Pereiti į pagrindinį turinį

Projektas „Rail Baltica" juda pirmyn

Projektas „Rail Baltica" juda pirmyn
Projektas „Rail Baltica" juda pirmyn / "Sekundės" nuotr.

Varšuvoje įvyko projekto „Rail Baltica"  aukšto lygio koordinavimo grupės posėdis. Lietuvą jame atstovavo Susisiekimo ministerijos valstybės sekretorius Alminas Mačiulis.  Lietuvos, Lenkijos, Latvijos ir Estijos pareigūnai patvirtino savo šalių pasiryžimą realizuoti šį projektą ir supažindino kolegas su jau nuveiktais darbais. Lenkija gerai įvertino Lietuvos pažangą šioje srityje bei paragino imtis iniciatyvos ir koordinuoti šalių partnerių bendradarbiavimą.  

Pasak mūsų šalies poziciją pristačiusio Susisiekimo ministerijos valstybės sekretoriaus A.Mačiulio,  gerą pažangą padarė ir Lenkijos transportininkai.  Jie jau pasirašė kontraktą dėl „Rail Baltica" projekto studijos rengimo.

Joje bus išnagrinėta geležinkelio trasa iki sienos su Lietuva. Lenkijai  šis projektas gyvybiškai reikalingas, nes  automagistralė iš Lietuvos  eina per gamtosauginę  teritoriją. Todėl kaimynai siekia dalį krovinių srauto perkelti iš automagistralių į geležinkelius. 

Lietuvoje taip pat šiuo metu vyksta derybos dėl projektavimo darbų ruože nuo Lenkijos ir Lietuvos valstybinės sienos iki Marijampolės. Siekiant užtikrinti tolesnį šio projekto Europos Sąjungoje palaikymą bei stabilų projektinių darbų finansavimą,  A.Mačiulis pasiūlė pasirašyti projekto šalių transporto ministrų  politinį susitarimą dėl „Rail Balticos" prioritetinės reikšmės.  Šiam kvietimui pritarė ir susitikime dalyvavęs Europos Komisijos paskirtas „Rail Baltica" projekto koordinatorius Pavelas Telička.

„Visų šalių partnerių nuomone, jau 2013 metais Rail Baltica trasoje traukinių greitis turi pasiekti ne mažesnį nei 120 km/val. Tai realiai pagreitins susisiekimą su Vakarų Europa", - pabrėžė A.Mačiulis.

Posėdžio dalyvių nuomone, jau dabar turi prasidėti diskusijos su ekspeditorių bei vežėjų bendrovėmis dėl didesnio šios krypties apkrovimo ir  besidominčių  šia kryptimi  krovinių siuntėjų telkimo.  

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų