankamos galimybės asmenų priėmimo į globos namus organizavimo proceso skaidrumui užtikrinti ir tai didina korupcijos pasireiškimo tikimybę.

STT siūlo tobulinti registravimo ir duomenų tvarkymo sistemą, siekiant užtikrinti tinkamą eilių sudarymą ir procedūrų skaidrumą, taip pat įdiegti priemones duomenų keitimo atsekamumui užtikrinti.

Savivaldybės per tris mėnesius turės informuoti STT, kaip į rekomendacijas bus atsižvelgta.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Skaitytoja

Skaitytoja portretas
Reiketu rasant straipsnius daugiau pasidometi, kas yra soc. darbuotojai, kokiomis tvarkomis, isakymais ir t.t. vertindami soc. paslaugu poreikius turi vadovautis... Galimai rasant straipsnius kompetencija......???

Vika

Vika portretas
Kaip faina - darau ka noriu, galiu ir eileje pirmu ir paskutiniu irasyti. Tik nuo manes priklauso! Na, ar ne absurdas tokia "tvarka". Puikiausia terpe korupcijai! Kiek netvarkos Lietuvoje! Cia perskaitai, kad niekas netikrina kokius tersalus pila i marias ar upes, cia plastikas plaukia upemis laisvai, cia savo nuoziura galiu daryti ka noriu su socialiniu paslaugu ir poreikiu reikalingais zmonemis. Kaip faina, kokie mes svarbus, nuo musu sitiek priklauso... Kas sugalvojo tokia velniska tvarka? Kieno iniciatyva tokia betvarke galioja ne pirmus metus? Ir kas pagaliau imsis daryti tvarka sitoje pelkeje?!
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių