Traukiasi tiek kalendorinė, tiek meteorologinė vasara: kokios permainos laukia?

  • Teksto dydis:

Per Lietuvą nusirito trečioji, jau paskutinioji šią vasarą, karščio banga. Atnešė ji ir naujų karščio rekordų, ir įvairiausių nusiskundimų sveikata. Užtat jau galime atsikvėpti. Kokios permainos laukia ir kokia bus rugsėjo pirmoji LNK reportaže buvo klausiama sinoptikės Simonos Dalinkevičiūtės.

– Ar tai jau buvo paskutinis vasaros pasispardymas?

– Tikrai taip, bent jau šios vasaros sezonu tai tikrai paskutinis pasispardymas – šiluma iš mūsų šalies traukiasi.

– Kada ta šiluma sugrįš? Ar bus bobų vasara?

– Kitais metais. Apie bobų vasarą dar ankstoka kalbėti, žiūrėsime rugsėjui įsibėgėjus, bet tikėtina, kad galbūt dar grįš, kuomet bus apie 25 laipsnius šilumos.

– Ką prognozuojate savaitgaliui?

– Savaitgalis bus labai įvairus. Šeštadienį lietus rodysis tik vietomis. Regioniškai išskirti negalima, nes debesys bus pasibarstę. Sekmadienį lietaus turėtų būti didesnėje šalies dalyje. Temperatūra tikrai nevilios būti kur nors gamtoje arba prie jūros. Prie jūros, žinoma, temperatūra bus aukščiausia, bet ne tokios malonios, kurias turėjome pastarosiomis dienomis. Su kalendorine vasara traukiasi ir meteorologinė vasara.

– Kokios prognozės pačioms artimiausioms dienoms ir kokia bus rugsėjo pirmoji?

– Tiek naktį, tiek dieną vietomis sulauksime lietaus, pūs vėsus, bet vidutinio stiprumo šiaurės vakarų šiaurės krypties vėjas. Prie jūros jis bus šiek tiek gūsingesnis, ten gūsiai gali siekti iki 16 m/s. Rytas bus gana vėsus, kuomet oro temperatūra nakties metu nukris iki 6–11 laipsnių šilumos. Šilčiausia bus vakariniame šalies pakraštyje. Labiausiai vės pietų Lietuva ir Žemaitija, tad megztuką jau pasiimti reikėtų. Dienos metu temperatūra nelepins ir neperkops 20 laipsnių ribos, tad temperatūra rugsėjo pirmosios dieną pasiskirstys tarp 14–19 laipsnių. Lietus lydės mus pakaitomis. Vieną dieną jo bus daugiau, kitą – mažiau. Temperatūra visą savaitę laikysis labai vienoda, svyruos tarp 14–19 laipsnių šilumos, bet naktys kasnakt bus vis vėsesnės.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Kodėl šią vasarą po karščio bangų nebūdavo liūčių?

– Viskas priklauso nuo cirkuliacijų. Pas mus ilgą laiką ir gana dažnai užklysdavo aukšto slėgio sritys, kurios mums leido mėgautis šviesiomis vasaros dienomis. Nors lietaus, palyginus, buvo visai nemažai, bet jis buvo lokalus, neužtrukdavo daugiau nei dvi savaites, būdavo su pertraukėlėmis, tad todėl taip ir atrodo, kad vasara nebuvo tokia, kaip įprastai.

– Kokių privalumų turėsime iš lietaus ir vėsesnių orų?

– Naktimis bus lengviau išsimiegoti, nes tropinės naktys alino net miegant. Dienos metu irgi žmonės labai ieškodavo pavėsio, o dabar atsigausime, ypač tie žmonės, kurie turi kokių nors ligų, jiems bus paprasčiau išbūti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Zylutės, žvirbliai, kuosos

Zylutės, žvirbliai, kuosos  portretas
neatsigerdavo vandens tvenkiniuose, ,Nemune, Neryje, Mariose, miesto fontanuose, sodų baseinėliuose??? Gal vertėjo, ilona katytes, ežiukus pagirdyti, tie taip toli nenuskrenda :)

dzen

dzen portretas
jei ne silpnapročių patriotų išrinkta valdžia, šiandien būtų tobuliausia diena. viskas brangsta tik per kvailumą ir puikybę

Ilona

Ilona portretas
Labai džiaugiuosi,kad atvėso.Ir kad palijo lietus,nes žiauriai gaila buvo paukšteliu kai niekur nerado vandens.As tai visa laiką padėdavau balkone indą su vandeniu.Atsigerdavo zylutes,žvirbliai,kuosos ir staigiai dingdavo ( laimingos manau )
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių