G.Kryževičius: teisėjai nepaiso kodekso reikalavimų

Teisėjų taryba žada penktadienį svarstyti, ar yra pagrindo atleisti penkis Kauno teisėjus, dėl kurių pašalinimo iš pareigų prėjusią savaitę kreipėsi prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Kauno miesto apylinkės teismo teisėją Almantą Lisauską iš pareigų siūloma atleisti dėl teisėjo vardo pažeminimo. Kauno apygardos administracinio teismo teisėjas ir šio teismo pirmininko pavaduotojas Kęstutis Gudynas, Kauno miesto apylinkės teismo teisėjai Rimantas Bučma, Valdonė Račiūnienė ir Gerutis Varanavičius iš pareigų traukiasi savo noru.

Teisėjų tarybos pirmininkas, Lietuvos Aukščiausiojo teismo pirmininkas Gintaras Kryževičius pirmadienį sakė, kad iš Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) gauta informacija, jog tarp teisėjų buvo užsimezgę „kabinetiniai santykiai“, o jų pagrindu galėjo būti bandoma daryti įtaką sprendimams bylose.

„Ši informacija apie padėtį Kauno miesto apylinkės teisme, apie tai, kad tarp dalies teismo teisėjų, tarp keleto teisėjų yra užsimezgę neformalūs, kabinetiniai santykiai ir jų pagrindu bandoma įtakoti tam tikrus sprendimus bylose, šią informaciją gavome iš teisėtu pagrindu pradėto ikiteisminio tyrimo medžiagos, kurį atliko STT pareigūnai“, – žurnalistams sakė G.Kryževičius.

Pasak G.Kryževičiaus, ši informacija buvo pateikta prezidentei ir Teisėjų tarybai.

STT surinktais duomenimis, A.Lisauskas ne tik bandė daryti įtaką bylose bendraudamas su to paties teismo teisėjais, bet ir palaikydamas santykius su buvusiais bendradarbiais iš muitinės.

Pasak Teisėjų tarybos atstovų, būtent A.Lisauskas padarė daugiausia pažeidimų iš visų minimų Kauno teisėjų.

„Tai neeilinis įvykis. Šita istorija parodė, kad iš tiesų yra akivaizdi problema. Teisėjai nepaiso vieno iš reikšmingų etikos kodekso reikalavimų – nebendrauti tarpusavyje bylose, kuriose nėra teisėjai bei nesiekti asmeninių ar kitokių interesų įgyvendinimo bylose. Tai parodė, kad tokie reiškiniai teismuose egzistuoja, – apibendrino situaciją G.Kryževičius. – Turime paskleisti žinią kolegoms, kad tokių reiškinių toleravimas reiškia veikimą prieš sistemą.“

Teisėjų tarybos pirmininkas, komentuodamas Kauno miesto apylinkės teismo teisėjų istoriją, akcentavo, kad skandalas parodo, jog vyksta teismų „valymasis“. „Tie, kurie pažeidinėja etikos reikalavimus, gyvena ne pagal tuos standartus, kurie vis labiau įsitvirtina mūsų bendruomenėje, traukiasi. Tai reiškia, kad tampame ir skaidresni, ir pajėgesni“, – viltį išreiškė teisėjas.

Pasak G.Kryževičius, šioje situacijoje jis nemato Kauno miesto apylinkės teismo pirmininko Mindaugo Šimonio atsakomybės. „Teismų sistema veikia ne tokiu pat pagrindu, kaip kitos statutinės įstaigos, kur yra kontroliuojamas kiekvienas procedūrinis veiksmas. Teisėjas neturi nei procesinės, nei administracinės galimybės kaip nors užkirsti kelio panašiems veiksmams“, – savo teiginį argumentavo pašnekovas.

Tuo metu M.Šimonis tikina, kad padarė viską, ką galėjo, o minėtiems teisėjams pasitraukus iš Kauno miesto apylinkės teismo, darbas neturėtų sutrikti.

Penktadienį Teisėjų tarybai bus pateiktos naujos kandidatūros į pasitraukusių teisėjų vietas.

„Teisme yra 55 teisėjų etatai, keturių teisėjų netektis nesutrikdytų teismo darbo. Likę teisėjai supranta situacijos rimtumą ir pasiruošę perimti papildomą darbo krūvį“, – kalbėjo M.Šimonis.

„Aš, kaip teismo pirmininkas, vidaus administravimo instrumentais ėmiausi, kad teisėjų etikos kodeksas būtų pradėtas kuo tiksliau įgyvendinti. Apgailestauju, kad kai kurie kolegos suklupo dėl kodekso laikymosi“, – komentavo Kauno miesto apylinkės teismo pirmininkas.

Paklaustas, ar nemato savo atsakomybės teismo skandale, M.Šimonis teigė: „Man atrodo, kad aš viską padariau“.

Skelbiama, kad atsistatydinimo pareiškimus teisėjai parašė po STT atlikto slapto tyrimo. Kadangi pareigūnai nustatė, jog teisėjų atlikti veiksmai negali būti vertinami kaip nusikaltimai ir atsisakyta pradėti ikiteisminį tyrimą, visa medžiaga buvo perduota G.Kryževičiui.

Pareigūnai nustatė, kad apylinkės teismo teisėjai neoficialiuose pokalbiuose esą prašė savo kolegų, nagrinėjusių administracinių teisės pažeidimų bylas, griežtai nebausti jų draugų bei pažįstamų. Tokią informaciją yra užfiksavę STT agentai, telekomunikacinėmis priemonėmis atlikę operatyvinį tyrimą.

Per pustrečių metų už teisėjo vardo pažeminimą atleista dešimt teisėjų.


Šiame straipsnyje: STTteismasteisėjai

NAUJAUSI KOMENTARAI

noriu zinoti

noriu zinoti portretas
ar venckienes kvietimas prie tvoros,nera kabinetinis nes viesai prase nevykdyti teismo sprendimo,pagalbos sauksmas teisetas.,kad zmones imtusi priemoniu.

to noriu zinoti

to noriu zinoti portretas
Tai žinok,kas draudžia.Klausinėji kaip pirmokas.Kai taip,tai viską žinai...Konstitucijas skaityk,kaip Stankūnaitė sakė,mokinkis,domėkis.

sigitas

sigitas portretas
Kodėl neatleidžiami tokie Kedainių teisėjai ,kurie Valstybę griauna iš vidaus Net JAV ekspertai tai pripažysta Bausti ir atleisti ,kad padengtų visas padaryta s žalos nuostolius Teisėjai gal nori susidoroti su dorais ,kaip ir N Venskienė Mums reikalingi tik dori ir sąžiningi
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių