Ką daryti su Aleksoto tilto žvaigždėmis?

Sovietiniai simboliai ant Vytauto Didžiojo (Aleksoto) tilto toliau kaitina miesto politikų ir valdininkų aistras. Vieni nori juos nuimti, kiti pridengti, tačiau iš kur gauti tam pinigų, nežinia.

Grįžo į pradinį tašką

„Kodėl nevykdomas prieš pusantrų metų priimtas tarybos sprendimas panaikinti okupacinio laikmečio ženklus?“, - tarybos kolegijos posėdyje piktinosi konservatorius Raimundas Kaminskas. Jis buvo vienas iš iniciatorių, siūliusių panaikinti sovietmetį menančius herbus ir žvaigždes ant Aleksoto vardu kauniečių tebevadinamą tiltą per Nemuną. Administracijos direktorius Vygantas Gudėnas atkreipė dėmesį, kad kiekvienas tarybos sprendimas turi būti paremtas pinigais. „Pernai biudžete lėšos buvo numatytos, bet eilutė išbraukta tarybos nariams nepritarus. Taip pat užtruko derinimai su paveldosaugos specialistais“, - teisinosi V.Gudėnas. Anot jo, darbai būtų atlikti, jeigu tik atsirastų pinigų.

Mieto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis siūlė tarybos kolegijai apsispręsti, kurį iš dviejų variantų rinktis : slėpti sovietinius herbus po šviesdėžėmis ir uždengti juos ilgaamžėmis neperšviečiamomis plokštėmis. Tačiau politikai dar kartą skilo į dvi stovyklas ne dėl siūlomų variantų, o apskirtai dėl ant tilto likusių sovietinių simbolių likimo.

Mato galimybę užsidirbti

„Jau bandėme tuos simbolius dengti kažkokiais autais, bet nepadėjo. Gal geriau tegul lieka kaip muziejus po atviru dangumi“, - pasiūlė vicemeras Rimantas Mikaitis. „Nedega tie sovietiniai simboliai“, - ragino neskubėti ir meras Andrius Kupčinskas.

Tokie siūlymai ne visiems pasirodė priimtini. R.Kaminskas neatsiako savo minties, kad masyvūs sovietiniai atributai būtų perkelti į Miesto muziejų, kur, jo manymu, reikėtų įrengti šaltojo karo ekspoziciją. „Turistai mėgsta lankyti tokius objektus. Mes galėtume iš to užsidirbti“, - naudą įžvelgė konservatorius.

Siūlymo išmontuoti šiuos simbolius dėl dviejų priežasčių buvo atsisakyta dar pernai. Paskaičiavus, kad darbai gali kainuoti apie 0,5 mln. litų, nuspręsta, kad tai per brangu. Kita vertus, Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos Kauno teritorinio padalinio specialistų nuomone, sovietiniai herbai yra saugotinos vertybės ir negali būti išmontuojami, nors Vilniaus paveldosaugininkai laikosi kitos nuomonės.

Tuštins miesto biudžetą

Rekonstruojant tuometinį Aleksoto tiltą dalyvavęs architektas Rimvydas Palys mano, kad šitą klausimą reikia išspręsti greičiau ir ryžtingiau. „Tūpčiojame prieš špižiaus luitus, kurie yra sovietinės ideologijos išraiška, dabar pavadinta vertybe“, - tvirtą savo nuomonę išsakė architektas. Jis net neabejoja, kad herbai nuo tilto turi būti nuimti ir atiduoti muziejui.

Architekto teigimu, panaikinti sovietinius simbolius įpareigoja pernai Seimo priimtas įstatymas. „Jeigu paliekame, vadinasi, jie mums patinka“, - sakė R.Palys.

Pasak architekto, uždengti simboliai grožio tiltui nepriduos. „Bareljefai yra išsikišę, todėl bet koks uždengimas atrodys kaip kabančios dėžės“, - dėstė R.Palys. Pernai politikai nepritarė jo siūlymui ant pilonų įrengti šviesdėžes su laikrodžiais, kurie ir paslėptų okupacinio laikmečio herbus.

Jis atkreipė dėmesį, kad po rekonstrukcijos gražiai švietęs tiltas dabar stovi niūrus ir tamsus. R.Palio teigimu, šviestuvai, apšvietę tiltą iš apačios, netrukus buvo pavogti. Pilonų apšvietimas taip pat sugedo, o žydri tilto šviestuvai taip pat šviečia ne visi.

Nepaisant to, kad sunkmečio pakoreguotas 2010-ųjų biudžetas bus gerokai kuklesnis už šiųmetinį, po ilgų ir audringų ginčų politikai nusprendė į formuojamą biudžeto projektą įrašyti ir šitas išlaidas. Tačiau taip ir liko neaišku, kokios sumos bus tikimasi iš miesto kišenės, nes iki galo nenuspręsta, ar herbai bus griaunami, ar kuo nors dengiami. Pastaruoju atveju siūlyta rinktis iš dviejų variantų, tačiau politikai pamiršo išsirinkti.


Šiame straipsnyje: Aleksoto tiltas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių